Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κοινοτικός Αμπελώνας στον Ταΰγετο για την αναβίωση του συλλογικού πνεύματος του χωριού

Στον Ταΰγετο Μεσσηνίας, μετά τον κοινοτικό λαχανόκηπο που υλοποιήθηκε τον Απρίλιο του 2023 στην Αλαγονία έφτασε η στιγμή για τη δημιουργία του κοινοτικού αμπελώνα. Σε μια έκταση περίπου ενός στρέμματος, θα φυτευτούν 100 περίπου φυτά της ποικιλίας Πλατάνα ή Κουτσαβίτικο. Ο χώρος παραχωρήθηκε από κάτοικο της Αλαγονίας στον Αϊ-Γιάννη, ιστορική περιοχή με παλιούς αμπελώνες.

Για τον Κοινοτικό αμπελώνα και για τις συλλογικές σχέσεις μεταξύ των κατοίκων, που επρόκειτο να δημιουργηθούν στο χωριό, μίλησαν στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή «Περίμετρος» Ο κ. Παναγιώτης Μανίκης, αγρότης φυσικής καλλιέργειας, και o κ. Γιώργος Καζάκος, πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Αλαγονίας. Ο κ. Μανίκης τόνισε πως «Θέλουμε με αυτήν την προσπάθεια να αναβιώσει το πνεύμα της αυτάρκειας, που το ζούσαν οι κάτοικοι των χωριών παλαιότερα πανελλαδικά, αλλά χωρίς την διάθεση να γυρίσει κανένας στην πόλη. Ο απώτερος στόχος όλων των κατοίκων είναι να πατηθούν τα σταφύλια ώστε να δημιουργήσουμε μούστο και έπειτα ένα ποιοτικό κρασί, φέρνοντας έτσι όλους τους κατοίκους κοντά», σημείωσε.

Ο κ. Καζάκος με τη σειρά του τόνισε πως ο αμπελώνας δωρήθηκε στην κοινότητα και επισήμανε ακόμα πως στην Αλαγονία υπάρχει δομή φιλοξενίας εθελοντών, καλώντας ανθρώπους από όλο τον κόσμο. «Όσοι έρχονται και βοηθάνε τους παρέχουμε στέγαση και τροφή και είμαστε όλοι μαζί μία ομάδα», σχολίασε επίσης.

Ρεπορτάζ: Κώστας Γαζούλης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More