Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λέσσης: Ποινικό αδίκημα η αυθαίρετη κατεδάφιση του επικίνδυνου τοίχου σε διατηρητέο κτήριο

Κατέρρευσε το βορινό τμήμα της τοιχοποιίας του κτηρίου «Αρχοντικό Βιάρου Καποδίστρια», στα Μελίκια της Λευκίμμης, το οποίο είναι κηρυγμένο ιστορικό διατηρητέο μνημείο, και βρίσκεται επί της οδού 21ης Μαρτίου ακριβώς απέναντι από την κεντρική είσοδο του 1ου  Δημοτικού Σχολείου Λευκίμμης. 

Η Διεύθυνση του Σχολείου και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ενημέρωσαν άμεσα τους αρμόδιους φορείς για να λάβουν τα αναγκαία μέτρα προστασίας (τον Δήμο Νότιας Κέρκυρας, την πολεοδομία του Δήμου κεντρικής Κέρκυρας, την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κέρκυρας και το Αστυνομικό Τμήμα Λευκίμμης). Οι φορείς διαπίστωσαν με επιτόπιες αυτοψίες την κατάσταση και αναγνωρίζουν την επικινδυνότητα που έχει προκύψει αλλά και την ανάγκη για άμεσα μέτρα, τονίζοντας ότι η κατάρρευση έγινε την ώρα που δεν περνούσαν παιδιά αλλά και το υπόλοιπο κτήριο είναι επικίνδυνο για όποιον περνά από το σημείο αυτό.

Ερώτηση προς τη δημοτική αρχή Κεντρικής Κέρκυρας κατέθεσε η παράταξη Λαϊκή συσπείρωση με το επιχείρημα ότι και ο κεντρικός Δήμος εμπλέκεται αφού πρέπει να λάβει αποφάσεις η πολεοδομία που είναι στην αρμοδιότητα του.

Μιλώντας στην ΕΡΑ ΚΕΡΚΥΡΑΣ ο Δήμαρχος, Κώστας Λέσσης τόνισε ότι η Δημοτική αρχή είναι καιρός που έχει επισημάνει την επικινδυνότητα του κτηρίου και για το λόγο αυτό έχει ήδη ξεκινήσει τις απαραίτητες ενέργειες. Έχει δηλαδή ενημερώσει και τους τρεις ιδιοκτήτες, από τους οποίους ζήτησε να συνεννοηθούν με την πολεοδομία και την αρχαιολογία για την κατεδάφιση του επικίνδυνου τμήματος ή την προστασία του . Έχει ήδη ζητήσει από την πολεοδομία έκθεση επικινδυνότητας και έχει ήδη ζητήσει από την αρχαιολογία την γνώμη της για το τι επιλέγει αφού είναι ο αρμόδιος φορέας για το διατηρητέο κτήριο. Το θέμα έχει “κολλήσει” στην αρχαιολογία διότι η τοπική υπηρεσία έχει στείλει στην Αθήνα το φάκελο του κτηρίου και δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση για το τι πρέπει να γίνει. Ο κος Λέσσης σημειώνει ότι δεν είναι δυνατόν να στείλει συνεργείο του Δήμου να κατεδαφίσουν τον ετοιμόρροπο τοίχο διότι το κτήριο είναι διατηρητέο και επισύρει ποινές ποινικού χαρακτήρα.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More