Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κυρ. Μητσοτάκης σε Ν. Ανδρουλάκη: Αν έχετε μαγική λύση για να παράγουμε ενέργεια μόνο από τις ΑΠΕ, ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα να την εξηγήσετε

Απάντηση στα «πυρά» της αντιπολίτευσης και ειδικά στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, Νίκο Ανδρουλάκη για το φυσικό αέριο έδωσε ξεκινώντας την τριτολογία του στη Βουλή, όπου συζητείται το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης Θεσσαλίας και Έβρου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Την ανάγκη να στηριχτεί η παραγωγή ενέργειας περισσότερο στις Ανενεώσιμες Πηγές Ενέργειας, τόνισε ο πρωθυπουργός. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω την σκέψη σας μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης» είπε παίρνοντας τον λόγο ο κ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ.-ΚΙΝΑΛ.

Μητσοτάκης σε Ανδρουλάκη: Αν θέλετε πυρηνικά να μας το πείτε

Ο πρωθυπουργός ανέφερε πως η χρήση φυσικού αερίου στη μας βαίνει μειούμενη, σε σχέση με το πού βρισκόταν πριν από δύο χρόνια. «Αν έχετε κάποια μαγική λύση για το πώς κάποιο σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες πηγές ενέργειες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς, είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ στο Ντουμπάι θα σας δώσει το βήμα να εξηγήγετε πώς ακριβώς μπορεί να γίνει».

«Αν δεν θέλετε φυσικό αέριο, να μας πείτε, γιατί μία επιλογή υπάρχει ακόμη, είναι τα πυρηνικά, αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια, να βγείτε ανοιχτά να μας το πείτε», πρόσθεσε.

Ο πρωθυπουργός, αναφορικά με το νέο φορολογικό νομοσχέδιο και τους ελεύθερους επαγγελματίες, είπε: «Μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο. (…) Σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα ότι θέλω να μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. (…) Ααυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής. (…) Μην κρύβεστε πίσω από αυτούς που θεωρείτε ότι είναι δική σας πολιτική πελατεία».

«Λοιπόν, το τρίτο και κλείνω με αυτό, κάνατε ένα λεκτικό άλμα μιλώντας για «κλιματική ανθεκτικότητα», μετά μιλήσατε για «οικονομική ανθεκτικότητα» και συνδέσατε την κρίση του 2009 και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλατε να πείτε. Αλλά ένα είναι βέβαιο: Ότι η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Και είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου. Ναι, κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική», τόνισε ο πρωθυπουργός κατά την τριτολογία του.

Ολόκληρη η τριτολογία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη:

«Τρεις παρατηρήσεις σε αυτά τα οποία είπε ο κ. Ανδρουλάκης, διότι μερικές φορές δυσκολεύτηκα να παρακολουθήσω τη σκέψη του -μπορεί να είναι δικό μου πρόβλημα κατανόησης.

Φυσικό αέριο, κ. Ανδρουλάκη. Μας είπατε ότι είναι ορυκτό καύσιμο. Προφανώς είναι ορυκτό καύσιμο. Όμως η Ευρωπαϊκή Ένωση το έχει κατατάξει -όπως σωστά είπατε- ως καύσιμο μετάβασης, είναι απαραίτητο το φυσικό αέριο και θα είναι απαραίτητο για αρκετές δεκαετίες προκειμένου να μπορούμε να σταθεροποιούμε το σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Και σίγουρα το φυσικό αέριο είναι πολύ καλύτερο από τον λιγνίτη, συμφωνούμε σε αυτό φαντάζομαι, γι’ αυτό και η χώρα μειώνει στο ελάχιστο την εξάρτησή της από τον λιγνίτη. Και πράγματι, καθώς δεν έχει άλλη δυνατότητα να μπορεί να παράγει ενέργεια 365 μέρες το χρόνο, 24 ώρες το 24ωρο, θα είναι εξαρτημένη από το φυσικό αέριο.

Θα ήθελα να σας ενημερώσω, όμως, ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου στη χώρα μας βαίνει μειούμενη σε σχέση με το πού ήμασταν πριν από δύο χρόνια.

Αν εσείς έχετε κάποια μαγική λύση, τεχνολογική, για το πώς ένα σύστημα ηλεκτρικής ενέργειας μπορεί να παράγει ηλεκτρική ενέργεια μόνο από ανανεώσιμες, μην ενημερώσετε μόνο εμάς. Είμαι σίγουρος ότι ο ΟΗΕ θα σας δώσει το βήμα στο Ντουμπάι να εξηγήσετε πώς ακριβώς αυτό θα γίνει.

Διότι, πράγματι, έως ότου λύσουμε τα ζητήματα που έχουν να κάνουν με την αποθήκευση ηλεκτρικής ενέργειας, θα χρειαζόμαστε πάντα συμπληρωματικές πηγές παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας βάσης, δηλαδή συστήματα τα οποία να μπορούν να μπαίνουν γρήγορα στο σύστημα όταν δεν θα έχουμε ΑΠΕ.

Μιλάτε σε μια κυβέρνηση η οποία έχει αυξήσει κατακόρυφα τη διείσδυση των ΑΠΕ μετά από την εντυπωσιακή στασιμότητα της προηγούμενης κυβέρνησης. Δεν διαφωνούμε σε αυτό, θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερες Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειες σε όλα τα επίπεδα. Και μεγάλες ΑΠΕ και μικρές ΑΠΕ και αποκεντρωμένες ΑΠΕ και συγκεντρωμένες ΑΠΕ.

Έχουμε μεγάλο ζήτημα -όχι μόνο στην Ελλάδα, παγκόσμιο- με την επάρκεια των δικτύων. Πράγματι, μια παράμετρος ανθεκτικότητας είναι και η επάρκεια των δικτύων, διότι καθυστέρησε συνολικά η παγκόσμια αγορά να αναγνωρίσει τη σημασία των δικτύων, έτσι ώστε να μπορούμε να βάζουμε περισσότερη ενέργεια στο σύστημα. Αλλά, αν δεν φυσάει και αν δεν έχει ήλιο ή το βράδυ, δεν μπορούμε να παράγουμε ενέργεια από τις ΑΠΕ και θα χρειαζόμαστε και άλλη πηγή ενέργειας. Τα πράγματα λοιπόν είναι απλά. Εάν δεν θέλετε φυσικό αέριο να μας πείτε, διότι οι επιλογές εκεί είναι πολύ συγκεκριμένες.

Θέλουμε να βελτιώσουμε τις διασυνδέσεις μας και το κάνουμε, διότι πράγματι μπορούμε και πρέπει να εισάγουμε και να εξάγουμε φυσική ενέργεια.

Φαντάζομαι ότι δεν εννοείτε ότι θέλουμε να γυρίσουμε στο λιγνίτη. Μια επιλογή υπάρχει ακόμα -θα με ενδιέφερε πολύ η άποψή σας-, είναι τα πυρηνικά. Αν πιστεύετε ότι η χώρα πρέπει να αποκτήσει πυρηνική ενέργεια να βγείτε ανοιχτά να το πείτε. Αλλά το να παρουσιάζετε μία ωραιοποιημένη εικόνα αποκηρύσσοντας πλήρως το φυσικό αέριο, το οποίο είναι αναγκαστική λύση στην παρούσα συνθήκη, φαντάζει ολίγον ουτοπικό.

Δεύτερον, ελεύθεροι επαγγελματίες. Ήθελα απλά να επισημάνω, επειδή μου αρέσει να είμαι συνεπής στον πολιτικό μου λόγο και να μην διαστρεβλώνονται οι θέσεις μου, ότι σε όλες τις συνεντεύξεις που έδινα προεκλογικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες έλεγα το εξής: θέλω και θα μειώσω το τέλος επιτηδεύματος, υπό την προϋπόθεση ότι θα βελτιωθεί η φορολογική συμμόρφωση. Αυτά λέγαμε προεκλογικά, αυτά κάνουμε και τώρα και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης συμβαδίζει με την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

Είναι πάρα πολύ βολικό να κρύβεστε πίσω από τους λίγους μεγάλους, οι οποίοι πράγματι θα εντοπιστούν, στο μέτρο του εφικτού, μέσα από μία σειρά από παρεμβάσεις τις οποίες θα κάνουμε, αλλά να μην θίγετε αυτούς τους οποίους θεωρείτε τη δική σας πολιτική πελατεία με το να μην γίνεστε δυσάρεστος σε κάποιους, οι οποίοι ενδεχομένως, ναι, θα πρέπει να καταβάλλουν περισσότερο φόρο, διότι αυτή τη στιγμή δεν δικαιολογείται να πληρώνουν τον φόρο τον οποίον καταβάλλουν ή μηδενικό φόρο.

Θα έρθει όμως η ώρα -δεν θα επεκταθώ πολύ περισσότερο στο θέμα αυτό- που θα κάνουμε εκτενή συζήτηση. Απλά εσείς που εμφανίζεστε ως υπέρμαχος του εκσυγχρονισμού και της μεταρρύθμισης θα πρέπει να μας εξηγήσετε πώς ακριβώς θα περιορίσετε τη φοροδιαφυγή και να μην κατηγορείτε την κυβέρνηση που, αν μη τι άλλο, είχε το πολιτικό θάρρος στην αρχή της δεύτερης θητείας της να κάνει κάτι το οποίο αντικειμενικά, ναι, είναι πολιτικά δύσκολο. Δεν είναι εύκολη αυτή η παρέμβαση.

Διότι, μπορώ να θυμηθώ κι εγώ μία άλλη μεταρρύθμιση η οποία επιχειρήθηκε, από μία άλλη κυβέρνηση, στην αρχή μιας άλλης δεύτερης θητείας, που όταν ξεκίνησαν οι αντιδράσεις έκανε πίσω ολοταχώς και «φόρτωσε» το κόστος του ασφαλιστικού στις επόμενες γενιές.

Επειδή λοιπόν εμείς έχουμε λάβει μία σαφή εντολή από τον ελληνικό λαό, ότι θα προχωρήσουμε στις μεταρρυθμίσεις, αυτός είναι ο δρόμος στον οποίο θα πορευτούμε.

Αν ήταν δικές μας αντιδράσεις γιατί κάνατε εσείς πίσω τότε; Είναι το ερώτημα.

Λοιπόν, το τρίτο και κλείνω με αυτό, κάνατε ένα λεκτικό άλμα μιλώντας για «κλιματική ανθεκτικότητα» και μετά μιλήσατε για «οικονομική ανθεκτικότητα» και συνδέσατε την κρίση του 2009 και τις αντοχές της ελληνικής οικονομίας. Δεν κατάλαβα ακριβώς τι θέλατε να πείτε.

Αλλά ένα είναι βέβαιο: ότι η ανθεκτικότητα της χώρας σίγουρα στηρίζεται στην ανθεκτικότητα της οικονομίας της. Και είναι γεγονός ότι σήμερα η Ελλάδα είναι σε θέση να μπορεί να καταθέτει τον Προϋπολογισμό της και το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμά της στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να μην έχει καμία επισήμανση και η Ελλάδα να αντιμετωπίζεται ως μια φερέγγυα δημοσιονομικά χώρα, επιτυγχάνοντας ταυτόχρονα ρυθμούς ανάπτυξης πολύ υψηλότερους από αυτούς του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Ναι, κ. Ανδρουλάκη, σημαίνει ότι επιτέλους αφήσαμε πίσω τα δύσκολα και η ελληνική οικονομία είναι ανθεκτική. Γι’ αυτό ακριβώς μπορούμε το πλεόνασμα αυτής της ανθεκτικότητας να το δίνουμε σε αυτούς οι οποίοι έχουν περισσότερο ανάγκη, 350 εκατομμύρια ευρώ θα δοθούν σε οικογένειες με παιδιά, σε άτομα με αναπηρία, σε δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος και σε χαμηλοσυνταξιούχους.

Αυτό είναι το πλεόνασμα της ανθεκτικότητας και της αξιοπιστίας της ελληνικής οικονομίας. Είναι μια κατάκτηση για τη χώρα, είτε θέλετε να το δείτε είτε όχι».

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More