Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοζάνη: Το οικοσύστημα “Αυγείας” δίνει λύση στο πρόβλημα άρδευσης

Το “έξυπνο” οικοσύστημα ΑΥΓΕΙΑΣ βελτιστοποιεί τη χρήση του ανακτημένου νερού εξόδου Εγκαταστάσεων Επεξεργασίας Λυμάτων (ΕΕΛ) με εύκολο και ασφαλή τρόπο για άρδευση στη Γεωργία Ακριβείας, επισήμανε στην ΕΡΤ3 η Τένια Λούτα, καθηγήτρια πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.

Μέσω της χρήσης σύγχρονων τεχνολογιών όπως το Διαδίκτυο των Πραγμάτων και τα δίκτυα χαμηλής ισχύος ευρείας περιοχής κάλυψης, το οικοσύστημα συγκεντρώνει και αναλύει αξιόπιστα ανοιχτά και άλλα δεδομένα, όπως μετεωρολογικά δεδομένα ή δεδομένα που αφορούν ποιότητα εδάφους και ανακτημένου νερού. Με την εφαρμογή προηγμένων τεχνικών μηχανικής μάθησης και πρόβλεψης, καθώς και μηχανισμών υποστήριξης λήψης αποφάσεων, το οικοσύστημα επιτυγχάνει μείωση χρήσης συμβατικών υδατικών πόρων, αύξηση παραγωγής και μείωση χρήσης χημικών συστατικών με θετικό αντίκτυπο στο περιβάλλον, αύξηση κέρδους παραγωγών και νέες δυνατότητες αξιοποίησης επεξεργασμένων εκροών από διαχειριστές ΕΕΛ.

Κατά την διάρκεια υλοποίησης του έργου πραγματοποιήθηκε πιλοτική εφαρμογή του συστήματος για δύο συνεχόμενες καλλιεργητικές περιόδους σε αγροτεμάχιο που καλλιεργήθηκε με ηλίανθο σε περιοχή κοντά στην Εγκατάσταση Επεξεργασίας (ΕΕΛ) στην Καρυδίτσα Κοζάνης. Ως προς την απόδοση της καλλιέργειας αξίζει να σημειωθεί ότι, τόσο το βάρος 1000 σπόρων ήταν πιο αυξημένο όσο και η απόδοση του σπόρου ανά φυτό παρουσίασε σημαντική αύξηση στο τμήμα του αγρού που ποτιζόταν με ανακτημένο νερό. Γενικότερα, η χρήση του ανακτημένου νερού δεν επηρέασε αρνητικά τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του εδάφους.

Το πρόγραμμα ΑΥΓΕΙΑΣ συντονίζει η Αν. Καθηγήτρια του Τμήματος Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών του Πανεπιστήμιου Δυτικής Μακεδονίας, Μαλαματή Λούτα, και υλοποιείται σε συνεργασία με τη Δημοτική Επιχείρηση Ύδρευσης Αποχέτευσης Κοζάνης (ΔΕΥΑΚ) και την Ανώνυμη Εταιρία έρευνας και ανάπτυξης δικτυακών εφαρμογών Agrosense Α.Ε.

Ρεπορτάζ Δ. Αμαραντίδου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More