Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Λαγουβάρδος: “Έρχεται δύσκολος και επικίνδυνος καύσωνας” – Τριήμερο – φωτιά με πάνω από 42 – 43 βαθμούς Κελσίου στα νότια

Ως έναν από τους μεγάλους καύσωνες που έχουμε ζήσει τα τελευταία 20 – 30 χρόνια χαρακτήρισε τον «Κλέωνα» ο διεθυντής Ερευνών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών Κώστας Λαγουβάρδος προειδοποιώντας για ένα «καυτό» τριήμερο, από την Παρασκευή ως την Κυριακή και καλώντας τους πολίτες να προσέχουν, με έμφαση στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κ. Λαγουβάρδος είπε πως από αύριο Τετάρτη και για τουλάχιστον επτά ημέρες θα επικρατήσουν συνθήκες καύσωνα με το τριήμερο της Παρασκευής, του Σαββάτου και της Κυριακής να είναι το πιο ανησυχητικό διάστημα. «Θα είναι ένα πολύ ζεστό τριήμερο, με πολύ υψηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη – κυρίως στις νοτιότερες περιοχές. Από την Κυριακή θα ξεκινήσει μια σταδιακή πτώση των θερμοκρασιών, όχι όμως πολύ μεγάλη. Τα στοιχεία μας δείχνουν ότι και στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας θα έχουμε αρκετή ζέστη, όχι στην ένταση του τριημέρου Παρασκευής, Σαββάτου Κυριακής, αλλά σε επίπεδα καύσωνα, δηλαδή πάνω από τους 37 βαθμούς» ανέφερε χαρακτηριστικά. Μάλιστα, όπως διευκρίνισε, οι καιρικές συνθήκες αυτές δείχνουν να έχουν μια εμμονή, αλλά είναι παρακινδυνευμένη η πρόγνωση πέραν του επταημέρου.

Σε ό,τι αφορά στις επιμέρους συνθήκες που θα επικρατήσουν στα βόρεια και στα νότια τμήματα του νησιού, ο κ. Λαγουβάρδος εξήγησε πως στα βόρεια, όπου βρίσκονται και οι μεγάλες πόλεις, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή οι μέγιστες θερμοκρασίες θα κυμανθούν μεταξύ 37 – 40 βαθμών Κελσίου. «Θα έχουμε, όμως, στις νότιες περιοχές και στην Μεσαρά – όπου κατά πάσα πιθανότητα θα έχουμε από τις υψηλότερες θερμοκρασίες στη χώρα – θερμοκρασίες άνω των 42 – 43 βαθμών, πιθανόν και τις τρεις ημέρες, Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή» πρόσθεσε.

Τα πράγματα, κατά τον ίδιο, δεν θα είναι καλά ούτε ως προς τις ελάχιστες θερμοκρασίες. Ιδίως στις μεγάλες πόλεις θα έχουμε υψηλές θερμοκρασίες και το βράδυ, ενώ και σε νότιες περιοχές, στην περίπτωση που υπάρχουν καταβάτες άνεμοι, μπορεί να έχουμε πολύ υψηλές θερμοκρασίες και τη νύχτα. «Θα υπάρχουν περιοχές, όπου οι θερμοκρασίες δεν θα πέσουν κάτω από τους 28 – 30 βαθμούς ούτε στη διάρκεια της νύχτας» εκτίμησε.

«Μιλάμε για μια κατάσταση πολύ δύσκολη και πολύ επικίνδυνη για την υγεία και το τριήμερο χρειάζεται πάρα πολλή προσοχή ειδικά για τα ευάλωτα τμήματα του πληθυσμού. Η Παρασκευή κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να είναι αργία. Δε μπορεί να κυκλοφορούν τόσοι πολλοί άνθρωποι, ιδιαίτερα στις μεγάλες πόλεις, με αυτές τις συνθήκες που περιμένουμε από την Παρασκευή και μετά» τόνισε και εξήγησε: « Είναι ο πρώτος καύσωνας του καλοκαιριού, μιλάμε για θερμοκρασίες στις οποίες δεν είμαστε συνηθισμένοι. Έχει αποδειχθεί ότι οι θερμοκρασίες αυτές αυξάνουν την θνησιμότητα. Ο καύσωνας είναι ο πιο μεγάλος φυσικός κίνδυνος που σχετίζεται με τον καιρό, επομένως δεν πρέπει να τον υποτιμούμε».

Τέλος, σημείωσε ότι απαιτείται πολλή προσοχή και στη συνέχεια σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές «γιατί με αυτές τις θερμοκρασίες θα ξεραθούν τα πάντα», υπενθυμίζοντας ότι το καλοκαίρι του 2021 με τους πολύ μεγάλους καύσωνες είχαμε ανεξέλεγκτες πυρκαγιές χωρίς ανέμους, αλλά και επιπτώσεις στην αγροτική  παραγωγή.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More