Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κομοτηνή: Κατάνυξη και πλήθος κόσμου στην περιφορά του Επιταφίου  

Τηρώντας την παράδοση εκατοντάδες πιστοί σε  κάθε σημείο της Ροδόπης  τίμησαν το έθιμο της περιφοράς του επιταφίου που στην Κομοτηνή είχε την ίδια κατάληξη, το ηρώο (σπαθί).

Στην Κομοτηνή η ακολουθία  του Ιερού του Επιταφίου συντροφιά με την Απριλιάτικη ήπια   νύχτα αγκαλιάστηκε από πλήθος κόσμου. Ο  Σεβασμιώτατος αφού  χοροστατήσε  στον Ἱερό Καθεδρικό Ναό Ευαγγελισμού της  Θεοτόκου Κομοτηνής παρουσία των επισήμων και των αρχών της πόλης (βουλευτές, δήμαρχος κα.)  και τη συμμετοχή πλήθος κόσμου προεξήρχε της εξόδου και της δέησης στο ηρώο της πόλεως με συμμετοχή των πιστών που συνόδευσαν τους επιταφίους των ενοριών.

«Ο καθένας σηκώνει το δικό του σταυρό» ανέφερε στο  μήνυμά του  ο Μητροπολίτης Μαρωνείας και Κομοτηνής Παντελεήμων και σημείωσε ότι καλούμαστε να πάρουμε κι εμείς θέση. «Πολλοί από εμάς  τα βάζουμε με την πίστη μας με το θεό, μαθητεύουμε τις ευθύνες, ,παραβλέπουμε τους κανόνες» ανέφερε .

Παράλληλα, τόνισε ότι  «ο καθένας σήμερα ξεχωριστά πονά, όπως και ολόκληρη η ανθρωπότητα».

Αναφερόμενος στα χαρακτηριστικά της σημερινής κοινωνίας στάθηκε  στην υποκρισία , στη μοχθηρία, στα έργα, στις φιλίες που με την πρώτη αφορμή  αποδεικνύονται λέξεις κενές νοήματος.  Κάλεσε όλους να ανασκουμπωθούν , να σηκώσουν τα μανίκια προσπαθώντας ομαδικά και σαν μια οικογένεια και ευχόμενος παράλληλα του χρόνου να είναι και πάλι όλοι και όλε παρόντες και παρούσες.

Ξεχωριστή η αναφορά στην αξία της συγγνώμης, που ζητά πρώτα, όπως είπε ο ίδιος. «Σας ζητώ πρώτα  εγώ συγγνώμη. Αν σας πίκρανα. Αν σας στενοχώρησα», είπε και σημείωσε «αδερφοί μου δεν αδικούμαστε μόνο, αλλά και εμείς αδικούμε».   

Ρεπορτάζ – φωτογραφίες:  Μαρία Νικολάου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More