Κυριακή, 2 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κοκτέιλ» σκόνης και ζέστης μέχρι την Τετάρτη – Ανεβαίνει το θερμόμετρο και στην Αθήνα –

Mε τη μέγιστη θερμοκρασία να σημειώνεται στους Ποτάμους Λασιθίου με 35,6 °C.  , υγρασία και σκόνη μετατρέπουν την εικόνα στα κεντρικά και νότια της χώρας σαν να «πνίγεται» από την ατμοσφαιρική ρύπανση Η αφρικανική σκόνη επηρεάζει κυρίως τα δυτικά και τα νότια και αναμένεται να υποχωρήσει από την Τετάρτη χάρη σε βορειοδυτικούς ανέμους. Από τη Δευτέρα το θερμόμετρο και στην Αθήνα θα φτάσει 30 βαθμούς, σύμφωνα με το μετεωρολόγο της ΕΡΤ, Παναγιώτη Γιαννόπουλο.

Βαριά είναι η ατμόσφαιρα από τον Λυκαβηττό όπου «σβήστηκε» η θέα προς τη θάλασσα, μέχρι την Καλαμάτα, όπου σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΕΡΤΝews πολίτες είπαν ότι «ούτε να περπατήσουν μπορούν ούτε και να αναπνεύσουν». Σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα – τα επίπεδα υγρασίας βρίσκονται στο 44% και είναι υψηλή η συγκέντρωση σκόνης.

Οι ειδικοί συστήνουν να ενημερωνόμαστε για τις ώρες που τα επίπεδα της σκόνης είναι υψηλά, να κρατάμε κλειστά παράθυρα και πόρτες να πίνουμε αρκετό νερό και να περιορίσουμε τις υπαίθριες δραστηριότητες. 

Σύμφωνα με την Ελληνική Πνευμονολογική Εταιρεία, η οποία απευθύνει συστάσεις προς τους πολίτες, είναι χρήσιμο να παρακολουθούμε τις μετεωρολογικές προβλέψεις, να ενυδατώνουμε σωστά τον οργανισμό μας, να μην κάνουμε υπαίθριες δραστηριότητες, να παραμείνουμε σε εσωτερικούς χώρους, να φοράμε μάσκα αν είμαστε σε εξωτερικούς χώρους, καθώς έτσι περιορίζουμε την εισπνοή σωματιδίων σκόνης και αν ανήκουμε στις ευπαθείς ομάδες είναι χρήσιμο και ωφέλιμο να επικοινωνήσουμε με τον ιατρό μας.

Τα παιδιά που θεωρούνται ευαίσθητη ομάδα, ευάλωτη ομάδα, καλό είναι τις ημέρες που έχουμε αυξημένη ρύπανση με την αφρικανική σκόνη να τα κρατούν οι γονείς στο σπίτι και να αποφεύγουν τις υπαίθριες δραστηριότητες, τόνισε ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ελευεθροεπαγγελματιών Παιδιάτρων, Κώστας Νταλούκας.

«Οξειδωτικό στρες»

Το «οξειδωτικό στρες», το οποίο προκαλείται τόσο από την ποσότητα των σωματιδίων που υπάρχουν όσο και την τοξικότητά τους αποτελεί κομμάτι της κλιματικής κρίσης 

Έχουμε προγνωστικά διαθέσιμα από μοντέλα που μπορούν να κάνουν να κάνουν εποχιακή πρόβλεψη δείχνει ένα ιδιαίτερα θερμό καλοκαίρι με ισχυρές αποκλήσεις το πολύ σημαντικό είναι ότι έχουμε ολοένα και περισσότερους ήπιους και άνυδρους χειμώνες, δήλωσε ο πυρομετεωρολόγος Θοδωρής Γιάνναρος.

Ρεπορτάζ: Ρεγγίνα Σαβούρδου
Μετεωρολόγος -ΕΡΤ: Παναγιώτης Γιαννόπουλος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More