Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορμιά για παραλία…

Τους βλέπω. Συνήθως από το κινητό όταν ανοίγω να διαβάσω ειδήσεις στα σάιτ. Τον χειμώνα επιδεικνύουν τα ρούχα τους, τις τσάντες, τα παπούτσια τους, τα σπίτια τους, και τα παιδιά τους ως αξεσουάρ. Οι επικοινωνιολόγοι τους συμβουλεύουν να έχουν παρουσία στα media. Με οποιοδήποτε τρόπο. Φιγουράρουν με πανάκριβη τσάντα και «υπέρκομψο» μίνι φόρεμα, ο δε διάσημος, σε ό,τι να ‘ναι, με χειροποίητα loafers (έτσι για να σας βάζω να ψάχνετε).

Τώρα το καλοκαίρι, οι ίδιοι, χαμογελούν με ανεμελιά στις οθόνες μας, γυμνοί ή ημίγυμνοι. Άνθρωποι όμορφοι και γυμνασμένοι. Με γραμμωμένους κοιλιακούς. Κορμιά για παραλία… Άνθρωποι οι οποίοι μπορούν να είναι αφοσιωμένοι στην καλή διατροφή και τη σωματική άσκηση, σχεδόν σαν να πρόκειται για εργασία πλήρους απασχόλησης.

Υπάρχει ισχυρός κοινωνικοοικονομικός συσχετισμός μεταξύ δείκτη μάζας σώματος και οικονομικής άνεσης, αναφέρει στο άρθρο της, η Ντέβι Σριντάρ, καθηγήτρια Δημόσιας Υγείας στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου και μας προτείνει: «Αντί να παρασύρεστε από “θαυματουργές δίαιτες” και τις τάσεις που επικρατούν στην άσκηση, εστιάστε σε αυτά που θα σας χαρίσουν υγεία κι ευτυχία αυτό το καλοκαίρι

Απόδοση άρθρου Έφη Ζέρβα

Με τον ερχομό του καλοκαιριού, κι ενώ γυμνά χέρια και πόδια αρχίζουν να κάνουν την εμφάνισή τους παντού και αρχίζουμε να ανησυχούμε για το δικό μας «σώμα παραλίας», ίσως παρασυρθούμε από δίαιτες ή ασκήσεις που «κάνουν θαύματα» σε μόλις λίγες εβδομάδες. Δεν πρόκειται μόνο για κάτι που δεν μπορεί να συμβεί, καθώς δεν υπάρχει δίαιτα ή άσκηση που να μπορεί να μεταμορφώσει το σώμα μας τόσο γρήγορα, αλλά είναι και επιζήμιο για την υγεία μας. Δεν έχουμε όλοι όσοι απλώς περπατάμε δίπλα στη θάλασσα «σώμα για παραλία»;

Από την περσινή καλοκαιρινή καμπάνια του ισπανικού υπουργείου Ισότητας. «Το καλοκαίρι είναι και δικό μας. Απολαύστε το όπως, όπου και με όποιον θέλετε». Εικονογράφηση: Υπουργείο Ισότητας Ισπανίας

Η επικέντρωση στην εμφάνιση («Μπορώ να βγάλω την μπλούζα μου;», «Μπορώ να φορέσω μπικίνι;») μάς αποσπά από τον πραγματικό σκοπό που έχει το σώμα μας, η άσκηση και η διατροφής («Νιώθω δυνατός και υγιής;», «Μπορώ να κάνω ό,τι θέλω με το σώμα μου;»).

Κι εγώ, όπως πολλοί άλλοι, έχω κοιτάξει αναρτήσεις στο Instagram και διαφημίσεις ρούχων κι έχω θελήσει να ακολουθήσω αυτό το πρότυπο. Όταν άρχισα το ταξίδι μου για να γίνω personal trainer, έβαλα στη λίστα των στόχων μου την απόκτηση γραμμωμένων κοιλιακών. Στο τέλος της προπόνησης και της εκπαίδευσής μου αφαίρεσα αυτόν τον στόχο από τη λίστα, επειδή ήταν ανώφελος, εξωπραγματικός και επιβλαβής για τον τύπο του σώματός μου. Ειδικά για τις γυναίκες, οι ορατοί κοιλιακοί μύες απαιτούν χαμηλά ποσοστά σωματικού λίπους σε ακραίο βαθμό. Επιπλέον, έχω καταγωγή από τη Νότια Ασία: έχουμε την τάση για σώμα σε σχήμα «μήλου» και αποθηκεύουμε λίπος γύρω από τη μέση.

Ενώ αποδέχομαι τα ινδικά μου γονίδια, εξακολουθώ να αντιστέκομαι στο ότι όσο μεγαλώνουμε, η αύξηση του κοιλιακού λίπους είναι αναπόφευκτη. Όμως, πλέον, στόχοι μου δεν είναι «να χάσω δύο κιλά» ή «ν’ αποκτήσω γραμμωμένους κοιλιακούς», αλλά να ακολουθώ μια απλή και βιώσιμη προσέγγιση αναφορικά με τη συντήρηση και την άσκηση.

Συνηθίζουμε να περιπλέκουμε υπερβολικά τους κανόνες διατροφής, συχνά για να ταιριάζουν με την τελευταία τάση, είτε πρόκειται για τη δίαιτα Paleo, για δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες ή για διατροφή αυστηρά χορτοφαγική. Ο τρόπος με τον οποίο το σώμα μας μετατρέπει την τροφή σε λίπος, ενέργεια και μυϊκή μάζα είναι σύνθετος. Ωστόσο, σε γενικές γραμμές, η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων απ’ ό,τι δαπανούμε είναι πιθανόν να αυξήσει το βάρος μας, ενώ η κατανάλωση λιγότερων βοηθάει στην απώλεια βάρους.

(AP Photo)

Ο υπολογισμός θερμίδων σε υπερβολικό βαθμό δεν οδηγεί σε υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Αντιθέτως, εάν έχουμε μια γενική ιδέα σχετικά με το πόση ενέργεια καταναλώνουμε ασκούμενοι, μπορεί να μας βοηθήσει: για παράδειγμα, το να ξέρουμε πως αν τρέξουμε 4,5 χλμ. σε 30 λεπτά, ίσως κάψουμε 300-400 θερμίδες (ανάλογα με την ταχύτητα και το σωματικό μας βάρος). Επίσης είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε πόσες θερμίδες περιέχουν τα υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα, τα οποία είναι πολύ θερμιδογόνα εξαιτίας των χημικών επεξεργασιών για τη βελτίωση της γεύσης, της υφής και της εμφάνισής τους. Καλό είναι να τα αποφεύγουμε, καθώς «παρασύρουν» το σώμα μας σε υπερκατανάλωση, και παρακάμπτουν τα σημάδια κορεσμού με τα οποία το στομάχι μας «ενημερώνει» τον εγκέφαλό μας πως χορτάσαμε.

Το δύσκολο είναι να μη νιώσουμε πως στερούμαστε ή κάνουμε «δίαιτα», επειδή συνδέονται με «θυσίες» – ότι δεν τρώμε αυτό που θέλουμε. Διαβάστε τις ετικέτες στις συσκευασίες τροφίμων και αν υπάρχουν ονόματα που δεν μπορείτε να προφέρετε, τότε καλύτερα είναι να τα αποφύγετε. Ενισχύστε τη διατροφή σας με δημητριακά, λαχανικά, φρούτα, καρπούς και ακατέργαστα συστατικά.

Επίσης είναι σημαντικό να ανεφοδιάζεστε σύμφωνα με τις απαιτήσεις του τρόπου ζωής σας και το πόσο ασκείστε. Και να ξέρετε πως η ποσότητα θερμίδων που χρειαζόμαστε μειώνεται με το πέρασμα του χρόνου· οπότε πρέπει να τρώμε λιγότερο και να κινούμαστε περισσότερο.

Συχνά, όταν αισθανόμαστε πεσμένοι, στρεφόμαστε προς το φαγητό για συναισθηματική ανακούφιση, σχεδόν σαν αντικαταθλιπτικό. Μια καλύτερη προσέγγιση για τη διαχείριση τέτοιων συναισθημάτων είναι η καθημερινή άσκηση. Εκμεταλλευτείτε τα «μόρια της ελπίδας» που απελευθερώνουν οι μύες όταν τους χρησιμοποιούμε. Ο πιο εύκολος τρόπος είναι να ενσωματώσετε την άσκηση στην καθημερινότητά σας: πηγαίντε με το ποδήλατο στη δουλειά, κάντε τα ψώνια σας περπατώντας, κάντε γυμναστική στο πάρκο.

(AP Photo/Rich Pedroncelli)

Τα οφέλη για την υγεία από έναν δραστήριο τρόπο ζωής και μια ισορροπημένη διατροφή είναι ξεκάθαρα: ζούμε περισσότερο, μειώνουμε τον κίνδυνο για υψηλή πίεση, διαβήτη, καρκίνο κι εγκεφαλικά, και διατηρούμε την ανεξαρτησία μας καθώς μεγαλώνουμε.

Ωστόσο, αυτές οι συμβουλές είναι πιο εύκολο να ακολουθηθούν από εύπορα άτομα με ελεύθερο χρόνο, που έχουν την ευχέρεια να εστιάσουν στην καλή διατροφή και τη σωματική άσκηση, σχεδόν σαν να πρόκειται για εργασία πλήρους απασχόλησης.

Υπάρχει ισχυρός κοινωνικοοικονομικός συσχετισμός μεταξύ δείκτη μάζας σώματος και οικονομικής άνεσης: όσο πιο πλούσιος είναι κάποιος, τόσο πιο εύκολο είναι να έχει υγιές σωματικό βάρος. Το πρόβλημα γίνεται πιο σύνθετο όταν η έλλειψη επιλογών συνδυάζεται με ανθυγιεινές διατροφικές συνήθειες από νωρίς. Στα σχολεία στη Βρετανία, το 75% των θερμίδων που λαμβάνουν τα παιδιά στο γεύμα προέρχεται από υπερ-επεξεργασμένα τρόφιμα . Είναι αδύνατον να μιλήσουμε για διατροφή χωρίς να αναφέρουμε τους δομικούς παράγοντες που εμποδίζουν τη δυνατότητα επιλογών.

Ωστόσο, υπάρχουν πράγματα που μπορούμε να κάνουμε για να αναπτύξουμε μια υγιή σχέση με το φαγητό και την άσκηση. Αντί να πασχίζουμε να αποκτήσουμε «σώμα για παραλία», τι θα λέγατε να φορέσουμε ό,τι θέλουμε στις διακοπές μας, να νιώθουμε χαρούμενοι και αρκετά δυνατοί για να κολυμπήσουμε, να κάνουμε έναν μεγάλο περίπατο, να παίξουμε μπάλα με τα παιδιά ή τα εγγόνια μας, ή απλώς να καθίσουμε και να διαβάσουμε ένα βιβλίο;

Αυτό που θα μας βοηθήσει να ζήσουμε όπως επιθυμούμε είναι μια λειτουργική εκδοχή της εικόνας του σώματός μας, και όχι η εμμονή για ένα συγκεκριμένο μέγεθος ή σχήμα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More