Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Καλαμποκίδης: Τα χαρακτηριστικά της φωτιάς στα Βατερά και η επόμενη μέρα (video)

Στην χαρτογράφηση της πρόσφατης καταστρεπτικής πυρκαγιάς στην ευρύτερη περιοχή της Βρίσας, των Βατερών και του Σταυρού, με τη χρήση drones, θα προχωρήσει το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, όπως τόνισε, στην ΕΡΤ Αιγαίου, ο καθηγητής του Τμήματος Γεωγραφίας με γνωστικό αντικείμενο τις Φυσικές Καταστροφές, Κώστας Καλαμποκίδης, για την εκτίμηση της σφοδρότητας καύσης και της περιμέτρου της πυρκαγιάς, καθώς και για τον σχεδιασμό βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων μέτρων αποκατάστασης των καμένων εκτάσεων.

Επιπρόσθετα, τόνισε ότι η συνεχής εκπαίδευση στη χρήση μοντέλων προσομοίωσης πυρκαγιών θα βοηθούσε ιδιαίτερα στον συντονισμό και την εφαρμογή αποτελεσματικών μέτρων πρόληψης και παρακολούθησης των φυσικών καταστροφών λαμβάνοντας υπόψη και την επιχειρησιακή ετοιμότητα των εμπλεκομένων υπηρεσιών.

Πολλοί αποδίδουν το “τσουνάμι” των πυρκαγιών στην κλιματική κρίση αλλά δεν μπορεί αυτή η κρίση να αποτελεί άλλοθι, είπε ο κ. Καλαμποκίδης, για το μη σχεδιασμό μιας ολοκληρωμένης διαχείρισής τους και ιδιαίτερα στις περιπτώσεις μίξης δασών και οικισμών, όπως συμβαίνει στην περιοχή των Βατερών, όπου η φωτιά ξεκίνησε από το περιαστικό δάσος.

Για αυτό, εξήγησε, ότι είναι απαραίτητος ο καθαρισμός, η μείωση της καύσιμης ύλης, η δημιουργία αντιπυρικών ζωνών και η σήμανση στο περιαστικό δάσος από ειδικούς για τη μείωση του κινδύνου εκδήλωσης πυρκαγιών και την ασφάλεια όσων επιχειρούν στο σημείο.

Άλλες πρωτοβουλίες

Σε συνεργασία επίσης με τον Σύλλογο Βρισαγωτών Αθήνας θα προταθούν συγκεκριμένες προτάσεις προς τον Δήμο Δυτικής Λέσβου για την συνολική ανάπτυξη της Βρίσας, των Βατερών, των Βασιλικών και του Βούρκου, δηλαδή του Σταυρού.

Για τον οικισμό των Βατερών είπε ότι θα πρέπει να προχωρήσει άμεσα το πολεοδομικό και ρυμοτομικό σχέδιο προκειμένου να καθοριστούν οι χρήσεις γης.

Ενώ, τέλος, πρόσθεσε, ότι θα πρέπει να γίνει εκτίμηση της ζημιάς που έχει υποστεί το υπέδαφος πριν ξεκινήσει η διαδικασία αναδάσωσης καθώς και να γίνουν αντιδιαβρωτικά και αντιπλημμυρικά έργα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More