Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καναδάς – Πυρκαγιές: Ηρεμία στα δυτικό τμήμα της χώρας ενώ δύσκολη παραμένει η κατάσταση πιο βόρεια

Η ηρεμία συνεχίστηκε χθες, Τρίτη 22 Αυγούστου, στο μέτωπο των πυρκαγιών στον δυτικό Καναδά, καθώς η θερμοκρασία έχει σημειώσει πτώση, με κάποιους από τους κατοίκους που είχαν εγκαταλείψει τα σπίτια τους να καταφέρνουν να επιστρέψουν.

Σε όλο τον Καναδά έχουν καεί φέτος περισσότερα από 150 εκατ. στρέμματα, αριθμός διπλάσιος σε σχέση με το προηγούμενο ρεκόρ που είχε καταγραφεί στη χώρα το 1989.

Στα δυτικά, οι κάτοικοι της κοιλάδας Οκανάγκαν, όπου πολλές πόλεις απειλήθηκαν από τις φλόγες, βλέπουν την κατάσταση να βελτιώνεται. Οι μετεωρολογικές συνθήκες των τελευταίων ημερών βοήθησαν τους πυροσβέστες να επιβραδύνουν την εξάπλωση των πυρκαγιών.

Στην επαρχία Βρετανική Κολομβία οι ενεργές πυρκαγιές ξεπερνούν τις 380, ενώ 27.000 άνθρωποι εξακολουθούν να μην έχουν επιστρέψει στα σπίτια τους.

Δύο εντολές εκκένωσης ήρθησαν σε κάποιες περιοχές, εξήγησε χθες ο επικεφαλής των πυροσβεστών της Δυτικής Κελόουνα, ο Τζέισον Μπρόλαντ, στο CBC. «Είναι ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση», σχολίασε, κάνοντας λόγο για «μια μικρή αχτίδα ελπίδας».

Σύμφωνα με τις πιο πρόσφατες εκτιμήσεις των πυροσβεστών, 90 κτίρια έχουν καταστραφεί σε αυτή την πόλη που μετρά περίπου 30.000 κατοίκους.

«Σε κάποιες περιοχές η καταστροφή είναι πλήρης. Δεν έχει μείνει τίποτα», τόνισε ο Μπρόλαντ προειδοποιώντας τους κατοίκους ότι η επιστροφή προμηνύεται «πολύ δύσκολη».

Στην κοιλάδα Οκανάγκαν συνολικά 200 κτίρια καταστράφηκαν μέσα σε μερικές ημέρες, διευκρίνισαν χθες οι αρχές, αλλά από τις πυρκαγιές δεν υπήρξαν θύματα.

Στα Βορειοδυτικά Εδάφη είναι ακόμη νωρίς για την επιστροφή όσων κατοίκων εγκατέλειψαν τα σπίτια τους στην πόλη Γέλοουναϊφ, αλλά η δήμαρχος Ρεμπέκα Άλτι δήλωσε ότι ελπίζει «οι ευνοϊκές μετεωρολογικές συνθήκες να επιτρέψουν να αντιμετωπίσουμε την πυρκαγιά».

Τις τελευταίες ημέρες σημειώθηκαν ασθενείς βροχοπτώσεις, γεγονός που βοήθησε τους πυροσβέστες, ενώ βροχή αναμενόταν και χθες.

«Γνωρίζω ότι είναι πολύ δύσκολο και η αβεβαιότητα είναι σκληρή», δήλωσε χθες το πρωί η Άλτι, αλλά ακόμη «δεν έχουμε ξεπεράσει την κατάσταση», πρόσθεσε, καθώς «η πυρκαγιά εξακολουθεί να αποτελεί απειλή».

Ο Καναδάς είναι αντιμέτωπος τα τελευταία χρόνια με ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα, η ένταση και η συχνότητα των οποίων εντείνεται λόγω της κλιματικής αλλαγής.

Εξάλλου η εποχή των πυρκαγιών στη χώρα έχει σπάσει φέτος κάθε ρεκόρ. Περισσότερες από 1.000 πυρκαγιές είναι ενεργές στη χώρα – από τα ανατολικά ως τα δυτικά—εκ των οποίων περισσότερες από 650 είναι εκτός ελέγχου.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More