Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομισιόν για φωτιά στον Έβρο: «Η μεγαλύτερη που έχει καταγραφεί ποτέ στην Ε.Ε» – «Κρανίου τόπος» η Δαδιά

Την ώρα που η φωτιά στον Έβρο συνεχίζεται για ενδέκατη μέρα, η Κομισιόν ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά στην περιοχή της Αλεξανδρούπολης είναι η μεγαλύτερη στην Ε.Ε. από το 2000, όταν και το Ευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφοριών Δασικών Πυρών άρχισε να καταγράφει δεδομένα.

Καμένη Γη

Οι γηραιές μαύρες πεύκες, που στις κορφές τους έκαναν φωλιές σπάνια αρπακτικά πουλιά, μάλλον δεν θα αναγεννηθούν ποτέ και η κατοικία του μαυρόγυπα, στο μοναδικό δάσος της Δαδιάς, θα μείνει ορφανή.

Η καμένη γη στο εθνικό προστατευόμενο πάρκο, μοναδικό στα Βαλκάνια, στην Ευρώπη και στον κόσμο, αποτελεί την μεγαλύτερη οικολογική καταστροφή της φετινής περιόδου.

Ο 40χρονος μελισσοκόμος Μιχάλης Τσολάκης, περπατάει στην καμένη γη, όπου φρόντιζε τα μελίσσια του. Δεν κατάφερε να τα σώσει, λόγω των θυελλωδών ανέμων και των υψηλών θερμοκρασιών που αναπτύχθηκαν στην περιοχή, από το μεγάλο μέτωπο της πυρκαγιάς.

«Έχουν καεί στις αποθήκες μου, 250 κυψέλες άδειες και 100 μελίσσια ζωντανά, έτοιμα να βγάλουν μέλι», λέει ο μελισσοκόμος Μιχάλης Τσολάκης, στην ΕΡΤ.

Άβαντας, Κίρκη, Αετοχώρι, Δωρικό, Νίψα και Πλάκα, είναι οι κοινότητες γύρω από την Αλεξανδρούπολη που υπέστησαν τις σοβαρότερες ζημιές.

Έχουν ήδη ξεκινήσει από τον ΕΛΓΑ τον οργανισμό του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, οι πρώτες καταγραφές  για τις μεγάλες απώλειες  στο γεωργικό και ζωικό κεφάλαιο.

Αναλυτικά το ρεπορτάζ:

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More