Κυριακή, 12 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορυφώνεται η αγωνία για τους ομήρους – Δημοσίευσε βίντεο η Χαμάς με δύο απαχθέντες

«Δεν πρόκειται να υπάρξει κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωση των ομήρων μας», διαμηνύει ο Νετανιάχου, την ώρα που η ισλαμική τζιχάντ δημοσίευσε βίντεο με δύο από τους ομήρους να τον κατακρίνουν. Πιέσεις για παύσεις πυρός ασκεί στον Ισραηλινό πρωθυπουργό και ο Τζο Μπάιντεν, ενώ το ζήτημα των ομήρων τέθηκε και στη συνάντηση του Αιγύπτιου προέδρου με τον Εμίρη του Κατάρ.

Έχει περάσει πάνω από ένας μήνας από την επίθεση της Χαμάς και η αγωνία για τους ομήρους κορυφώνεται.

Βίντεο με ομήρους που όπως λέει σκοπεύει να απελευθερώσει όταν όμως το επιτρέψουν οι συνθήκες, δημοσίευσε η ένοπλη πτέρυγα της Ισλαμικής Τζιχάντ.

«Eίμαστε έτοιμοι να απελευθερώσουμε τη Χάνα Κατσίρ για ανθρωπιστικούς λόγους και για λόγους υγείας, επειδή πιθανών δεν θα μπορούμε να της παράσχουμε ιατρική αγωγή λόγω της έλλειψης φαρμάκων και καυσίμων. Είμαστε επίσης έτοιμοι να απελευθερώσουμε και τον έφηβο Γιατζίλ Τζέικομπ για ανθρωπιστικούς λόγους και λόγω της νεαρής του ηλικίας» λέει ο Άμπου Χάμζα, εκπρόσωπος ταξιαρχιών Αλ Κουντς.

Και οι δύο όμηροι λένε πως τους λείπει η οικογένειά τους. «Ελπίζω να μπορέσω να σας δω την επόμενη εβδομάδα» λέει η Ισραηλινή όμηρος Χάνα Κατσίρ.

Οι όμηροι επικρίνουν τον Βενιαμίν Νετανιάχου για την κατάστασή τους.

«Θέλω να πω στον Νετανιάχου πως αυτό αυτό που συμβαίνει είναι απίστευτο. Αυτές οι εκρήξεις είναι σκέτη τρέλα. Σκοτώνεις παιδιά, σκοτώνεις ακόμα και αιχμαλώτους» λέει στο βίντεο νεαρός ισραηλινός όμηρος .

Το Ισραήλ κάνει λόγο για ψυχολογική τρομοκρατία και ο Βενιαμίν Νετανιάχου είναι κάθετος, παρά τις πιέσεις και από τον Τζο Μπάιντεν.

«Του έχω ζητήσει ακόμα μεγαλύτερες παύσεις για αυτούς (τους όμηρους)» σημειώνει ο Αμερικανός Πρόεδρος.

Νετανιάχου για ομήρους: «Καμία κατάπαυση πυρός χωρίς την απελευθέρωσή τους»

«Μια κατάπαυση του πυρός με τη Χαμάς σημαίνει παράδοση στη Χαμάς, παράδοση στον τρόμο και νίκη του άξονα τρομοκρατίας του Ιράν. Επομένως, δεν θα υπάρξει κατάπαυση του πυρός χωρίς την απελευθέρωση των Ισραηλινών ομήρων. Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί» διαμηνύει ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου.

Υπουργός Άμυνας Ισραήλ: «Βλέπω τους ομήρους σαν παιδιά μου – Δεν θα σταματήσω τις μάχες μέχρι να τα βρω»

Ανένδοτος και ο υπουργός Άμυνας του Ισραήλ που ξεκαθαρίζει πως δεν θα σταματήσει να χτυπά τη Χαμάς μέχρι να ελευθερωθούν όλα τα παιδιά του.

«Ποιος πατέρας σταματά να ψάχνει για τα παιδιά του; Αυτά τα παιδιά – ομήρους τα βλέπω σαν δικά μου παιδιά. Δεν θα σταματήσω τις μάχες και δεν θα σταματήσω να τα ψάχνω μέχρι να τα βρούμε» λέει ο Γιόαβ Γκάλαντ.

Το ζήτημα των ομήρων στο επίκεντρο των επαφών του Εμίρη του Κατάρ και του Προέδρου της Αιγύπτου

Το ζήτημα της απελευθέρωσης των ομήρων κυριάρχησε και στις συνομιλίες των ηγετών δύο χωρών που έχουν επαφές με την Χαμάς, του εμίρη του Κατάρ Αλ Θάνι και του προέδρου της Αιγύπτου αλ-Σίσι που μετέβη στη Ντόχα, όπου λίγες ώρες νωρίτερα ο πρωθυπουργός του εμιράτου είχε τριμερή συνάντηση με τους επικεφαλής της αμερικανικής CIA και της Ισραηλινής Μοσάντ. Δεν έγινε γνωστό που κατέληξαν οι συνομιλίες Μπέρνς και Μπαρνέα. Πηγές αναφέρουν πως πρώτος σκοπός ήταν να συγκεντρωθούν και τα τρία μέρη σε ένα τραπέζι σε πραγματικό χρόνο για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

Όλα αυτά ενώ τουλάχιστον 2.600 μαχητές της Χαμάς που συνελήφθησαν μετά τις επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου οδηγούνται σε φυλακές υψίστης ασφαλείας του Ισραήλ.

Επιμέλεια: Κάλη Λέκκα

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More