Τετάρτη, 1 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρίσιμη η επίσκεψη Μπλίνκεν στην Αθήνα – Η ατζέντα της συνάντησης με τον Κ. Μητσοτάκη

Εν μέσω μιας καίριας συγκυρίας πραγματοποιείται η επίσκεψη του Άντονι Μπλίνκεν στην Αθήνα, ενόψει της εαρινής επίθεσης που όλοι αναμένουν στην Ουκρανία και δύο εβδομάδες μετά τους σεισμούς σε Τουρκία και Συρία, που κατά γενική ομολογία δημιουργούν έστω και βραχυπρόθεσμα νέες ισορροπίες στην ευρύτερη περιοχή.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών προσγειώνεται νωρίς το απόγευμα στην Αθήνα και στις 19:30 θα γίνει δεκτός από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Στην ατζέντα των συνομιλιών τους, οι εξελίξεις στην Ουκρανία, η Ανατολική Μεσόγειος και τα ελληνοτουρκικά, η ενέργεια- με την Ελλάδα να διεκδικεί ρόλο στη διαδικασία απεξάρτησης της Ευρώπης από το ρωσικό αέριο, αλλά και η ένταξη Σουηδίας και Φιλανδίας στο ΝΑΤΟ, με την Ελλάδα να έχει κρατήσει εξ αρχής μια συγκεκριμένη πολύ θετική στάση στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ.

Θα ακολουθήσει δείπνο, παρουσία του Υπ. Εξωτερικών Νίκου Δένδια και του υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου.

Με την επίσκεψη Μπλίνκεν επιβεβαιώνεται ότι το γεωπολιτικό αποτύπωμα της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή είναι όλο και πιο ισχυρό. Οι επαφές των δύο πλευρών γίνονται και υπό το πρίσμα της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών που πλαισιώνεται από την πενταετή πλέον συμφωνία μεταξύ των δύο πλευρών και την ενισχυμένη αμερικανική στρατιωτική παρουσία, κυρίως σε Σούδα και Αλεξανδρούπολη.

Αύριο λίγο μετά τις 8 το πρωί ο Άντονι Μπλίνκεν θα συναντηθεί με τον Νίκο Δένδια, όπου και θα ξεκινήσει ο τέταρτος γύρος του Στρατηγικού Διαλόγου ΗΠΑ-Ελλάδας.

Στο μεγάλο κάδρο και ενόψει των εξελίξεων στην Ουκρανία, οι Αμερικανοί επανέρχονται στην Ανατολική Μεσόγειο και σε γεωστρατηγικό επίπεδο, αλλά και σε ενεργειακό επίπεδο. Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα διαδραματίζει κομβικό ρόλο.

Επιμέλεια: Πιέρρος Τζανετάκος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More