Δευτέρα, 27 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλίμα – υπερθέρμανση: Πιο έντονα καιρικά φαινόμενα στην Ευρασία δείχνει νέο μοντέλο πρόβλεψης

Ένα νέο μοντέλο δείχνει ότι το νερό που εξατμίζεται από τον Αρκτικό Ωκεανό λόγω της υπερθέρμανσης του κλίματος μεταφέρεται νότια και μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένες χιονοπτώσεις στη βόρεια Ευρασία στα τέλη του φθινοπώρου και στις αρχές του χειμώνα. Αυτά τα ευρήματα θα επιτρέψουν την ακριβέστερη πρόβλεψη των έντονων καιρικών φαινομένων.

Λόγω της υπερθέρμανσης του πλανήτη, οι θερμοκρασίες του αέρα αυξάνονται, γεγονός που οδηγεί στο λιώσιμο των παγετώνων και των στρωμάτων πάγου.

Αν και φαίνεται παράδοξο γεγονός, σε ορισμένες περιοχές της βόρειας Ευρασίας, η χιονοκάλυψη έχει αυξηθεί τις τελευταίες δεκαετίες. Ωστόσο, το χιόνι είναι μια μορφή νερού. Καθώς η υπερθέρμανση του πλανήτη αυξάνει την ποσότητα υγρασίας στην ατμόσφαιρα, αυξάνει επίσης την ποσότητα και την πιθανότητα βροχής και χιονιού.

Παραμένει σημαντικό να κατανοήσουμε από πού ακριβώς προέρχεται η υγρασία, πώς παράγεται και πώς μεταφέρεται νότια για πιο ακριβείς προβλέψεις των ακραίων καιρικών συνθηκών και της κλιματικής εξέλιξης, σύμφωνα με το SciTechDaily.

Ο Tomonori Sato, περιβαλλοντικός ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Hokkaido στην Ιαπωνία, και η ομάδα του ανέπτυξαν ένα νέο μοντέλο μεταφοράς υγρασίας. Βασίζεται στο «Ιαπωνικό σύνολο δεδομένων επανα-ανάλυσης 55 ετών» – μια ενδελεχή εκ νέου ανάλυση των ιστορικών παγκόσμιων καιρικών δεδομένων για τα τελευταία 55 χρόνια.

Η ομάδα χρησιμοποίησε το σύνολο δεδομένων για να διατηρήσει το μοντέλο της βαθμονομημένο σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις από ό,τι ήταν προηγουμένως δυνατό, και μπόρεσε να ρίξει φως στον μηχανισμό μεταφοράς υγρασίας, ιδιαίτερα στις τεράστιες χερσαίες μάζες της Σιβηρίας.

Παρακολούθησαν με μια μηχανογραφική τεχνική πού εμφανίζεται μια υποθετική ατμοσφαιρική υγρασία, πώς κινείται και πού κατακρημνίζεται με φόντο τις τοπικές κλιματολογικές συνθήκες. Αλλά τα μοντέλα υπολογιστών γίνονται όλο και πιο ανακριβή καθώς αυξάνεται η απόσταση από τον ωκεανό. Αυτό καθιστά τις ποσοτικές προβλέψεις ιδιαίτερα δύσκολες. Έτσι, αυτές οι μέθοδοι απέτυχαν να εξηγήσουν τις χιονοπτώσεις στη βόρεια Ευρασία.

Τα αποτελέσματα της μελέτης δείχνουν ότι η εξάτμιση του νερού από τον Αρκτικό Ωκεανό έχει αυξηθεί τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες. Επιπλέον, οι μεγαλύτερες αλλαγές σημειώθηκαν στις Θάλασσες Μπάρεντς και Καρά βόρεια της Δυτικής Σιβηρίας, καθώς και στη Θάλασσα Chukchi και στην Ανατολική Σιβηρία βόρεια της Ανατολικής Σιβηρίας μεταξύ Οκτωβρίου και Δεκεμβρίου. Αυτή την εποχή του χρόνου, ο Αρκτικός Ωκεανός είναι ζεστός και η περιοχή χωρίς πάγο είναι ακόμα μεγάλη.

Το ποσοτικό μοντέλο δείχνει ότι η εξάτμιση και η χιονόπτωση είναι ιδιαίτερα ισχυρές κατά τη διάρκεια ορισμένων καιρικών φαινομένων. Για παράδειγμα, κατά τη διάρκεια κυκλωνικών συστημάτων που απορροφούν ασυνήθιστα μεγάλες ποσότητες υγρασίας και τις μεταφέρουν νότια στη Σιβηρία.

Με τον Αρκτικό Ωκεανό δύο φορές πιο ευαίσθητο στην ταχεία υπερθέρμανση από τον παγκόσμιο μέσο όρο, η εξάτμιση και οι επακόλουθες αλλαγές στον υδρολογικό κύκλο στη βόρεια Ευρασία θα γίνουν ακόμη πιο έντονες τα επόμενα χρόνια, σύμφωνα με τους ειδικούς.

Μετάφραση: Μικαέλα Λαμπρινίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More