Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κακοκαιρία Daniel: «Φουσκώνει» ο Πηνειός, ώρες αγωνίας για τη Λάρισα – Συνεχείς εκκενώσεις

Αγωνιώδεις είναι οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων για τον εντοπισμό και τη διάσωση των κατοίκων, που παραμένουν εγκλωβισμένοι σε χωριά της Καρδίτσας και της Λάρισας που έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα ενώ «φουσκώνει» ο Πηνείος, έπειτα από τη βιβλική καταστροφή που άφησε στο πέρασμα της η κακοκαιρία Daniel. Μία τεράστια έκταση, στον θεσσαλικό κάμπο, έχει μετατραπεί σε μία απέραντη λίμνη, με αποτέλεσμα σπίτια, σχεδόν ολόκληροι οικισμοί και καλλιεργήσιμες εκτάσεις να παραμένουν κάτω από τα νερά. Υπαρκτός παραμένει ο κίνδυνος για υπερχείλιση του Πηνειού, του οποίου τα νερά έχουν φτάσει σε ύψος τα 9 μέτρα. Ο αριθμός των νεκρών έχει ανέλθει στους έξι και των αγνοούμενων έξι, σύμφωνα με τις αρχές.

Κυρ. Μητσοτάκης – Καρδίτσα: Καταλαβαίνω και τον θυμό και την οργή – Άμεσα η αποζημίωση των σπιτιών που έχουν καταστραφεί

Μηνύματα 112 για εκκενώσεις

Μήνυμα 112 στάλθηκε στους κατοίκους του Αγίου Θωμά στη Λάρισα ώστε να απομακρυνθούν προς Φιλιππούπολη, λόγω του «Daniel».

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στη συνοικία #Άγιος_Θωμάς Δ. #Λάρισας απομακρυνθείτε προς #Φιλιππούπολη λόγω έντονων πλημμυρικών φαινομένων

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 8, 2023

Έκλεισε η γέφυρα της Γιάννουλης

Τη γέφυρα της Γιάννουλης στη Λάρισα αποφάσισαν να κλείσουν οι Αρχές καθώς λόγω του μεγάλου όγκου των νερών υπάρχει φόβος για την στατικότητά της.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στην περιοχή #Γιάννουλη και εργατικές κατοικίες εκκενώστε προς #Τύρναβο & #Λάρισα λόγω υπερχείλισης του Πηνειού

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 8, 2023

Σημειώνεται πως νωρίτερα η δημοσιογράφος της ΕΡΤ Κωνσταντίνα Θεοχαρούλη, σημείωνε πως από νερά έχει κατακλειστεί η γέφυρα του Πηνειού, που βρίσκεται 3 χιλιόμετρα μετά το Κουτσόχερο, στην εθνική οδό Λάρισας – Ιωαννίνων. Μάλιστα η Αστυνομία είχε κλείσει τον δρόμο και έχει διακόψει την κυκλοφορία στη γέφυρα, ενώ λίγη ώρα πριν βρίσκονταν εκεί οχήματα του στρατού με βάρκες και ερπυστριοφόρα προκειμένου να προσεγγίσουν χωριά που είναι αποκλεισμένα με εγκλωβισμένους κατοίκους, χωρίς να τους επιτραπεί η είσοδος γιατί είναι άγνωστη αυτή τη στιγμή η κατάσταση και η στατικότητα της γέφυρας.

Ενεργοποίηση 1⃣1⃣2⃣

Αν βρίσκεστε στις περιοχές #Βρυότοπος & #Αμπελώνας απομακρυνθείτε προς #Τύρναβο λόγω σπασίματος αναχώματος Πηνειού

Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών

https://t.co/mbLpAekqgN@pyrosvestiki@hellenicpolice

— 112 Greece (@112Greece) September 8, 2023

Ο Πηνειός ποταμός υπερχείλησε και μάλιστα πριν λίγο δόθηκε μήνυμα απο το 112 λόγω αναχώματος που έσπασε με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν ο Βρυότοπος και ο Αμπελώνας.

Εγκλωβισμένοι για πάνω από ένα 24ωρο – Διασώστες, Σινούκ και βάρκες στην «μάχη» του απεγκλωβισμού

Απελπισμένοι άνθρωποι που για πάνω από ένα 24ωρο ήταν εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και ρεύμα, μεταφέρονται στις βάρκες. Περνάνε μαζί με τους άνδρες του στρατού τα νερά για να οδηγηθούν σε ασφαλές σημείο. Στην επιχείρηση απεγκλωβισμού με Ελικόπτερο Σινούκ, απεγκλωβίστηκαν 93 άτομα εκ των οποίων ένα βρέφος και ένας τραυματίας.

Από νωρίς το πρωί έχουν ξεκινήσει από αέρος οι διασώσεις ανθρώπων από τον Βλοχό, τον Παλαμά, την Φαρκαδώνα, τις περιοχές που πλέον έχουν βυθιστεί στα λασπόνερα, με τις στέγες των σπιτιών μόνο να ξεχωρίζουν, στην εικόνα της απέραντη λίμνης και να μαρτυρούν ότι εκεί υπήρχαν μέχρι προχθές κατοικημένες περιοχές.

Μια ηλικιωμένη γυναίκα από τον Κοσκινά Καρδίτσας είναι ακόμα μία, που διασώζεται από αέρος με ελικόπτερο του πυροσβεστικού σώματος.

Ταλαιπωρημένοι κάτοικοι του χωριού Βλοχός, που είδαν τον τόπο τους να εξαφανίζεται στα λασπόνερα με το Σινούκ των ενόπλων δυνάμεων μεταφέρονται σε ασφαλές σημείο. Ανάμεσά τους ηλικιωμένοι και άτομα με σοβαρά προβλήματα υγείας.

Στο βυθισμένο χωριό υπάρχει αξιωματικός της αεροπορίας στρατού, ο οποίος έχει οργανώσει τους εγκλωβισμένους σε ομάδες 33 ατόμων και πραγματοποιούνται συνεχείς πτήσεις.

Στο γήπεδο του Αστέρα Καρδίτσας φτάνουν με εναέρια μέσα όλο και περισσότεροι κάτοικοι που μετά το χτύπημα της κακοκαιρίας Daniel, είχαν εγκλωβιστεί στα χωριά τους.

Ο στρατός συνδράμει και στα σημεία που έχουν αποκοπεί, με εργασίες αποκατάστασης σε υποδομές, οι οποίες καταστράφηκαν από την κακοκαιρία.

Η μονάδα μηχανικού από πρώτη στρατιά είναι στα καλά νερά για να τοποθετήσει γέφυρα Μπέλι και να υπάρξει επικοινωνία με χωριά Νοτίου Πηλίου.

Ο ορίζοντας αποπεράτωσης των εργασιών υπολογίζεται  για αργά σήμερα ή νωρίς το πρωί του Σαββάτου.

Απεγκλωβίστηκε η έγκυος στα Μεγάλα Καλύβια – Εκκλήσεις για βοήθεια στα «μαρτυρικά χωριά»

Εξαντλημένοι είναι οι κάτοικοι στα χωριά των Τρικάλων και της Καρδίτσας που βρίσκονται μέσα σε πλημμυρισμένα σπίτια, πολλές φορές εντελώς αβοήθητοι. Μάλιστα μιλώντας στην ΕΡΤ κάνουν έκκληση για βοήθεια.

Η κ. Δήμητρα από τα Μεγάλα Καλύβια μίλωντας στην ΕΡΤ νωρίτερα έκανε έκκληση για την ανιψιά της, ενώ σε νέα σύνδεση ενημέρωσε πως απεγκλωβίστηκε. «Είναι έγκυος έξι μηνών. Έχει ένα παιδάκι ενάμισι χρονών. Είναι ένα δέκα άτομα εγκλωβισμένα στα Μεγάλα Καλύβια. Είναι σε σπίτι. Είναι σε κάποια ταράτσα που βρίσκονται μέσα. Χωρίς ρεύμα, χωρίς νερό, Χωρίς τίποτα. Έχω μάθει ότι πήγανε βάρκες σήμερα», είχε δηλώσει πιο νωρίς σήμερα απεγνωσμένη.

Δορυφορική εικόνα του Θεσσαλικού κάμπου – Περίπου 720.000 στρέμματα οι πλημμυρισμένες εκτάσεις

Δορυφορικά δεδομένα από το ραντάρ του ευρωπαϊκού δορυφόρου Sentinel-1 που πέρασε πάνω από τη χώρα μας το απόγευμα της Πέμπτης 7 Σεπτεμβρίου 2023, δείχνουν ότι ένα μεγάλο μέρος του κάμπου της Θεσσαλίας έχει πλημμυρίσει. Συνολικά υπολογίζονται περίπου 720.000 στρέμματα πλημμυρισμένων εκτάσεων.

Διαβάστε επίσης:

Καρδίτσα: Με ελικόπτερα ο απεγκλωβισμός των κατοίκων από την περιοχή του Παλαμά (βίντεο)

Κ. Αγοραστός, Περιφ. Θεσσαλίας: Ανέβηκε η στάθμη στις πλημμυρικές περιοχές – Πού θα πέσει το βάρος των διασώσεων

Κακοκαιρία Daniel: Κλείνει η γέφυρα της Γιάννουλης, 112 για εκκένωση – Ανεβαίνουν επικίνδυνα τα νερά στον Πηνειό

«Λιποθύμησε μια γυναίκα χωρίς νερό – Δεν έχουμε γουλιά ούτε για τα χάπια μας» – Απελπισμένες εκκλήσεις εγκλωβισμένων στη Μαραθέα Καρδίτσας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More