Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

«Κόβει τις γέφυρες» με Νετανιάχου ο Ερντογάν – Στην Τουρκία μεταβαίνει ο Μπλίνκεν

Στην Τουρκία σπεύδει αύριο ο Άντονι Μπλίνκεν, μετά το Ισραήλ, αλλά και τη συνάντηση που είχε νωρίτερα στο Αμμάν με Άραβες αξιωματούχους από την Ιορδανία, το Κατάρ, τη Σαουδική Αραβία, την Αίγυπτο και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.

Συνάντηση Μπλίνκεν – Ερντογάν δεν επιβεβαιώνεται αλλά σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους δεν αποκλείεται. O Τούρκος πρόεδρος λίγο νωρίτερα είχε τονίσει οτι ο ισραηλινός πρωθυπουργός δεν αποτελεί πλέον συνομιλητή της Άγκυρας, ενώ και ανακάλεσε για συνομιλίες τον Τούρκο πρεσβευτή στο Τελ Αβίβ.

Σύμφωνα με το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών, η απόφαση ελήφθη εξαιτίας της εξελισσόμενης ανθρωπιστικής τραγωδίας στη Γάζα που προκαλείται από τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Ισραήλ κατά αμάχων και την άρνηση του Ισραήλ στις εκκλήσεις για κατάπαυση του πυρός και συνεχή και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Πάντως, μέσω του επικεφαλής της ΜΙΤ, Ιμπραήμ Καλίν, φαίνεται πως διατηρείται ανοιχτή γραμμή επικοινωνίας ανάμεσα στην Τουρκία και το Ισραήλ. Στην Τουρκία δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης «δείχνουν» τον εκπρόσωπο του Ερντογάν Φαχρετίν Αλτούν ως «βασικό ιθύνοντα νου που όχι μόνο παρακολουθεί τις πιο μυστικές συναντήσεις με τον Ερντογάν» αλλά και διαμορφώνει τις τουρκικές επιθέσεις κατά των χειρισμών του Ισραήλ σε επικοινωνιακό επίπεδο.

Το Τελ Αβίβ από την πλευρά του επιμένει πως δεν μπορεί να υπάρξει κατάπαυση του πυρός, αν δεν απελευθερώσει η Χαμάς τους πάνω από 240 ομήρους.

Στο καίριο ερώτημα πάντως περί επέκτασης του μετώπου, το αμερικανικό Πεντάγωνο δηλώνει ότι προς το παρόν η πολεμική κρίση περιορίζεται ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς. “Μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση έχει αποτραπεί. Και θα συνεχίσουμε προς αυτήν την κατεύθυνση. Δεν θέλουμε σύγκρουση με το Ιράν” τόνισε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Πάτρικ Ράιντερ.

Και στο μήνυμά του, ο ηγέτης της φιλοιρανική Χεσμπολάχ, πέρα από τις απειλές, φαίνεται να άφησε τον πόλεμο Ισραήλ – Χαμάς, προς το παρόν τουλάχιστον, στη Χαμάς. “Υπάρχει ο φόβος για πιθανή κλιμάκωση αυτού του μετώπου ή ο κίνδυνος να μετατραπεί σε ολομέτωπο πόλεμο. Η πιθανότητα αυτή είναι ρεαλιστική και δεν μπορεί να αποκλειστεί” δήλωσε χαρακτηριστικά ο Χασάν Νασράλα.

Η Χαμάς, δηλώνει έτοιμη για παρατεταμένο πόλεμο και φαινεται να προσδοκά αποτέλεσμα από τις διεθνείς πιέσεις για κατάπαυση του πυρός.

Επιμέλεια: Ρένα Δημητρίου
Ανταπόκριση: Γιάννης Μανδαλίδης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More