Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κόλιαντα, κλαδαριές και άλλα πανάρχαια έθιμα αναβίωσαν στο πνεύμα των Χριστουγέννων

Μαζί με τις ευχές για «χρόνια πολλά» αναβιώνουν ήθη και έθιμα των οποίων οι ρίζες χάνονται στα βάθη των αιώνων. Σε διάφορες γωνιές της χώρας, από τη Μακεδονία έως τη Κρήτη, οι παραδόσεις τηρούνται στο έπακρο. 

Απ’ άκρη σ’ άκρη άναψαν και φέτος οι «κλαδαριές» στη Σιάτιστα, ένα έθιμο που κρατά αιώνες και συμβολίζει τη ζεστασιά των ανθρώπων για το Θείο βρέφος.

Στη Λιθιά Καστοριάς οι “κόλεντες” ή “μπουμπούνες” είναι  μεγάλες φωτιές που ανάβουν την προπαραμονή των Χριστουγέννων. Πρόκειται για πανάρχαιο δρώμενο, που ξεκίνησε ως εορτασμός του χειμερινού ηλιοστασίου και πλέον ενσωματώθηκε στις γιορτές των Χριστουγέννων.
 
Στο δήμο Φλώρινας τα ανεμοσκορπίσματα-εορταστικό έθιμο της περιοχής ολοκληρώνεται με το άναμα μεγάλων φωτιών στις γειτονιές τα μεσάνυχτα.

Στις όμορφες χριστουγεννιάτικες εικόνες συνέβαλαν και κωπηλάτες στον Θερμαϊκό.

Στο πλαίσιο του 3ου Santa Sup, περίπου 30 κωπηλάτες του τμήματος παράκτιας κωπηλασίας ενηλίκων του Ομίλου Φίλων Θαλάσσης φόρεσαν τις στολές και τα χαρακτηριστικά κόκκινα σκουφιά και «ρίχτηκαν» στο νερό .

Ιωάννινα: Το χωριό του Άι Βασίλη με δεντρόσπιτα και ελάφια

Tο «Χωριό του Άι Βασίλη» στο Ψυχαγωγικό Πάρκο Φρόντζου, στο χώρο του παλιού ζωολογικού κήπου θα φιλοξενεί μέχρι τις 7 Ιανουαρίου μικρούς και μεγάλους για να τους βάλει στο κλίμα των εορτών.

O κάθε επισκέπτης μεταξύ πολλών άλλων θα δει το δεντρόσπιτο του Άι Βασίλη πάνω από τα ελάφια του, μπορεί να κάνει αναρρίχηση, ιππασία, βόλτα στην αγορά, να δει παραστάσεις και να έρθει σε επαφή με τα ζώα του πάρκου.

Σουφλί: Ένα χριστουγεννιάτικο πάρκο σαν παραμύθι

Κεντρικό θέμα του φετινού Χριστουγεννιάτικου Πάρκου στο Σουφλί είναι η μαγεία από τα παλαιότερα χρόνια μέχρι σήμερα.

Μια κυψέλη πολιτισμού, 200  ανθρώπων  από 3 μέχρι 85 ετών , δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους στο   εορταστικό    επταήμερο με τιμή εισόδου 3 ευρώ.

Ηράκλειο: Υποβρύχιος Άγιος Βασίλης

Ο Άη Βασίλης και η Γοργόνα βουτούν στις δεξαμενές του ενυδρείου, στέλνοντας το δικό τους ξεχωριστό εορταστικό μήνυμα στους μικρούς και μεγάλους επισκέπτες στο ενυδρείο του Ηρακλείου, το μεγαλύτερο της Ευρώπης.

Χανιά: ”Ημέρα των ευχών” – Καλικάντζαροι, σαπουνόφουσκες και γιορτινές μελωδίες

Ευχές, παιχνίδια, αιωρούμενοι καλικάντζαροι, face painting και ατέλειωτες δράσεις πλαισίωσαν τη γιορτινή ατμόσφαιρα που επικρατούσε το πρωί στο κέντρο των Χανίων. μικροί μεγάλοι απόλαυσαν την ημέρα.

Πηγή: ΕΡΤ Περιφερειακοί Σταθμοί -Ρεπορτάζ: Μπέλλα Θεριού, Μάκης Νασιάδης, Μαρίνα Μανδακάκη, Ελένη Μπουγά

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More