Τετάρτη, 15 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Καρκίνος του πνεύμονα- Μια μικρή πόλη χάνεται κάθε χρόνο στην Ευρώπη

Ο καρκίνος του πνεύμονα  μια ασθένεια που χαρακτηρίζεται από ανεξέλεγκτη ανάπτυξη των κυττάρων στους ιστούς του πνεύμονα, σκοτώνει ένα μικρό χωριό κάθε χρόνο.

Σε ποσοστό 75-80% τα περιστατικά διαπιστώνονται σε άνδρες, διότι έχουν μεγαλύτερη καπνιστική συνήθεια και εκτίθενται σε καρκινογόνους παράγοντες περισσότερο από τις γυναίκες, αναφέρει ο Νίκος Τζανάκης, διευθυντής πνευμονολογικής κλινικής του νοσοκομείου Ηρακλείου.

Στην Κρήτη ένα κέντρο που ίδρυσε ο καθηγητής ο Γιάννης Βλαχονικολής καταγράφει τους καρκίνους και την εξέλιξη τη νόσου. Παρατηρείται αύξηση 17% αυτά τα χρόνια σε όλα τα είδη καρκίνου. Διαπιστώνονται 524 περιστατικά ανά  100.000 κατοίκους και αύξηση της θνησιμότητας κατά 11% το ίδιο διάστημα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αφορά τον καρκίνο του πνεύμονος, εξηγεί ο κ. Τζανάκης.

Ο μόνος τρόπος εντοπισμού των πρώτων σταδίων της νόσου είναι η αξονική τομογραφία χαμηλής ακτινοβολίας, η οποία όμως δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και κοστίζει γύρω στα 70-100 ευρώ. Αυτό αποτρέπει από την έγκαιρη διάγνωση.

Όπως λέει ο κ. Τζανάκης το τελευταίο διάστημα η πολιτεία κάνει μια τεράστια προσπάθεια για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού, του προστάτη και του εντέρου. Αυτό είναι αναγκαίο να επεκταθεί και σε άλλους καρκίνους, όπως του πνεύμονος, που βρίσκεται σε έξαρση. Προς τούτο, οι γιατροί πιέζουν προς την κατεύθυνση των προληπτικών ελέγχων σε ομάδες πληθυσμού που διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More