Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κρίσιμη συνεδρίαση της Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: «Οδικός χάρτης» για ανάδειξη αρχηγού – Προτάσεις για τον χρόνο της εκλογικής διαδικασίας

Μετά την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου για την αρχηγία του ΣΥΡΙΖΑ σειρά έχει την Παρασκευή(13/7) η επίσημη παρουσίαση της υποψηφιότητας του Ευκλείδη Τσακαλώτου στου Ψυρρή, ενώ από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής το Σαββατοκύριακο αναμένεται να «κλειδώσει» η υποψηφιότητα του Νίκου Παππά. Άγνωστο παραμένει τι θα γίνει με τους Παύλο Πολάκη και Ρένα Δούρου.

Εισήγηση Πολιτικής Γραμματείας προς Κ.Ε. ΣΥΡΙΖΑ: Διαρκές συνέδριο ως τέλος Αυγούστου & εκλογή προέδρου τον Σεπτέμβριο

Η Πολιτική Γραμματεία «κλείδωσε» την εισήγηση προς την Κεντρική Επιτροπή, η οποία θα αφορά και τον «οδικό χάρτη» των εσωκομματικών διαδικασιών, για διαρκές συνέδριο στο τέλος Αυγούστου και εκλογή προέδρου στις 10 Σεπτεμβρίου αλλά κι έναν ακόμα γύρο στις 3 Σεπτεμβρίου εάν είναι περισσότεροι από δύο υποψηφιοι.

Οι ενστάσεις και οι διαφωνίες επί του «οδικού χάρτη» και της διαδικασίας έχουν παραπεμφθεί στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, όπου αναμένεται να κατατεθούν κι άλλες προτάσεις όπως αυτή του Διονύση Τεμπονέρα για εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά πιθανότατα και η πρόταση όπως αυτή του Νίκου Παππά για εκλογή προέδρου στο τέλος Σεπτεμβρίου.

Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής αναμένεται πλέον να μεταφερθεί η συζήτηση αλλά και η πρώτη «μάχη» των υποψηφίων για την κούρσα της διαδοχής, αφού «κλειδώσουν» όλες οι υποψηφιότητες. Ήδη έχει ανακοινώσει η Έφη Αχτσιόγλου, την Παρασκευή ανακοινωνεί ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, στην κεντρική επιτροπή θα το πράξει ο Νίκος Παππάς ενώ παραμένει πιθανή η υποψηφιότητα του Παύλου Πολάκη.

«Άνοιξε η κούρσα» διαδοχής με την υποψηφιότητα της Έφης Αχτσιόγλου – Τα ονόματα που έχουν «κλειδώσει»

Η υποψηφιότητα του Ευκλείδη Τσακαλώτου είναι υποψηφιότητα πλατιάς απεύθυνσης στο κόμμα και στην κοινωνία, υποψηφιότητα ενότητας και ανανέωσης, υποψηφιότητα για τη διατύπωση αντιπαραθετικής προς τη ΝΔ κυβερνητικής πρότασης, αναφέρουν κύκλοι του κ. Τσακαλώτου.

Ο Νίκος Παππάς αναμένεται στην Κεντρική Επιτροπή το Σαββατοκύριακο να δηλώσει «παρών», ενώ το τοπίο παραμένει θολό σχετικά με τις πιθανές υποψηφιότητες του Παύλου Πολάκη και της Ρένας Δούρου.

Μετά τον Αλέξη Χαρίτση και τον Νάσο Ηλιόπουλο, που εξέφρασαν την υποστήριξή τους στην υποψηφιότητα Αχτσιόγλου, και άλλα στελέχη, τοποθετούνται θετικά.

«Μια αξιόλογη γυναίκα, που πήρε τη γενναία απόφαση να ανακοινώσει την υποψηφιότητά της. Μια γυναίκα με αποδεδειγμένο θετικό αποτύπωμα στην πολιτική» δήλωσε η Λούκα Κατσέλη.

«Πρόκειται για μια εξαιρετική υποψηφιότητα (…) Πρέπει να συνοδευτεί βέβαια με τολμηρή ανανέωση του στελεχιακού δυναμικού» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Διονύσης Καλαματιανός, Γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Κώστας Ζαχαριάδης, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του κόμματος υπογράμμισε: «Αναγνωρίζω ως θετικό τη χθεσινή υποψηφιότητα (…) Μας ενδιαφέρει να εκπροσωπήσουμε μεγάλες κοινωνικές ομάδας και όχι στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς να κλειστούμε».

Επίδικο στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ η πολιτική κατεύθυνση του κόμματος, με τον Πάνο Σκουρλέτη να διαφωνεί με την συζήτηση περί στροφής προς το κέντρο. «Το ερώτημα «στροφή προς την Αριστερά ή προς το Κέντρο;» είναι ένα απλουστευτικό και λανθασμένο ερώτημα. (…) Η απεύθυνσή μας προς τις κοινωνικές ομάδες που θέλουμε να εκφράσουμε πρέπει να εκκινεί από το έδαφος της Αριστεράς».

Οι διαφωνίες παραμένουν και με το χρονοδιάγραμμα εκλογής προέδρου.

Ο Διονύσης Τεμπονέρας, μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε, μεταξύ άλλων: «Έχω πει ότι θα πρέπει η εκλογή του προέδρου να μετατοπιστεί χρονικά προκειμένου να υπάρξει μια συνεδριακή διαδικασία (…) Έχουμε πολιτικά ζητήματα τα οποία πρέπει να ξεκαθαριστούν».

Οποιεσδήποτε ενστάσεις στη διαδικασία αναμένεται να τεθούν στην Κεντρική Επιτροπή.

Ρεπορτάζ: Κάτια Αντωνιάδη, Γιώργος Παντελάκης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More