Σάββατο, 18 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κως: Επιτακτική ανάγκη δημιουργίας ξενώνα για θύματα βίας -500 αιτήματα για φιλοξενία και υποστήριξη

Το μήνυμα του διαρκή αγώνα κατά της πατριαρχίας, της έμφυλης καταπίεσης και βίας, έδωσαν σήμερα Παρασκευή 25/11, Παγκόσμια Ημέρα για την Εξάλειψη της Βίας κατά των γυναικών και οι μαθήτριες και μαθητές του 2ου Λυκείου Κω.

Σε μία ιδιαίτερα προσεγμένη παρουσίαση μέσα από φωτογραφικό υλικό, εικόνες με ήχο, κείμενα και τραγούδια, ακούστηκε δυνατά από τις μαθήτριες, με πρωτοβουλία του 15μελούς συμβουλίου  και την υποστήριξη των εκπαιδευτικών, ότι σήμερα περισσότερο από ποτέ είναι αναγκαίες πολιτικές πρόληψης και καταπολέμησης της έμφυλης βίας.

Παράλληλα  τονίστηκε η ανάγκη ενίσχυσης του Δικτύου Δομών, η νομοθετική κατοχύρωση του όρου γυναικοκτονία, οι οποίες και αποτελούν βασικές προϋποθέσεις για την προστασία  των γυναικών, των κοριτσιών, των θηλυκοτήτων.

 Ανοιχτή ενημερωτική εκδήλωση πραγματοποίησε  σήμερα και το Κέντρο Συμβουλευτικής Υποστήριξης Γυναικών Δήμου Κω.

Τουλάχιστον 500 γυναίκες τα τελευταία 5 χρόνια ζήτησαν τη στήριξη των ψυχολόγων του Κέντρου, καθώς και τη Νομική τους βοήθεια ενώ αυξημένα ήταν τα αιτήματα για φιλοξενία.

Να σημειωθεί ότι στην Κω δεν υπάρχει δομή φιλοξενίας για να δεχθεί κακοποιημένες γυναίκες και παιδιά, παρά το γεγονός ότι τα αιτήματα είναι δεκάδες αλλά και πολλές οι περιπτώσεις εκείνες που δεν φθάνουν στο Κέντρο Συμβουλευτικής της Κω τα τελευταία χρόνια σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Ν. Αιγαίου.

Υπάρχει ένας μόνο ξενώνας στη Ρόδο, ο οποίος  όμως παρέχει στέγη για τρεις μήνες σε θύματα βίας και αν υπάρξουν σοβαροί λόγοι η φιλοξενία παρατείνεται για άλλους τρεις μήνες. Οι περισσότερες γυναίκες που φιλοξενούνται στη δομή έχουν ως μόνιμη κατοικία κατά κύριο λόγο τη Ρόδο.

Ο συνολικός προϋπολογισμός για τη λειτουργία των Κέντρων Συμβουλευτικής  σε Ρόδο, Κω και Σύρο ανέρχεται σε περίπου 3,3 εκ. ευρώ, προερχόμενων  από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα  Ν. Αιγαίου με φορείς υλοποίησης τους Δήμους των τριών νησιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More