Παρασκευή, 10 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κώστας Υφαντής: Το θέμα των εξοπλισμών «καίει» την Άγκυρα – Πώς σκοπεύει να «παζαρέψει» με τις ΗΠΑ τα F-16

«Το θέμα των εξοπλισμών είναι το πιό σημαντικό για την Τουρκία» εκτίμησε μιλώντας στην ΕΡΤ ο Κώστας Υφαντής σχολιάζοντας και τη δήλωση Ερντογάν «θα θέσω στον Μητσοτάκη θέμα που το πάτε με τους εξοπλισμούς». Όπως επισήμανε σχετικά με τη στάση που θα κρατήσει ο Ερντογάν στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ για την ένταξη της Σουηδίας στην Συμμαχία, ανέφερε πως «Η Άγκυρα εκτιμά, ότι είναι το μόνο όπλο που έχει απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παζαρέψει, για να διαπραγματευθεί το ζήτημα των F-16 και ενδεχομένως και άλλα μικρότερης σημασίας ή μικρότερης ορατότητας ζητήματα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις». Ως προς τα υπόλοιπα θέματα που ήγειρε έως τώρα η Άγκυρα, σημείωσε πως «Η Τουρκία κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους σε όλα τα επίπεδα και πριν τις εκλογές και μετά την επανεκλογή Ερντογάν σε όλα τα επίπεδα».

Όπως υπογράμμισε «παρά την «φασαρία» που γίνεται για τη Ροδόπη και την τουρκική μειονότητα, στην ουσία η Τουρκία δεν παρεμβαίνει. Άλλες εποχές θα είχαμε καθημερινές δηλώσεις. Αυτή τη φορά επιλέγει προσωρινά και προσχηματικά γιατί έχει άλλους στόχους να μην παρέμβει».

«Ως προς το θέμα των εξοπλισμών είναι το πιο σημαντικό απ΄όλα» τόνισε. «Είναι ένα μήνυμα που στέλνεται από την Τουρκία. Με λίγη φαντασία θα μπορούσαμε να γυρίσουμε ανάποδα το επιχείρημα και να πούμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μείωση των εξοπλισμών με μία αμοιβαιότητα. Να δούμε τότε, αν η Τουρκία θα είχε την ίδια άποψη για το θέμα αυτό. Αλλά πάντως αυτή είναι η γενικότερη εικόνα. Το ζήτημα των εξοπλισμών είναι κάτι που καίει, γιατί συνδέεται προφανώς και με τα F-16».

Ως προς την στάση που θα κρατήσει η Άγκυρα στη Σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου 2023 για την ένταξη της Σουηδίας και εάν θα έχει την έγκρισή της απάντησε:

«Η ανάλυση που γίνεται στην Άγκυρα είναι ότι είναι το μόνο όπλο που έχει απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παζαρέψει, για να διαπραγματευθεί το ζήτημα των F-16 και ενδεχομένως και άλλα μικρότερης σημασίας ή μικρότερης ορατότητας ζητήματα στις τουρκοαμερικανικές σχέσεις. Και νομίζω ότι δεν θα το εγκαταλείψει αυτό σύντομα. Θα παραμείνει στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό χαρτί της Άγκυρας, ως μέσο πίεσης, ως μοχλός πίεσης απέναντι στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες».

Για το ζήτημα του μεταναστευτικού εκτίμησε ότι «ακόμη και εάν έχουμε κάποια παρέμβαση, μια δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού θα είναι αρκετά ήπια σε σχέση με το παρελθόν».

Για τη δήλωση Ερντογάν «θα θέσω στον Μητσοτάκη θέμα που το πάτε με τους εξοπλισμούς»

Αυτή τη φορά, ο Ταγίπ Ερντογάν απάντησε σε Τούρκους δημοσιογράφους, όταν τον ρώτησαν τι μπορεί να συζητήσει με τον Ελληνα πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, εφόσον τον συναντήσει στην σύνοδο κορυφής του ΝΑΤΟ που θα γίνει στο Βίλνιους της Λιθουανίας, στις 11-12 Ιουλίου 2023.

«Ξέρω τι θα του πω. Θα πω στον πρωθυπουργό (της Ελλάδας) σταματήστε τους εξοπλισμούς. Δεν ξέρω τι κάνουν με τόσους εξοπλισμούς. 

Μου έκανε εντύπωση πρέπει να σας πω. Περίμενα όταν για πρώτη φορά θα πει κάτι του Ερντογάν σε σχέση με την Ελλάδα μετά την επανεκλογή του να είναι πάλι κάτι με την αποστρατιωτικοποίηση του Αιγαίου, των νησιών που πάντα τον ενοχλούν εκεί. Κάτι για την Κύπρο μου όμως είπε κάτι άλλο. Πήγα τους εξοπλισμούς, λέει θα θέσω στο Μητσοτάκη θέμα τύπου το πάτε με τους εξοπλισμούς που πάμε και παίρνουμε αυτά που χρειάζονται οι Ένοπλες Δυνάμεις.
Speaker 2
Starts at 22.43s
Ναι, κοιτάξτε η Τουρκία. Έτσι προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε πώς. Πώς εξελίσσεται η η πολιτική της απέναντι στην Ελλάδα και πριν τις εκλογές και τώρα. Γενικά μια γενική παρατήρηση είναι ότι κρατάει πολύ χαμηλούς τόνους παρά πολύ χαμηλούς τόνους σε όλα τα επίπεδα. Δεν θα αναφερθώ τόσο στο ότι δεν πετάει η τουρκική αεροπορία εδώ και πολλούς μήνες στο Αιγαίο, ούτε ότι δεν έχουμε σκληρές δηλώσεις σαν αυτές που είχαμε συνηθίσει. Θα αναφερθώ στο γεγονός ότι παρά το ότι παρά την τη φασαρία εντός εισαγωγικών λέξη επιτρέψτε μου που γίνεται για την για την Ροδόπη και για τη Θράκη και για τη μειονότητα, η Τουρκία στην ουσία δεν παρεμβαίνει. Άλλες εποχές θα είχαμε καθημερινές δηλώσεις. Αυτή τη φορά επιλέγει προσωρινά προσχηματικά γιατί έχει άλλους στόχους να μην παρέμβει. Έτσι λοιπόν έχουμε μία αυτοσυγκράτηση. Θα την χαρακτήριζα ως προς το θέμα των εξοπλισμών. Νομίζω ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό απ όλα. Είναι ένα μήνυμα που στέλνεται. Εγώ θα έλεγα ότι αν είχαμε και πιστεύω ότι έχουμε φαντασία θα μπορούσαμε να γυρίσουμε ανάποδα το επιχείρημα και να πούμε ότι εμείς είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε μείωση των εξοπλισμών με μία αμοιβαιότητα. Να δούμε τότε αν η Τουρκία θα είχε την ίδια άποψη για το θέμα αυτό. Αλλά πάντως αυτή είναι η γενικότερη εικόνα. Το ζήτημα των εξοπλισμών είναι κάτι που καίει. Είναι κάτι που καίει, γιατί συνδέεται προφανώς και με τα F-16.
Speaker 3
Starts at 123.89s
Θα εκμεταλλευτεί θεωρείτε τώρα αυτή την κρίση που έχουμε στο μεταναστευτικό. Υπάρχει περίπτωση με έναν τρόπο ξανά να το φέρει μπροστά.
Speaker 2
Starts at 133.94s
Δεν νομίζω. Για το μεταναστευτικό έχουμε συχνά πυκνά σχόλια και και και και τη γραμμή της Τουρκίας που έχουμε συνηθίσει από τα μέσα ενημέρωσης της Τουρκίας. Δεν νομίζω ότι εφόσον δεν υπήρξαν παρεμβάσεις για πολύ πιο μείζονα ζητήματα, δεν μπορώ να φανταστώ ότι θα συμβεί κάτι τέτοιο. Αλλά ακόμα και αν συμβεί, ακόμα και αν έχουμε κάποια παρέμβαση, μια δημόσια τοποθέτηση για το ζήτημα του μεταναστευτικού νομίζω θα είναι αρκετά ήπια σε σχέση με το παρελθόν.
Speaker 3
Starts at 170.9s
Πάντως οι χαμηλοί τόνοι φάνηκαν Γιάννη και από τη συνάντηση των δύο νέων υπουργών Αμύνης των δύο χωρών στις Βρυξέλλες.
Speaker 4
Starts at 179.69s

Ετήσια συνάντηση σε καλό κλίμα διεξήχθη Σύμφωνα με πληροφορίες, η ελληνική πλευρά τόνισε την ανάγκη για σεβασμό του διεθνούς δικαίου και τη διατήρηση του καλού κλίματος στην παρούσα συγκυρία. Από την τουρκική πλευρά έγινε λόγος για εποικοδομητικό και θετικό κλίμα στη συνάντηση και τονίστηκε η ανάπτυξη της ατζέντας βασισμένη στην καλή γειτονία, στη φιλία μεταξύ των δύο χωρών, Τουρκίας και Ελλάδας.
Speaker 1
Starts at 207.56s
Αυτό λοιπόν από την πρώτη συνάντηση. Ένα τελευταίο θέμα ήθελα να θέσω στον κ. Βλέπω ότι στο ΝΑΤΟ 11 12 Ιουλίου στο Βίλνιους εμείς προσβλέπουμε αν επανεκλεγεί Κυριάκο Μητσοτάκη και αν τον θέλει ο Ταγίπ Ερντογάν να γίνει μια συνάντηση που μπορεί κάπου να οδηγήσει. Αλλά το βασικό βέβαια είναι άλλο είναι τι θα γίνει με τη Σουηδία που πάλι η Άγκυρα.
Speaker 2
Starts at 231.38s
Ναι, προφανώς είναι. Η ανάλυση που γίνεται στην Άγκυρα είναι ότι είναι το μόνο όπλο που έχει απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες για να παζαρέψει, για να διαπραγματευθεί το ζήτημα των F-16 και ενδεχομένως και άλλα μικρότερης σημασίας στα μικρότερης ορατότητας ζητήματα στις τουρκο αμερικανικές σχέσεις. Και νομίζω ότι δεν θα το εγκαταλείψει αυτό σύντομα. Θα παραμείνει στο τραπέζι ως διαπραγματευτικό χαρτί της Άγκυρας, ως μέσο πίεσης, ως μοχλός πίεσης απέναντι στο ΝΑΤΟ και ιδιαίτερα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More