Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: Η φάρμα “Ιζαμπώ” που αναδεικνύει τα προϊόντα της Μεσσηνίας

Η φάρμα Ιζαμπώ του Σταύρου Κωνσταντακόπουλου είναι οικογενειακή υπόθεση. Πρόκειται για ένα μικρό αγρόκτημα που όμως έχει αποκτήσει μεγάλο όνομα.

Ο Σ. Κωνσταντακόπουλος προέρχεται από αγροτική οικογενεια, που πάντα κάτι έβγαζαν τα χωράφια της, ποσότητες που κάλυπταν τις ανάγκες του σπιτιού και μερικούς συγγενείς, η παραγωγή ήταν διαχρονικά μικρή. Λογιστής στο επάγγελμα, ο Σταύρος ήταν υπεύθυνος σε ένα μεγάλο αγροτικό πρότζεκτ της Αμερικανικής Γεωργικής Σχολής της Θεσσαλονίκης και του ιδρύματος «Καπετάν Βασίλης και Κάρμεν Κωνσταντακόπουλου» στο Κέντρο Αγροδιατροφικής Επιχειρηματικότητας Μεσσηνίας. Μέσα σε συνθήκες κορονοϊού εκείνος ξέμεινε στην Αθήνα και έψαχνε για έξτρα εισόδημα. Στα μέσα του 2020 έβαλε στη φάρμα την πρώτη σοδειά πατάτες και τις μοίρασε σε φίλους και γνωστούς.

Στο χωριό Άρις, στη μεσσηνιακή πεδιάδα βόρεια της Καλαμάτας, στα είκοσι δύο στρέμματα που αποτελούν την Ιζαμπώ χρησιμοποιούν παλιούς σπόρους και ακολουθούν την εποχικότητα και δεν δουλεύουν με φυτοφάρμακα. Κάποια μαγαζιά της Αθήνας συλλέγουν φυσικό λίπασμα κομπόστ από τα υπολείμματα της κουζίνας τους και το δίνουν στη φάρμα, μιας και αποτελεί ένα εξαιρετικό εδαφοβελτιωτικό. Η φάρμα συνεργάζεται ήδη με γκουρμέ εστιατόρια σε Αθήνα και Μεσσηνία που χρησιμοποιούν επώνυμα τα προϊόντα του.

Το πρότζεκτ πήρε το όνομά του από την Ισαβέλλα της Αχαΐας, η οποία έζησε ένα σημαντικό μέρος της ζωής της στην Καλαμάτα, εντός του κάστρου της πόλης, κατά τον 13ο αιώνα την εποχή, από την «Πριγκηπέσσα Ιζαμπώ» του ομώνυμου μυθιστορήματος του Άγγελου Τερζάκη, προσθέτει ο κ. Κωνσταντακόπουλος.

Ρεπορτάζ Κ. Γαζούλης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More