Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καλαμάτα: “Λα μοσκέτα” από το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο

Πρεμιέρα της καλοκαιρινής του παραγωγής, με το έργο «Λα μοσκέτα» κάνει αύριο (Παρασκευή 8 Ιουλίου) στις 9.30 μ.μ. στο αμφιθέατρο του Κάστρου, το Δημοτικό Περιφερειακό Θέατρο Καλαμάτας. Η παράσταση θα επαναληφθεί το Σάββατο (9/7) στο Κάστρο Καλαμάτας, θα ακολουθήσει περιοδεία και θα επιστρέψει στην Καλαμ΄τα, για μια ακόμα παράσταση στις 31 Αυγούστου.

Στη συνέντευξη τύπου που δόθηκε χθες, ο πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης «Φάρις» Παντελής Δρούγας, εστίασε στο πόσο ιδιαίτερη θα είναι η κωμωδία, που την χρειαζόταν ο κόσμος μετά τα δυο χρόνια πανδημίας και πως το ΔΗΠΕΘΕ αξίζει και μπορεί να αναλάβει την παραγωγή θεατρικών έργων υψηλού επιπέδου στο μέλλον.
Ο σκηνοθέτης και καλλιτεχνικός διευθυντής του ΔΗΠΕΘΕΚ Γιάννης Μαργαρίτης έκανε λόγο για μια απ’ τις καλύτερες κωμωδίες του 16ου αιώνα την οποία διασκεύασε, μεγαλύτερο νόημα στο έργο χωρίς βέβαια να χάνει την κωμική του πλευρά. Το έργο αναφέρεται στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο σε μια εποχή όπου η βία και η φθορά ακμάζουν.
Η ηθοποιός Αντιγόνη Δρακουλάκη, δήλωσε ιδιαίτερα ενθουσιασμένη καθώς φιλοξενείται πρώτη φορά στην πόλη της Καλαμάτας για την παράσταση και τόνισε ότι η υπόθεση του έργου αυτού παρουσιάζει την σύνδεση μιας γυναίκας με τρεις άνδρες και θα μάθουμε ποιος κερδίζει και ποιος χάνει, ενώ το έργο κλείνει με ένα πολιτικό μήνυμα.
Στην συνέχεια για την συμμετοχή του στην παράσταση μίλησε ο Ζερόμ Καλούτα, λέγοντας πως το 2001 σπούδασε στην πόλη της Καλαμάτας στο Τμήμα Διοίκησης Μονάδας Υγείας και Πρόνοιας αλλά τον κέρδισε ο καλλιτεχνικός χώρος στην Αθήνα όπου και επέστρεψε. Για την κωμωδία ανάφερε χαρακτηριστικά πως υπάρχουν πράγματα που ίσως δεν αρέσουν στο κοινό καθώς την εποχή εκείνη του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου υπήρχε άνοδος του φασισμού και κυρίως κακοποιητική συμπεριφορά προς τις γυναίκες.
Ο ηθοποιός Δημήτρης Φραγκιόγλου, τόνισε πως πρόκειται για μια κωμωδία ορόσημο. Χαρακτήρισε τον ρόλο του ως τον πιο διεφθαρμένο διότι ενδιαφέρεται για τα λεφτά αλλά είναι και ερωτευμένος… με την κουμπάρα.
Ο ηθοποιός Χρήστος Νικολάου που στην παράσταση ερμηνεύει τον ρόλο του φαντάρου, μίλησε για μια ομάδα ανθρώπων που ανήκει στο δυναμικό του ΔΗΠΕΘΕΚ και αγκαλιάζει τις παραστάσεις, αλλά και τους εργαζόμενους της.
Τέλος , η ηθοποιός Χρυσάνθη Δούζη, ερμήνευσε ένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν στην παράσταση.

Το έργο:
Μεταφέρεται στην εποχή που η άνοδος του φασισμού στην Ιταλία του Μπενίτο Μουσολίνι, σε συνδυασμό με την άνοδο του Χίτλερ, αρχίζει να απλώνει μαύρα σύννεφα πάνω από όλη την Ευρώπη. Μια λαϊκή κωμωδία του 16ου αιώνα, γίνεται το αφηγηματικό όχημα για μια ιστορία τρελών ερώτων σε σκοτεινούς καιρούς. Το έργο έχει έναν μεγάλο πρόλογο, που εισάγει τους θεατές στην ιστορία. Η διασκευή του έργου βασίζεται κυρίως στην αλλαγή αυτού του προλόγου και σε μικρούς προλόγους σαν συνέχεια του πρώτου, πριν από κάθε πράξη. Επιπροσθέτως έχουν προστεθεί πέντε θεατρικά τραγούδια, σε στίχους και μουσική του Δημήτρη Οικονομάκη μετά από κάθε πράξη, που μας καλούν να στοχαστούμε πάνω στην ιστορία και την φύση του ανθρώπου στο διάβα της. Μια παράσταση ευφρόσυνη, διασκεδαστική που όμως δεν θυσιάζει τον κοινωνικό προβληματισμό και τον στοχασμό για την ιστορία. Η λαϊκή κωμωδία γίνεται το όχημα μιας επιπλέον σκέψης για το παρόν και το μέλλον μιας Ευρώπης που φαίνεται να χάνεται. Και επιπλέον ένα στοίχημα θεατρικών προσμείξεων. Συνδυασμός της αφελούς θεατρικής ίντριγκας, με την ιστορικότητα μιας εποχής που μόνο η αφέλεια δεν την χαρακτηρίζει και την αισθητική του ιταλικού νεορεαλισμού.
Συντελεστές: Η διασκευή και η σκηνοθεσία είναι του Γιάννη Μαργαρίτη.
Η μετάφραση είναι του Κωστή Σκαλιώρα.
Το σκηνικό και τα κοστούμια της Carmencita Brojboiou.
Η πρωτότυπη μουσική οι στίχοι και τα τραγούδια του Δημήτρη Οικονομάκη.
Παίζουν οι ηθοποιοί: Αντιγόνη Δρακουλάκη, Ζερόμ Καλούτα, Δημήτρης Φραγκιόγλου, Χριστός Νικολάου και Χρυσάνθη Δούζη.

Ρεπορτάζ: Ελευθερία Τσιτσόλλη

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More