Σάββατο, 4 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύθνος το «Έξυπνο Νησί»

Όταν η γνώση και η τεχνολογία συμβαδίζουν μπορούν να αλλάξουν το τοπίο, εφ’ όσον οι κάτοικοι συμφωνήσουν ότι επιθυμούν μια στροφή στην ποιότητα της ζωής τους.

Κάπως έτσι, ξεκίνησε στην Κύθνο ένα πρόγραμμα για ηλεκτροκίνηση και μετατροπή του νησιού σε πράσινο. Οι επιδοτήσεις της ΕΕ βοήθησαν στο να μειώσουν το περιβαλλοντικό τους αποτύπωμα, οι περίπου 1.500 κάτοικοι.  

Όπως λέει ο δήμαρχος Σταμάτης Γαρδέρης, ο πρώτος σταθμός φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων σε νησί του Αιγαίου τοποθετήθηκε έξω από το δημαρχείο και σήμερα το 80% των οχημάτων του δήμου κινούνται με ενέργεια από ανανεώσιμες πηγές.  

Το πρόγραμμα βρήκε εφαρμογή στα σημαντικά προβλήματα που αντιμετώπιζε η Κύθνος, όπως και όλα τα νησιά, με την διαχείριση του νερού και τις αφαλατώσεις που έχουν συνδεθεί με τα φωτοβολταϊκά. Επίσης, τα δημόσια κτήρια και τα σχολεία έχουν ηλεκτροδοτηθεί από τα φωτοβολταϊκά πάρκα.

Η Κύθνος ήταν το πρώτο νησί στην Ευρώπη που εγκατέστησε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά. Το επόμενο βήμα ήταν η διαχείριση του όγκου των απορριμμάτων. Η αποκομιδή τους ξεκίνησε πόρτα- πόρτα και ο διαχωρισμός των υλικών γίνεται σε ειδικό χώρο. Τα αποτελέσματα είναι οφθαλμοφανή καθώς το νησί απαλλάχτηκε από τα βουνά των σκουπιδιών και οι επισκέπτες βρίσκονται σε ένα διαφορετικό περιβάλλον.

Φυσικά τίποτα δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί εάν οι κάτοικοι δεν συμμετείχαν ενεργά στο σχέδιο.

Όσον αφορά τα οικονομικά αποτελέσματα του πράσινου εγχειρήματος, θα φανούν στο τέλος του χρόνου, καθώς έχει μειωθεί η ποσότητα του καυσίμου ντίζελ που απαιτείται για την τροφοδοσία της ηλεκτρικής ενέργειας του νησιού, σύμφωνα με τον κ. Γαρδέρη.

Η Κύθνος με μια ιστορία που ξεκινά από το 10.000 π.Χ., και παρά την ερήμωση που έζησε παλαιότερα, αναπτύσσεται ραγδαία χωρίς να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις του μαζικού τουρισμού.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More