Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

“Κύκλος: Όνειρα #2” από την Κρατική Ορχήστρα Θεσσαλονίκης

Ο κύκλος συναυλιών της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ‘Όνειρα’, που είναι αφιερωμένος στη μνήμη των μουσικών της Βίκτωρα Δάβαρη και Γιούρα Κανδυλίδη, συνεχίζεται με τέσσερα ιδιαίτερα έργα γεμάτα συμβολισμούς και με ξεχωριστούς καλεσμένους, όπως ο τσελίστας Άγγελος Λιακάκης και ο μαέστρος Βλαδίμηρος Συμεωνίδης.

Η ‘Βόλτα στον Κήπο του Παραδείσου’ είναι ένα αριστούργημα του Ντήλιους γραμμένο για τον έρωτα δύο νέων που αποφασίζουν να αυτοκτονήσουν, απογοητευμένοι από το μίσος των οικογενειών τους που τους στερεί την ευτυχία.
Το κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα του Έλγκαρ θεωρείται από τα κορυφαία του είδους του, καθώς πρόκειται για ένα στοχαστικό έργο, γεμάτο χάρη και κομψότητα που περικλείει και τα συναισθήματα του δημιουργού του μετά το τέλος του Μεγάλου Πολέμου, χωρίς να κυριαρχεί συναισθηματικά η κατήφεια, αλλά η χαρά της ζωής, έστω και αν οι σχετικές συγκρούσεις και αμφιταλαντεύσεις είναι συνεχείς σε όλη τη διάρκεια του.

Το διάσημο ‘Κάντους’ είναι μία ελεγεία του Περτ που θρηνεί για το χαμό του ινδάλματός του, Άγγλου συνθέτη Μπέντζαμιν Μπρίτεν, την ‘ασυνήθιστη συνθετική αγνότητα’ του οποίου επεδίωκε συνεχώς ο ίδιος.

Η ορχηστρική σουίτα ‘Άνοιξη στα Απαλάχια’ του Κόπλαντ περιλαμβάνει μουσική από το ομώνυμο μπαλέτο που γνώρισε τεράστια επιτυχία και χάρισε στο συνθέτη βραβείο Πούλιτζερ για τη Μουσική. Έχει έντονες παραπομπές σε τραγούδια καουμπόηδων της Άγριας Δύσης, με αποτέλεσμα να γίνεται άμεση και προσιτή σε όλους. Θεματικά εξερευνά τη ζωή ενός νεαρού ζευγαριού που αρχίζει μία καινούρια ζωή στην Πενσυλβάνια των τελών του 19ου αιώνα, ενώ κυριαρχούν οι αντιθέσεις, καθώς συγκρούονται η νεανικότητα με την ωριμότητα και η σωματική έλξη με την πνευματική αφοσίωση.

Παρασκευή, 8 Δεκεμβρίου 2023
ώρα 21:00
Αίθουσα Τελετών Α.Π.Θ.

Βιολοντσέλο: Άγγελος Λιακάκης
Διεύθυνση ορχήστρας: Βλαδίμηρος Συμεωνίδης

Πρόγραμμα:
Φρέντερικ Ντήλιους (1862-1934): The Walk to the Paradise Garden
Έντουαρντ Έλγκαρ (1857-1934): Κοντσέρτο για βιολοντσέλο και ορχήστρα σε μι ελάσσονα, έργο 85
Άρβο Περτ (1935): Cantus in memoriam Benjamin Britten
Άαρον Κόπλαντ (1900-1990): Appalachian Spring (Α’ εκτέλεση Κ.Ο.Θ.)

Τιμές εισιτηρίων: Πλατεία: 15€, Εξώστης: 10€, Μειωμένο: 5€

Δικαιούχοι μειωμένου εισιτηρίου: Άνεργοι, πολύτεκνοι, μαθητές, φοιτητές, σπουδαστές ωδείων, κάτοχοι Ευρωπαϊκής Κάρτας Νέων, μέλη Ένωσης Ελλήνων Μουσουργών, Μέλη Συλλόγου Μονίμων Υπαλλήλων ΥΠΠΟΑ

Είσοδος δωρεάν για όλους τους φοιτητές του ΑΠΘ και τους φοιτητές του ΤΜΕΤ του ΠΑΜΑΚ

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More