Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κατρούγκαλος για μη κρατικά ΑΕΙ: Είναι «μαγαζιά» και όχι πανεπιστήμια – Ζώρας: Ιδρύματα μεταλυκειακής άτυπης εκπαίδευσης τα κολλέγια

«Το Σύνταγμα με το άρθρο 16 απαγορεύει ρητά την ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων» επισήμανε ο Συνταγματολόγος και πρώην υπουργός Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας για το σχετικό νομοσχέδιο, στην εκπομπή του ΕΡΤNews «Συνδέσεις» και τους Χριστινα Βίδου και Κώστα Παπαχλιμίντζο, ενώ εξέφρασε την διαφωνία του για την αναθεώρηση του άρθρου.

Ο ίδιος τα χαρακτήρισε ως «μαγαζιά» και όχι πανεπιστήμια, «χωρίς αυτοτέλεια και ακαδημαϊκή ελευθερία». Πρόσθεσε επίσης ότι κρίνει αντιφατικό το γεγονός οτι η κυβέρνηση θεσμοθετώντας την κατώτατη βάση εισαγωγής, στερεί το δικαίωμα των σπουδών στη δημόσια δωρεάν παιδεία ενώ αντιθέτως το επιτρέπει στα ιδιωτικά.

Επεσήμανε και το γεγονός οτι στην Ευρώπη τα πανεπιστήμια είναι δημόσια και «υπάρχουν και κάποιες πολυεθνικές που  ιδρύουν πανεπιστήμια για κερδοσκοπικούς λόγους». Τέλος, ανέφερε οτι το θέμα της ίδρυσης των ιδιωτικών πανεπιστημίων είχε εγείρει και ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης το 1990 χωρίς να υπάρξει αποτέλεσμα.

Ανταπαντώντας, ο ΓΓ Ανωτατης Εκπαίδευσης του υπουργείου Παιδείας Οδυσσέας Ζώρας χαρακτήρισε προσβλητική και προβοκατόρικη για τα πανεπιστήμια του εξωτερικού, τη λέξη «μαγαζιά» που χρησιμοποίησε ο κ. Κατρούγκαλος.

Μίλησε για εντυπωσιακή ενίσχυση του πανεπιστημίου της Θράκης, που προβλέπεται από το νομοσχέδιο, είπε οτι το πεδίο της Παιδείας διευρύνεται και πρέπει να γίνει άνοιγμα προς τα πανεπιστήμια του εξωτερικού και πρόσθεσε οτι θα υπάρχει έλεγχος από τα Μητρικά πανεπιστήμια.

Τέλος, είπε οτι η Παιδεία δεν είναι θέμα πολιτικής αντιπαράθεσης και ότι πρέπει «να απεγκλωβιστεί από το νόμο του 1952».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More