Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρώσεις σε Ιρανούς για παραβίαση ανθρώπινων δικαιωμάτων

ανταπόκριση από το Λονδίνο: Ευδοξία Λυμπέρη

Το Ηνωμένο Βασίλειο, οι ΗΠΑ και η ΕΕ ανακοίνωσαν σήμερα περαιτέρω κυρώσεις σε αξιωματούχους του ιρανικού καθεστώτος που είναι υπεύθυνοι για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένου του Σώματος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης (IRGC), ανακοίνωσε το Φόρεϊν Όφις.

Περισσότεροι από 70 Ιρανοί αξιωματούχοι και οντότητες προστέθηκαν στην λίστα κυρώσεων για παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τον Οκτώβριο του 2022, με τον συνολικό αριθμό να ανέρχεται πλέον σε περισσότερους από 300. Ο κατάλογος περιλαμβάνει το Σώμα των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης στο σύνολο του, τον Ιρανό Γενικό Εισαγγελέα και την Αστυνομία Ηθικής.

Οι τελευταίες κυρώσεις του Ηνωμένου Βασιλείου είναι εναντίον τεσσάρων Διοικητών του IRGC, υπό την ηγεσία των οποίων οι δυνάμεις του IRGC άνοιξαν πυρ εναντίον άοπλων διαδηλωτών με αποτέλεσμα πολλούς θανάτους, συμπεριλαμβανομένων παιδιών, και έχουν αυθαίρετα συλλάβει και βασανίσει διαδηλωτές.

«Το Ηνωμένο Βασίλειο και οι διεθνείς μας εταίροι ξεκαθαρίζουν και πάλι σήμερα ότι δεν θα παραβλέψουμε τη βάναυση καταπίεση του καθεστώτος. Θα συνεχίσουμε να αναλαμβάνουμε μια σειρά ενεργειών ώστε το καθεστώς να λογοδοτήσει για τις ενέργειες του», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών Τζέιμς Κλέβερλι.

Οι κυρώσεις διασφαλίζουν ότι τα άτομα που περιλαμβάνονται στη λίστα δεν μπορούν πλέον να ταξιδέψουν στο Ηνωμένο Βασίλειο ενώ δεσμεύονται τα τα περιουσιακά στοιχεία που διατηρούν στο Ηνωμένο Βασίλειο.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More