Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατ΄ αρχήν ναι στην μαρίνα Καλυβιώτη από το Δημοτικό συμβούλιο Νότιας Κέρκυρας

Κατ’ αρχήν θετική απόφαση έλαβε το Δημοτικό συμβούλιο της Νότιας Κέρκυρας για τη μαρίνα στη θέση Καλυβιώτη με 6 προϋποθέσεις. Ψήφισαν θετικά οι παρατάξεις του Δημάρχου Κώστα Λέσση, η παράταξη του Ν. Γκούση, η παράταξη του Γ. Πανδή ενώ η Λαϊκή Συσπείρωση πρότεινε να γίνει δημοψήφισμα στο δήμο νότιας Κέρκυρας.

Η συνεδρίαση πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Γυμνασίου – Λυκείου Λευκίμμης με την παρουσία του διευθύνοντος συμβούλου της εταιρείας L. Marine που έχει υποβάλλει την πρόταση και με την παρουσία πολλών δημοτών η πλειοψηφία των οποίων ήθελε να ληφθεί θετική απόφαση για την επένδυση.

Η συνεδρίαση διήρκησε 6 ώρες κατά τη διάρκεια της οποίας ο κος Λιάτσος ενημέρωσε τους δημοτικούς συμβούλους αλλά και όσους δημότες υπέβαλλαν ερωτήσεις για όλα τα ζητήματα.

Αυτό που ζήτησε ήταν να ληφθεί κατ αρχήν θετική απόφαση για να μπορέσει η εταιρεία να προχωρήσει τις διαδικασίες και στη συνέχεια υποσχέθηκε ότι θα επανέλθει με αναλυτικότερη ενημέρωση στις επόμενες φάσεις του έργου.

Σε γενικές γραμμές αυτό που παρουσίασε ήταν ένα έργο κατασκευής μαρίνας 105 θέσεων, που θα απέχει από την ακτή αρκετά μέτρα και η οποία δεν θα αλλοιώσει το περιβάλλον, αντίθετα θα το προστατέψει με τα έργα που θα γίνουν.

Το έργο θα κοστίσει περίπου 300 εκ, τα οποία θα προέλθουν από δανεισμό της εταιρείας από ευρωπαϊκές τράπεζες. Θα απασχολεί 450 άτομα προσωπικό και θα ξοδεύει 2 έως 3 εκ. το χρόνο για συντήρηση. Το δημόσιο όπως είπε δεν θα πληρώσει ούτε ένα ευρώ, όμως θα είναι ιδιοκτησίας του δημοσίου αφού δεν υπάρχει ιδιωτική περιουσία στη θάλασσα. Το πρόγραμμα κατασκευής προβλέπει ολοκλήρωση σε 3 με 3,5 χρόνια.

Απαντώντας στις επίμονες ερωτήσεις είπε ότι το έργο δεν πρόκειται να μείνει ημιτελές, θα ολοκληρωθεί, θα είναι βιώσιμο  και αναπτυξιακό. Εγγύηση γι αυτό είναι οι ίδιες οι τράπεζες που θα το χρηματοδοτήσουν.

Πρόκειται όπως είπε για μια κλασική μαρίνα που όμως δεν ακουμπάει στην παραλία, δεν θα σκαφτεί η θάλασσα, θα γίνουν πασαλομπήξεις στο βυθό και θα μεταφερθούν όγκοι μπετόν και πέτρας που θα δημιουργήσουν ένα νησί σε σχήμα πέταλου. Η κατασκευή θα γίνει  εξ ολοκλήρου δια θαλάσσης και για το λόγο αυτό δεν χρειάζεται επέμβαση στους δρόμους της περιοχής.

Παρουσίασε επίσης τα παράλληλα έργα που είναι η αναβάθμιση τριών λιμανιών, Πετριτή, Αλυκών και Καλυβιώτη. Υποσχέθηκε επίσης ότι θα χρηματοδοτήσει την πολεοδομική μελέτη της περιοχής Καλυβιώτη και τα έργα που θα απαιτηθούν στις πηγές του Νεοχωρακίου καθώς και το δίκτυο ύδρευσης μέχρι τη μαρίνα. Θα κατασκευάσουν επίσης ύφαλο – κυμματοθραύστη μπροστά από τον όρμο των Αλυκών για να προστατέψουν την ακτή από τη διάβρωση και θα διαμορφώσουν την παραλία του Καλυβιώτη με άμμο χωρίς να ενοχληθούν οι παρακείμενες ιδιοκτησίες.  

ΟΙ ΟΡΟΙ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ

Ο Δήμαρχος Κώστας Λέσσης έθεσε τους όρους και τις  προϋποθέσεις για τη σύμφωνη γνώμη της Δημοτικής αρχής και στους οποίους η εταιρεία έδειξε να συμφωνεί. Επίσης σε αυτούς τους όρους συμφώνησαν όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι που ψήφισαν θετικά πλην της Λαικής Συσπείρωσης. Οι όροι αυτοί είναι:

Τήρηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το έργο

 Στήριξη των απαραίτητων έργων υποδομής όπως οδοποιία, ύδρευση , αποχέτευση

Τα 3 λιμάνια της περιοχής που θα αναβαθμιστούν να είναι υπο την εποπτεία του Δήμου με κανονιστική πράξη που θα προστατεύει την υπάρχουσα αλιευτική και τουριστική δραστηριότητα.

Ευρύτερη πολεοδόμηση της περιοχής με χρηματοδότηση της μελέτης από την επενδυτική εταιρεία

Άμεσα αντισταθμιστικά οφέλη για το Δήμο ώστε να καλύψει τις επιπλέον δαπάνες που θα δημιουργήσει η επένδυση

Το οικονομικό αποτύπωμα των υφιστάμενων χρήσεων, τη διατήρηση τους και την αναβάθμιση τους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More