Κυριακή, 19 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Γροθιά στο στομάχι η δολοφονία στους Αγ. Αναργύρους – Δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη για τα Τέμπη

Στα ζητήματα της τρέχουσας επικαιρότητας αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας στον ΑΝΤ1 κάνοντας ειδική αναφορά στο θέμα που προέκυψε με τη δολοφονία της 28χρονης στους Αγίους Αναργύρους.

Ερωτηθείς για το τι συνέβη, είπε ότι πράγματι ήταν μια γροθιά στο στομάχι, έρχεται ένα συμβάν να μας υπενθυμίζει ότι πρέπει να κάνουμε περισσότερα.
Έχουμε πάρα πολλές καταγγελίες, είπε ο πρωθυπουργός και πλέον οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση να καταγγέλλουν. Αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση γιατί ξέρουν ότι θα έχουν προστασία και πριν είχαμε φαινόμενα απλά κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει, είπε ο πρωθυπουργός.

Μπορεί να υπάρχει μέσα στο κράτος η κουλτούρα του ωχαδερφισμού, υπάρχει όμως και η άλλη όψη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, οι αστυνομικοί που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους, οι αστυνομικοί που μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα.
Το είπα και αυτό άλλωστε στην ομιλία του θυμίζει και αυτό που είπε κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στο συνέδριο.
Παράλληλα, αναφέρεται στις δομικές αλλαγές που υπάρχουν, που πρέπει να γίνουν, αλλά και στα πισωγυρίσματα τα οποία θα μας κάνουν καλύτερους, όπως είπε ο πρωθυπουργός.

Σχετικά με την υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων είπε ότι στη Δυτική Αττική υπάρχουν περισσότεροι αστυνομικοί.
Οφείλεται στην προσπάθεια που κάνουμε να καταλάβουμε καλύτερα το ανθρώπινο δυναμικό, εγώ πήρα την απόφαση να μειωθούν από την ασφάλεια υψηλών προσώπων οι αστυνομικοί, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ερωτηθείς για το αν υπάρχει πολιτική ευθύνη για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, απάντησε αρνητικά. Είπε όχι δεν υπάρχει ευθύνη για τον κύριο Χρυσοχοΐδη.
Αν κάθε φορά που κάτι δεν πήγαινε καλά είχαμε παραιτήσεις, θα είχαμε διαρκώς παραιτήσεις.
Ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης κάνει προσπάθεια να αλλάξει τα κακώς κείμενα στην Ελληνική Αστυνομία.
Δεν υπάρχει πολιτική ευθύνη για το συμβάν στους Αγίους Αναργύρους.

Παράλληλα, αναφέρθηκε και στην αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού και στα περιστατικά βίας στα ελληνικά σχολεία.
Είπε πως όταν σπάει ένα παράθυρο δεν θα το πληρώσει το κοινωνικό σύνολο, επειδή άκουσα ένα στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ να το λέει, τη φθορά που προκάλεσε το παιδί της οικογένειας δεν μπορεί να την πληρώνει όλο το κοινωνικό σύνολο.
Δεν είμαστε εδώ να τιμωρήσουμε τα παιδιά, αλλά να βάλουμε ένα πλαίσιο συμπεριφορών και συμπεριφορών.
Ίσως κάποιοι να θέλουν να μείνουν παιδιά, το έχουμε ακούσει αυτό από την Αριστερά.

Μίλησε και για την τραγωδία των Τεμπών, δεν υπάρχει καμία συγκάλυψη, είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.
Να συγκαλύψουμε τι, ο πραγματογνώμονας θα μας πει τι μετέφερε το τρένο.
Πάντα θα μας βαραίνει ωστόσο το ότι προσπαθήσαμε, αλλά δεν προφτάσαμε να έχουμε όλα τα μέτρα ασφαλείας έτοιμα μέσω της τηλεδιοίκησης.
Άκουσα ότι θέλαμε να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη, αυτό δεν έγινε ποτέ, είπε ο πρωθυπουργός.
Σε καμία περίπτωση δε θέλουμε να στοχοποιήσουμε τον σταθμάρχη.
Ο ίδιος παραδέχθηκε πως έκανε λάθος.

Όπως ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Μητσοτάκης: «Θα ήθελα καταρχάς να κάνω μια διάκριση μεταξύ της βίας, όπως την περιγράψατε, να εκφράζεται μέσα από βία κατά των γυναικών. Στην ακραία της μορφή εκδηλώνεται μέσα από τη γενοκτονία, το μπούλινγκ, τη βία των ανηλίκων και την παραβατικότητα που συνδέεται με την καθημερινή εγκληματικότητα. Έχουμε μια έξαρση των φαινομένων που αναφέρονται στη βία.

Και πράγματι το περιστατικό των Αγίων Αναργύρων ήταν μια γροθιά στο στομάχι για όλους μας, θα έλεγα και για μένα προσωπικά, καθώς εκεί αισθάνθηκα ότι μπορεί πολλές φορές κάποιος να προσπαθεί να διορθώνει μια προβληματική κατάσταση, αλλά έρχεται ένα τέτοιο συμβάν να μας υπενθυμίζει ότι αυτά που κάνουμε δεν είναι πολλές φορές αρκετά και πρέπει να κάνουμε περισσότερα.

Από την άλλη, ευτυχώς δεν έχουμε καθημερινά γυναικοκτονίες. Έχουμε καθημερινά όμως πάρα πολλές καταγγελίες βίας κατά των γυναικών και αυτό μπορεί να σημαίνει απλά ότι οι γυναίκες αισθάνονται μεγαλύτερη άνεση τώρα να μιλούν και να καταγγέλλουν τα περιστατικά αυτά. Και αισθάνονται αυτή την άνεση, πιστεύω διότι υπάρχει παρά το γεγονός ότι στους Αγίους Αναργύρους μπορεί να έγιναν όλα λάθος, υπάρχει εμπιστοσύνη στην αστυνομία ότι μπορεί να διαχειριστεί τα περιστατικά αυτά και οι γυναίκες αισθάνονται για πρώτη φορά την άνεση να βγουν να μιλήσουν γιατί ξέρουν ότι τελικά θα έχουν προστασία.
Και αυτό νομίζω ότι είναι μια κατάκτηση, γιατί και πριν μπορεί να είχαμε τέτοια φαινόμενα, ξέρετε, απλά δεν τα γνωρίζαμε ποτέ γιατί κανείς δεν τολμούσε να μιλήσει.

Μπορεί να υπάρχει και σίγουρα υπάρχει ακόμα παντού μέσα στο κράτος και σίγουρα και στην αστυνομία, αυτή η κουλτούρα του ωχαδερφισμού ότι θα κάνω τα απολύτως απαραίτητα, ότι δεν νοιάζομαι πραγματικά για το πρόβλημα του πολίτη.
Υπάρχει όμως και η άλλη όψη. Υπάρχουν και πάρα πολλοί αστυνομικοί που κάνουν εξαιρετικά τη δουλειά τους.
Αστυνομικοί που εκτός υπηρεσίας βλέπετε ότι καταδιώκουν και μπορεί να συλλαμβάνουν κλέφτες, αστυνομικοί οι οποίοι μετατρέπουν τα περιπολικά τους σε ταξί, σε ασθενοφόρα, αστυνομικοί οι οποίοι μπήκανε μέσα στη φωτιά και πρέπει να είναι και ταξί και ασθενοφόρα και πυροσβεστικά.

Είδατε και στις πυρκαγιές του περασμένου έτους, τους αστυνομικούς να πηγαίνουν πόρτα πόρτα και να βγάζουν ηλικιωμένους συμπολίτες μας από τα σπίτια τους. Άρα πιστεύω ότι η πλειοψηφία των αστυνομικών έχουν αίσθηση του καθήκοντος. Όμως πρέπει να κάνουμε περισσότερα, διότι η αλλαγή μιας κουλτούρας, ενός οργανισμού δεν είναι εύκολη υπόθεση».

Ρεπορτάζ: Μίλτος Σακελλάρης

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More