Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κλιμακώνεται η ένταση  IDF-Χεζμπολάχ -Ευρείας κλίμακας άσκηση προκαλεί δηλώσεις αρχιστράτηγου για ετοιμότητα επέκτασης  των επιθέσεων στον Λίβανο

Ο  αρχιστράτηγος στο Τελ Αβίβ, διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας και μέλος του Αρχηγού Επιτελείου, Ούρι Γκόρντιν, απείλησε να εξουδετερώσει τη μαχητική ικανότητα της Χεζμπολάχ  και αποκάλυψε ότι η στρατιωτική άσκηση που έλαβε χώρα τις προηγούμενες ημέρες ήταν μεγάλης κλίμακας και προσομοίωσε επίθεση στο έδαφος του Λιβάνου.

Στο τέλος της εκπαίδευσης, η οποία διεξήχθη στο επίπεδο των ταγμάτων της 228ης Ταξιαρχίας (Βόρεια Ταξιαρχία Χάναχελ) και του 5030ου Τάγματος του Εφεδρικού Στρατού, ο Γκόρντιν είπε:

 «Αυτή η εκπαίδευση έρχεται να αυξήσει την ετοιμότητά μας να επεκτείνουμε τις μάχες και επίθεση στον Λίβανο». Επεσήμανε ότι από τις 7 Οκτωβρίου, οι εφεδρικές δυνάμεις έχουν κληθεί να «εκτελέσουν αυτήν την αμυντική αποστολή».

Απευθυνόμενος στις δυνάμεις, ο διοικητής της Βόρειας Διοίκησης Γκόρντιν είπε: «Είμαστε πιο έτοιμοι και προετοιμασμένοι όσο ποτέ. Θα εξαπολύσουμε επίθεση απόψε εάν χρειαστεί και θα συνεχίσουμε τη διαδικασία ενίσχυσης της ετοιμότητας και των αξιολογήσεων της κατάστασης στο μέλλον».

Ο ισραηλινός στρατός δεν διευκρίνισε την τοποθεσία και τη διάρκεια της εκπαίδευσης, γνωρίζοντας ότι η συνοριακή περιοχή με τον Λίβανο και το βόρειο μέτωπο του ισραηλινού στρατού γενικά γίνονται συχνά πεδία κλιμακούμενων αντιπαραθέσεων με τη λιβανική Χεζμπολάχ και την παλαιστινιακή Χαμάς, στο πλαίσιο του πολέμου στη Γάζα.

 Η ένταση έφτασε σε νέο ύψος την Τρίτη, καθώς ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι είχε επιτεθεί σε 27 στόχους, συμπεριλαμβανομένων «στρατιωτικών κτιρίων και υποδομών μάχης» της Χεζμπολάχ , στη συνοριακή περιοχή Wadi Saluki, και υποστήριξε ότι η «Χεζμπολάχ» χρησιμοποιούσε την περιοχή για στρατιωτικούς σκοπούς «καθώς εγκατέστησε δεκάδες μέσα και δομές στην κακοτράχαλη περιοχή »για να επιτεθεί σε ισραηλινούς στόχους.

Ο εκπρόσωπος του στρατού είπε σε δήλωση χτες το απόγευμα ότι «διεξήχθη  κοινή επιδρομή από πολεμικά αεροσκάφη και δυνάμεις πυροβολικού που στόχευσαν πολλούς στόχους τρομοκρατών στην περιοχή Wadi Saluki στο νότιο Λίβανο».

Πρόσθεσε επίσης πως η επίθεση  «Η επίθεση  ολοκληρώθηκε σε σύντομο χρονικό διάστημα, και  είχε στόχο στρατιωτικά κτίρια και υποδομές που περιείχαν τα μαχητικά μέσα της Χεζμπολάχ».

Η Χεζμπολάχ απάντησε εξαπολύοντας βομβαρδισμούς με πυραύλους προς βόρειες ισραηλινές πόλεις, οι οποίες εκκενώθηκαν από τους περισσότερους κατοίκους τους. Από τον βομβαρδισμό προκλήθηκαν σοβαρές υλικές ζημιές. Ανακοίνωσε ότι η κατάσταση συναγερμού στον ισραηλινό στρατό έχει ανέλθει στα υψηλότερα επίπεδα, σημειώνοντας ότι περίπου 100.000 έφεδροι στρατιώτες έχουν αναπτυχθεί κατά μήκος των βόρειων συνόρων με τον Λίβανο και τη Συρία.

Ο διοικητής της Βόρειας Ταξιαρχίας, Γκουρντίν, ισχυρίστηκε ότι οι δυνάμεις του στόχευσαν πολλά (ένοπλα) κελιά στην άλλη πλευρά. Περισσότερα από 150 κελιά χτυπήθηκαν και πολλές δυνατότητες της Χεζμπολάχ υπονομεύτηκαν. Και ότι ο ισραηλινός στρατός «ασχολείται με την εξουδετέρωση των δυνατοτήτων της Χεζμπολάχ, την απογύμνωση και την ώθησή της προς τα πίσω» και συνέχισε: «Υπάρχουν ακόμη πολλά που πρέπει να γίνουν για να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα βελτίωσης της ασφάλειας. κατάσταση, ώστε να μπορέσουμε να επιστρέψουμε τους κατοίκους του βορρά στα σπίτια τους».

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More