Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοζάνη: Τα 100 χρόνια της γιορτάζει η Κοβεντάρειος βιβλιοθήκη

Από τον 17ο αιώνα που η Κοζάνη, λόγω της θέσης της, εξελίσσεται σε πνευματικό και εμπορικό κέντρο της ευρύτερης περιοχής των Βαλκανίων, με τους Κοζανίτες πάροικους, λόγιους και εμπόρους, να διαδραματίζουν σημαντικότατο ρόλο στα δρώμενα, ξεκινά και η ιστορία της βιβλιοθήκης. Το 1813, φιλοπρόοδοι Κοζανίτες έκτισαν πλάι στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου, στο κέντρο της πόλης, ένα θολωτό οικοδόμημα, στο οποίο εγκατέστησαν τη βιβλιοθήκη. Το 1916, τέσσερα χρόνια μετά την απελευθέρωση της πόλης, με πρωτοβουλία του σεπτού ιεράρχη, τότε επισκόπου Ειρηνουπόλεως και αργότερα Οικουμενικού Πατριάρχη Φωτίου Β’, ιδρύθηκε το ανεξάρτητο σωματείο Αναγνωστήριον Κοζάνης.

Στις 10 Ιουλίου 1923, έγιναν πανηγυρικά τα εγκαίνια της Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Μετά τον αγιασμό ακολούθησαν χαιρετισμοί και ομιλίες. Τα βιβλία που παραδόθηκαν τότε στο Δήμο ανέρχονταν σε 6.976 τόμους. Η Δημοτική Βιβλιοθήκη εγκαταστάθηκε αρχικά σε μία από τις αίθουσες του Δημαρχείου, όπου λειτούργησε επί έντεκα χρόνια, μέχρι το 1934, απ’ όπου και μεταφέρθηκε στους ημιυπόγειους χώρους του νεόδμητου τότε δημαρχιακού μεγάρου, όπου λειτούργησε ως το 1963. Το 1985 μετακόμισε στον 2ο όροφο του κτιρίου του εμπορικού κέντρου του Δήμου όπου λειτουργεί μέχρι σήμερα.

Σύμφωνα με τη Δέσποινα Τσότσου, αντιπρόεδρο του ΔΣ της βιβλιοθήκης, το ίδρυμα φιλοξενεί σήμερα ψηφιοποιημένους περισσότερους από 1.550.000 τίτλους. Ο εορτασμός για τα 100 χρόνια περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα εκδηλώσεων στο οποίο ξεχωρίζουν η μεγάλη συναυλία του Νίκου Πορτοκάλογλου στις 29 Ιουλίου(κεντρική πλατεία), αλλά και αυτή των τοπικών Bahalows.

Φωτογραφικές εκθέσεις, εργαστήρια, συνεργασία με το ίδρυμα Λασκαρίδη και Ωνάση, καθώς και ειδικές εκδηλώσεις για τη Χάρτα του Ρήγα και τον Μητροπολίτη Διονύσιο Ψαριανό, έχουν ιδιαίτερη θέση στο πρόγραμμα, εκδηλώσεις του οποίου έχουν ήδη πραγματοποιηθεί το προηγούμενο διάστημα

Παράλληλα θα υπάρχει ένα ειδικό συνέδριο τον Οκτώβριο όπου θα αναδειχθούν όλες οι σημαντικές στιγμές του τόπου, ενώ να σημειωθεί πως από το πρόγραμμα δε λείπει και η εκπαιδευτική κοινότητα η οποία θα συμβάλλει με το Καλλιτεχνικό Σχολείο(κυρίως) στις δράσεις της Βιβλιοθήκης.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More