Πέμπτη, 16 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κύπρος: Το Ελληνικό Γυμνάσιο και ο Δημοτικός Κήπος Αμμοχώστου πριν από την τουρκική εισβολή (photos)

Λευκωσία, Μανιάνα Καλογεράκη

Σπάνιο φωτογραφικό υλικό από την περίκλειστη περιοχή των Βαρωσίων πριν από την κατάληψή της από τις τουρκικές δυνάμεις το 1974 δημοσιεύει σήμερα η ΕΡΤ.

Πρόκειται για την περιοχή στην οποία βρίσκεται το Ελληνικό Γυμνάσιο, το οποίο αποτέλεσε λίκνο του Ελληνισμού, του Πολιτισμού και της Εκπαίδευσης, καθώς και ο Δημοτικός Κήπος της Αμμοχώστου, σημείο συνάντησης χιλιάδων Αμμοχωστιανών, αλλά και τέλεσης φεστιβάλ και γιορτών που άφησαν εποχή.

Το Ελληνικό Γυμνάσιο γράφει ιστορία από τον 19ο αιώνα, τόσο σε κλασικούς, όσο και σε τεχνικούς κλάδους, ενώ άκρως πρωτοποριακό για την εποχή του περιελάμβανε εργαστήρια βιολογίας, χημείας, γυμναστήριο και βιβλιοθήκη. Μεγάλη άνθηση γνώρισε κατά τα έτη 1951-1958, όπου έγιναν σημαντικές βελτιώσεις, που συνεχίστηκαν και αποκρυσταλλώθηκαν από το 1960 και έπειτα.

Στο Ελληνικό Γυμνάσιο φοίτησαν οι Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Αντώνης Παπαδόπουλος και πολλοί άλλοι Αγωνιστές του Απελευθερωτικού αγώνα 1955-59.

Μπροστά ακριβώς από το Ελληνικό Γυμνάσιο βρίσκεται ο Δημοτικός Κήπος της Αμμοχώστου. Εκεί όπου κάθε Μάρτιο για 3 ημέρες γινόταν η γιορτή του Πορτοκαλιού, τον Μάιο η γιορτή των Λουλουδιών και τον Ιούνιο το Λαϊκό Πανηγύρι.

Η ΕΡΤ ευχαριστεί θερμά τον κο Παύλο Ιακώβου για την παραχώρηση των εν λόγω φωτογραφιών.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More