Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη”: Μία παράσταση για την καινούρια πατρίδα και τη ζωή που αλλάζει

Το έργο “Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη“, παρουσιάζεται από τις 12 Ιανουαρίου μέχρι την Κυριακή 3 Μαρτίου, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Σύμφωνα με τον ηθοποιό, Μέμο Μπεγνή, ο οποίος υποδύεται τον Πολύκαρπο που έρχεται από τον Πόντο και ερωτεύεται τη Λευκοθέα, την κόρη της Φιλιώς, η τρίωρη παράσταση που έγραψε και σκηνοθέτησε η Μιμή Ντενίση, μας ξεναγεί στην ιστορία της οικογένειας Μπαλτατζή, αμέσως μετά την Μικρασιατική Καταστροφή, με διάχυτα τα συναισθήματα της αγωνίας, του έρωτα, της καταστροφής και του θριάμβου.

“Τα συγκινητικά λόγια του κόσμου είναι πάρα πολλά, καθώς οι περισσότεροι ταυτίζονται με τους ρόλους, αφού πολλοί έχουν κι έναν πρόγονο πρόσφυγα”, τόνισε ο κ. Μπεγνής.

Η Φιλιώ Μπαλτατζή Αρχόντισα της Σμύρνης με ό,τι απέμεινε από την οικογένειά της, φτάνει στη Σαλονίκη του 1923. Κανείς δεν ξέρει τι τους περιμένει. Σίγουρα όχι η ζεστή αγκαλιά της νέας πατρίδας, όπως περίμεναν. Σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, Μικρασιάτες, Πόντιοι και ντόπιοι αγωνίζονται για μία καλύτερη ζωή. Παράλληλα η σπουδαία και ευημερούσα εβραϊκή κοινότητα θυμίζει τη Σμύρνη. Όσο οι πρόσφυγες ανεβαίνουν, τόσο η εβραϊκή κοινότητα κινδυνεύει. Ο φασισμός που πλήττει την Ευρώπη πλησιάζει και τότε η ζωή αλλάζει για όλους.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More