Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καναδάς: Η αναζήτηση των αιτίων για τις εικόνες δυστοπίας

Η κατάσταση που βρίσκεται ο Καναδάς μετά από εβδομάδες άγριων κι ακόμη πολλών ανεξέλεγκτων πυρκαγιών και η αναζήτηση των αιτιών που πήραν τέτοιες διαστάσεις εξετάστηκε στην εκπομπή του Πολυδεύκη Παπαδόπουλου «Με το Πρώτο στην Ευρώπη και τον Κόσμο» (Πρώτο Πρόγραμμα ΕΡΑ, Σάββατα και Κυριακές 12.00-13.00), με τη συμμετοχή του Δημήτρη Βοχαΐτη, δημοσιογράφου με έδρα το Τορόντο.

Εικόνες δυστοπίας θυμίζουν εδώ και μέρες αυτές που μεταδίδονται, καθώς ο καπνός και η αιθαλομίχλη που παράγεται σκέπασε όχι μόνον ένα μεγάλο μέρος αυτής της αχανούς χώρας, αλλά και την Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, μέχρι τη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον και τελικά έφτασε έως και τη Νορβηγία! 

Τα τελευταία 24ωρα περίπου 430 μεγαπυρκαγιές εξακολουθούσαν να είναι ενεργές στον Καναδά, με περίπου τις μισές να παραμένουν ανεξέλεγκτες. Τις επτά εβδομάδες που ήδη διαρκεί αυτή η κατάσταση έχουν καεί περιοχές με εμβαδόν περισσότερο από 47.000 τ. χλμ., δηλαδή μια έκταση μεγαλύτερη από το 1/3 της Ελλάδας  ή περίπου όσο ολόκληρη η Σλοβακία. Το φαινόμενο έχει επηρεάσει τις 10 από τις 13 επαρχίες της χώρας, η οποία είναι δεύτερη σε μέγεθος στη Γη, αν συνυπολογιστούν και οι επιφάνειές της σε γλυκό νερό, οι μεγαλύτερες του πλανήτη.

Η πυρική περίοδος του Καναδά διαρκεί κανονικά από το Μάιο έως τον Οκτώβριο, αλλά η φετινή ξεκίνησε μερικές εβδομάδες νωρίτερα και με εντονότερα φαινόμενα. Και παρότι ο Καναδάς θεωρείται μια οργανωμένη χώρα, με εξελιγμένες μεθόδους και επαρκή τεχνογνωσία γύρω από την πρόληψη κι αντιμετώπιση των δασικών πυρκαγιών, τα μεγέθη ξεπέρασαν τις δυνατότητές του, σε έμψυχο δυναμικό και υλικά μέσα, παρά και την άφιξη μερικών εκατοντάδων πυροσβεστών από τις ΗΠΑ, την ΕΕ, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία.

Τα πτητικά μέσα, επίσης, δεν είναι επαρκή, ακόμη και σε μια χώρα που δημιούργησε τα διάσημα Canadair, δηλαδή τα πλέον αποτελεσματικά αεροσκάφη πυρόσβεσης. Όμως η παραγωγή τους είχε διακοπεί τα προηγούμενα χρόνια, λόγω έλλειψης… ζήτησης! Και όταν αποφασίστηκε πριν μια τριετία η επανάληψη της παραγωγής υπήρξαν οι περιορισμοί της πανδημίας και των ανεπαρκειών στις εφοδιαστικές αλυσίδες. Έτσι, παρά το διεθνές ξανά ενδιαφέρον για απόκτηση τέτοιων αεροσκαφών -ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί σε πολλές χώρες του πλανήτη- ο ρυθμός κατασκευής τους είναι αργός.

Ο ίδιος ο πρωθυπουργός Τριντό χαρακτήρισε τις πολλαπλές μεγαπυρκαγιές του Καναδά ως αποτέλεσμα της κλιματικής αλλαγής, άποψη με την οποία συμφωνούν οι ειδικοί στη χώρα του και διεθνώς. Και φέτος οι θερμοκρασίες ήταν υψηλότερες, οι βροχοπτώσεις και τα χιόνια λιγότερα και οι περίοδοι ξηρασίας μεγαλύτερες ακόμη και για τις υγρότερες περιοχές που βρίσκονται προς την πλευρά του Ατλαντικού. Επίσης, κρίνεται πως σημαντικό ρόλο παίζει ο «θερμότερος» πλέον ο Βόρειος Πόλος, ο οποίος εφάπτεται με ένα μεγάλο μέρος του Καναδά ή αποτελεί τμήμα του, επηρεάζοντας τις αέριες μάζες και την υγρασία σε μια τεράστια έκταση.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More