Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύπρος – Μεταναστευτικό: «Εκλογικεύτηκε» η Βηρυτός μετά τα κονδύλια της ΕΕ και την πίεση της Λευκωσίας 

Θετική αλλά και εποικοδομητική ήταν εν τέλει η στάση που επέδειξε η Βηρυτός κατά τη σύντομη επίσκεψη του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη γείτονα, συνοδευόμενου από ευρύ κλιμάκιο υπουργών και άλλων υψηλόβαθμων Κυπρίων αξιωματούχων. 

Σύμφωνα με γραπτή δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη, η Βηρυτός αναγνώρισε την επιτακτική ανάγκη να εντατικοποιήσει τις προσπάθειες επιτήρησης με στόχο τον εντοπισμό παράνομων κυκλωμάτων διακίνησης μεταναστών.

Ο κ. Λετυμπιώτης σημείωσε παράλληλα ότι πέρα από την συνεργασία των δύο χωρών απαιτείται και η ουσιαστική συνδρομή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο εγχείρημα.

Στη Βηρυτό, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης είχε κατ΄ ιδίαν συνάντηση και διευρυμένες συνομιλίες με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου Ναζίμπ Μικάτι και ακολούθως συναντήθηκε με τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι.

Μιλώντας μετά τις επαφές του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στις εν εξελίξει συζητήσεις σε επίπεδο ΕΕ για το Μεταναστευτικό, επισημαίνοντας ότι η υλοποίηση των προθέσεων των Βρυξελλών εξαρτάται και από τα αποτελέσματα που θα έχουν οι εκατέρωθεν δράσεις για αντιμετώπιση των αυξημένων ροών μεταναστών προς την Κύπρο.

Βεβαίως, η αλλαγή στη στάση του Λιβάνου δεν προήλθε τυχαία. Εάν ο Λίβανος άλλωστε ήθελε να μεταβάλει απλώς τη στάση του και ουσιαστικά να επιστρέψει στην τήρηση των όσων είχε δεσμευτεί να πράττει σε σχέση με τη συγκράτηση των μεταναστευτικών ροών, θα μπορούσε να το είχε κάνει εδώ και μέρες χωρίς να προηγηθεί η εξαιρετικά σπάνια όξυνση η οποία καταγράφηκε στις πολύ στενές σχέσεις των παραδοσιακά φίλων χωρών. 

Αυτό που μετέβαλε τη στάση της Βηρυτού, ήταν το γενναιόδωρο πακέτο πρόσθετης στήριξης το οποίο η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν εξασφάλισε προκειμένου ο Λίβανος να μπορέσει, όπως η ίδια η χώρα υποστηρίζει, να ανταποκριθεί και πάλι στις υποχρεώσεις που ανέλαβε και τις οποίες, πάντα κατά τη θέση της Βηρυτού, δεν μπορούσε εκπληρώσει λόγω της ραγδαία επιδεινούμενης οικονομικής κρίσης στη χώρα. 

Καθοριστικό ήταν όμως και το γεγονός ότι η Λευκωσία, μη έχοντας άλλα περιθώρια, υιοθέτησε μια πρωτόγνωρα σκληρή στάση στο ζήτημα κάτι που η Βηρυτός επ ουδενί λόγω θα ήθελε να δει να συνεχίζεται, δεδομένου ότι η Κύπρος είναι παραδοσιακά η χώρα η οποία στηρίζει το Λίβανο ποικιλοτρόπως στην ΕΕ και όχι μόνο. Το τελευταίο σίγουρα αφορά και την Κύπρο η οποία επίσης δεν θα ήθελε να δει τις σχέσεις της με το Λίβανο να εισέρχονται σε μια περιόδο κρίσης με τις συνέπειες να είναι πολύ σοβαρές και για την ίδια. 

Ανταπόκριση ΕΡΤNews – Λευκωσία: Κώστας Κωνσταντίνου

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More