Δευτέρα, 13 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη»- Ο Πρόδρομος Τοσουνίδης

Η παράσταση «Κι από Σμύρνη…Σαλονίκη» ανεβαίνει από την Αθήνα στη Θεσσαλονίκη, για το επόμενο διάστημα και θα παρουσιαστεί στο Μέγαρο Μουσικής.

Ο Πρόδρομος Τοσουνίδης, εκ των πρωταγωνιστών του έργου, μίλησε στην εκπομπή «Μέρα με Χρώμα» της ΕΡΤ3 για την παράσταση, που όπως λέει, πρέπει να τη δούνε όλοι.

«Είναι ένα ιστορικό έργο, έχει όλη την ιστορία της Ελλάδας και της Θεσσαλονίκης, από την καταστροφή της Σμύρνης και μετά, μέχρι τον Α’ Παγκόσμιο πόλεμο, με όλα τα ιστορικά γεγονότα, αντικειμενικά δοσμένα και ιστορική μελέτη που έχει κάνει η Μιμή Ντενίση πάνω σε αυτό, έχει κάνει μεγάλη σπουδή σε αυτό. Υποδύομαι έναν εργοστασιάρχη της εποχής, τότε, στην ακμή του, πλούσιος Εβραίος και βοηθάει με ένα τρόπο την οικογένεια Μπαλτατζή, βλέπουμε την πορεία αυτής της οικογένειας, που ξεκινά από το μηδέν στη Θεσσαλονίκη. Βλέπουμε πώς οι πρόσφυγες, η Φιλιώ Μπαλτατζή με την αξία της και το εμπορικό της δαιμόνιο, να ανεβαίνουν και πώς ανεβαίνει ο φασισμός και τι αντίκτυπο έχει αυτό στη Θεσσαλονίκη. Φτάνουμε μέχρι και τον Α’ παγκόσμιο πόλεμο, στην ουσία ζούμε τη «νύχτα των Κρυστάλλων».

Το στήσιμο της παράστασης είναι κινηματογραφικό και υπάρχει χιούμορ, συγκίνηση, κλάμα. Δεν είναι συχνό το φαινόμενο να ξεκινά η παράσταση και να ανατριχιάζεις. Η Μιμή Ντενίση είναι πολυεργαλείο, άνθρωπος «ορχήστρα», αστεία, τη λατρεύω, εκεί που παίζεις μια δραματική σκηνή θα έρθει και θα μου πει ένα αστείο», όπως ανέφερε μεταξύ άλλων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More