Κυριακή, 28 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κορυφώνεται η πολιτική αντιπαράθεση – Στο επίκεντρο κυβερνητικά προγράμματα, συνεργασίες και οικονομία (video)

Μήνυμα νίκης έστειλε από την Κεφαλονιά ο Πρωθυπουργός, θέτοντας εκ νέου το δίλημμα της κάλπης. «Την 21η Μαΐου αποφασίζουμε εάν η χώρα θα συνεχίσει να πηγαίνει μπροστά ή εάν θα επιστρέψει στην εποχή της μιζέριας», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης και εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η Νέα Δημοκρατία θα κερδίσει το στοίχημα και των εννέα μονοεδρικών.

Όπως δήλωσε από το Ληξούρι: «Eίμαι σίγουρος ότι ο ελληνικός λαός θα μας εμπιστευθεί και πάλι. Και είμαι σίγουρος ότι οι πολίτες της Κεφαλονιάς θα μας ξαναδώσουν, με μεγαλύτερη διαφορά από αυτή που είχαμε το 2019, τη μονοεδρική της Κεφαλονιάς, όπως είμαι σίγουρος ότι θα κερδίσουμε και τις εννέα μονοεδρικές και ότι ο χάρτης της πατρίδας μας θα γίνει συνολικά γαλάζιος και θα μπορέσουμε να κάνουμε και ευχάριστες εκπλήξεις εκεί που δεν ήμασταν πρώτοι στις προηγούμενες εκλογές».

Ο Πρωθυπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στους στόχους της επόμενης τετραετίας, με αιχμή την οικονομία, την υγεία και το κοινωνικό κράτος, στάθηκε στη συνέπεια λόγων και έργων της κυβέρνησής του και εξαπέλυσε ευθεία επίθεση στον Αλέξη Τσίπρα, αναφερόμενος στις προγραμματικές δηλώσεις του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Μιλώντας στο Αργοστόλι, ανέφερε: «Έρχεται η αντιπολίτευση και κάθε εβδομάδα ανεβάζει και το κόστος του προγράμματός της. Εμείς το εκτιμούμε ότι έχει ξεπεράσει ήδη τα 80 δισεκατομμύρια. Δεν ξέρουν, δεν τους ενδιαφέρει, γιατί πολύ απλά ξέρουν ότι δεν θα κερδίσουν, οπότε μπορούν να τάξουν στους πάντες τα πάντα».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την επίσκεψή του από το Ληξούρι, όπου μετέβη με το πλοίο.

Στη συνέχεια επισκέφθηκε ένα πρότυπο οινοποιείο όπου τόνισε τη σημασία της διασύνδεσης του πρωτογενούς τομέα με την οικονομία και τον τουρισμό, ενώ στο Αργοστόλι συνομίλησε με πολίτες και επαγγελματίες και δέχθηκε δώρα.

Δεν έλειψαν μάλιστα και πιο απρόοπτες συναντήσεις, με τουρίστες που βρίσκονται ήδη για διακοπές στο νησί..

Ο Πρωθυπουργός έστρεψε τα βέλη του και σε όσα προτείνει ο Αλέξης Τσίπρας περί προοδευτικής διακυβέρνησης -σημειώνοντας ότι πρόκειται για σενάρια που οδηγούν σε πειραματισμούς και περιπέτειες- ενώ έβαλε στο κάδρο και το εναλλακτικό σχέδιο πληρωμών του Γιάνη Βαρουφάκη: «Υπάρχει ένα ευφυολόγημα περί προοδευτικής διακυβέρνησης που μπορεί να είναι κυβέρνηση ηττημένων, μπορεί να είναι κυβέρνηση ανοχής, πλην όμως κανείς δεν έχει καταλάβει αν ο ένας μπορεί να συνεννοηθεί με τον άλλον και αν θέλουν τελικά καθ’ οποιοδήποτε τρόπο να συγκυβερνήσουν. Κάπου καραδοκεί και στη γωνία ο κ. Βαρουφάκης που θέλει να σας πάρει τα ευρώ και να σας τα κάνει “Δήμητρες”. Όλα αυτά δεν εκπέμπουν ακριβώς κυβερνητική σοβαρότητα».

Η Πόπη Τσαπανίδου, εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία, σχολίασε: «Το δίλημμα των εκλογών έγινε ακόμη πιο καθαρό: Μητσοτάκης ή αλλαγή. Χαλαρή ψήφος σημαίνει άλλα 4 χρόνια Μητσοτάκης, άλλα 4 χρόνια διαφθορά, υποκλοπές, ρουσφέτια, απευθείας αναθέσεις».

Οι τόνοι ανέβηκαν και για την παιδεία με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να χαρακτηρίζει «στάχτη στα μάτια» της νέας γενιάς τις εξαγγελίες του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ για κατάργηση της ελάχιστης βάσης εισαγωγής στα Πανεπιστήμια, ενώ την αντίδραση της Πειραιώς προκάλεσαν τόσο οι χαρακτηρισμοί που χρησιμοποίησε ο υποψήφιος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Ζουράρις, για τους φοιτητές ιδιωτικών πανεπιστημίων -με τη Νέα Δημοκρατία να κάνει λόγο για έναν ακόμα έναν εκφραστή του «πολακισμού»- όσο και οι δηλώσεις του επικεφαλής του ψηφοδελτίου Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ Όθωνα Ηλιόπουλου.

Ο Γραμματέας της πολιτικής επιτροπής της Νέας Δημοκρατίας, Παύλος Μαρινάκης δήλωσε: «Ένας καθηγητής του Χάρβαρντ -ενός ιδιωτικού πανεπιστημίου- δήλωσε αντίθετος στην ίδρυση ιδιωτικών Πανεπιστημίων στην Ελλάδα. Ένας καθηγητής που διδάσκει σε ένα πανεπιστήμιο που φυλάσσεται από αστυνομία, δηλώνει αντίθετος στην πανεπιστημιακή αστυνομία στην Ελλάδα. Όταν η καρέκλα μπαίνει από την πόρτα, η λογική βγαίνει από το παράθυρο.

Επόμενος σταθμός στις περιοδείες του Πρωθυπουργού: η Ηλεία και η Πάτρα.

Οι δύο μονομάχοι έδωσαν τηλεοπτικές συνεντεύξεις, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ήταν καλεσμένος στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Star και στη Μάρα Ζαχαρέα και ο Αλέξης Τσίπρας έδωσε συνέντευξη στον Νίκο Χατζηνικολάου στο δελτίο ειδήσεων του ΑΝΤ1.

Σφοδρή επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη και τη ΝΔ για τη διαφθορά, την αιχροκέρδεια και τις παρακολουθήσεις, εξαπέλυσε ο Αλέξης Τσίπρας από την Τρίπολη, όπου περιόδευσε, λέγοντας: «θυμάμαι το 2019 είχε έρθει εδώ στην πόλη σας ο κ. Μητσοτάκης και τι είχε πει ότι θα είναι Πρωθυπουργός όλων των Ελλήνων, τέσσερα χρόνια μετά αποδείχτηκε ότι δεν ήταν όλων των Ελλήνων, ήταν ο Πρωθυπουργός των ισχυρών, των γαλάζιων ακρίδων, των κοριών, κοράκων, των πλούσιων και ισχυρών της αισχροκέρδειας όχι όμως όλων των Ελλήνων».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ άφησε σοβαρότατες αιχμές για τον χειρισμό της υπόθεσης Κασιδιάρη από την κυβέρνηση υποστηρίζοντας ότι υπήρχε σχέδιο: «Έδωσαν τη δικαιοδοσία σε μια κλειστή ομάδα δικαστών να αποφασίζει ποιος μπορεί να κατέβει και ποιος όχι στις εκλογές. Ο στόχος τους δεν είναι ο Κασιδιάρης, ο στόχος τους είναι να ελέγξουν ποια κόμματα θα κατέβουν και ποια όχι από τη λεγόμενη δεξιά πολυκατοικία. Τα διαμερίσματα εκείνων των κομμάτων που έχουν δηλώσει πίστη στον Μητσοτάκη για την επόμενη μέρα των εκλογών, θα κατέβουν στις εκλογές, εκείνα που δεν έχουν δώσει πίστη δεν θα κατέβουν στις εκλογές».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Άκης Σκέρτσος δήλωσε πως: «Ο κ. Τσίπρας δεν μπορεί να κρύψει τη στενοχώρια του για το ότι το κόμμα Κασιδιάρη έμεινε εκτός Βουλής. Έτσι, καταφεύγει σε αυτό που ξέρει καλύτερα από όλα: επιτίθεται με πρωτοφανή τρόπο στο ανώτατο δικαστήριο της χώρας, ο κ. Τσίπρας μας δείχνει για άλλη μία φορά πώς αντιλαμβάνεται το πολίτευμα και τις ανεξάρτητες λειτουργίες του».

Συνομιλώντας με πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε την 21η Μάη να δώσουν στο ΣΥΡΙΖΑ την πρωτιά με διαφορά, τονίζοντας ότι η κάλπη της απλής αναλογικής μπορεί να βγάλει προοδευτική κυβέρνηση μακράς πνοής που θα δώσει σταθερότητα και θα καταπολεμήσει τις ανισότητες: «σας το λέω μετά λόγου γνώσεως, είμαστε ήδη μπροστά, και σας καλώ με την ψήφο σας και τη δράση σας να κάνετε ακόμα μεγαλύτερη ακόμα πιο καθαρή τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ η Νίκη της δημοκρατίας η Νίκη της δικαιοσύνης τη νίκη του λαού στις 21 του Μάη».

Κατά την επιστροφή του στην Αθήνα, ο Αλέξης Τσίπρας επανέλαβε τη δέσμευσή του κατάργηση της βάσης εισαγωγής στα πανεπιστήμια, ενώ άφησε αιχμές και για τη χρήση κρατικού αεροσκάφους από τον πρωθυπουργό για προεκλογικές περιοδείες: «Επιστρέφω από Τρίπολη όχι με Πρωθυπουργικό αεροσκάφος, αλλά με το αυτοκίνητο, με ρώτησε μαθητής αν είναι αλήθεια η κατάργηση της βάσης, είναι δέσμευση».

Ξεκάθαρες απαντήσεις αν έχει γίνει συνάντηση του παραλίγο προέδρου του κόμματος Κασιδιάρη, Αναστάσιου Κανελλόπουλου με τον κ. Μητσοτάκη ζητά η Πόπη Τσαπανίδου, όπως και τι σημαίνει η δήλωση του Χαράλαμπου Αθανασίου από τη ΝΔ ότι πρόκειται για «βαθύτατα δημοκρατικό άνθρωπο». Συγκεκριμένα δήλωσε: «Βρίσκεται ο κ. Μητσοτάκης σε υπόγεια συνεννόηση με τον κ. Κανελλόπουλο όπως αναφέρει δημοσίευμα; Με τον κ. Τζήμερο μήπως; Συναντήθηκε μαζί τους στο Μέγαρο Μαξίμου; Περιμένουμε ξεκάθαρες απαντήσεις».

Επόμενος σταθμός του Αλέξη Τσίπρα είναι η Άρτα, όπου αύριο το μεσημέρι θα μιλήσει στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Οι υπόλοιποι αρχηγοί

Ανεβαίνει ολοένα και περισσότερο το θερμόμετρο της πολιτικής αντιπαράθεσης, με κύρια πεδία σύγκρουσης τα θέματα της οικονομίας, τα προγράμματα των πολιτικών κομμάτων και τις μετεκλογικές συνεργασίες.

Ο Νίκος Ανδρουλάκης που στρέφει τα βέλη του κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας τις διαφορές που χωρίζουν το ΠΑΣΟΚ από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ. Παρουσίασε τις προτάσεις του κόμματός του για την νεολαία αναφέροντας: «πρώτη προτεραιότητα ένα κράτος που εγγυάται το δημόσιο συμφέρον αυτό είναι το όραμα κάθε σοσιαλδημοκράτη και στόχος εθνικός και όχι λάφυρο Τσίπρα – Μητσοτάκη εις βάρος της νέας γενιάς».

Ο ΓΓ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας επανάφερε στο τραπέζι της συζήτησης το θέμα της εθνικής γενικής συλλογικής σύμβασης εργασία των τριετιών, και των επιδομάτων, που θα οδηγήσουν όπως είπε στη διαμόρφωση ενός αξιοπρεπούς κατώτατου μισθού.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος έβαλε στο στόχαστρο ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ, και εξήγησε τους λόγους για τους οποίους κλείνει την πόρτα των μετεκλογικών συνεργασιών: «πως να συγκυβερνήσω; Δίνουν λεφτά στην βόρεια Μακεδονία στον Κότς διέλυσε τους αγρότες πήγε να με κονιορτοποιήσει πολιτικά και θα καθίσω εγώ να συζητήσω μαζί τους».

Ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης μίλησε σε νέους στην πλατεία Αυδή στο Μεταξουργείο, τονίζοντας πως: «Όσο μας δαιμονοποιούν τόσο μας ενισχύουν».

Οι αρχηγοί των πολιτικών κομμάτων συνεχίζουν τον προεκλογικός τους αγώνα με περιοδείες και ομιλίες σε όλη την χώρα.

Ρεπορτάζ: Μαρίνα Παπαδάκη, Εμμανουέλα Αργείτη, Κώστας Κωνσταντόπουλος

Πηγή: ΕΡΤ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More