Δευτέρα, 3 Ιουνίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης: Νέο αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια – Το πρόγραμμα του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη

Τρεις εβδομάδες πριν την ευρωκάλπη της 9ης Ιουνίου, ο πρωθυπουργός και τα μεικτά κλιμάκια υπουργών, υφυπουργών και βουλευτών της Νέας Δημοκρατίας εντείνουν τα κύματα των περιοδειών τους σε Αττική και περιφέρεια.
            Η Μακεδονία πρωταγωνιστεί και αυτήν την εβδομάδα στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού.
Μετά την παρουσία του σε Πιερία, Ημαθία και Πέλλα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιστρέφει από αύριο και για δύο εικοσιτετράωρα στη Βόρεια Ελλάδα.

           Αυτή τη φορά θα επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη και νομούς της Δυτικής Μακεδονίας.

Στις 10:15 ο πρωθυπουργός θα παραστεί και θα μιλήσει στην παρουσίαση της Μελέτης Ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης, στο Καραπάντσειο Πνευματικό Κέντρο.

Στις 11:00 ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Σταυρούπολη, όπου θα μιλήσει σε εκδήλωση για την έναρξη των πρώτων δρομολογίων ηλεκτρικών λεωφορείων στη Θεσσαλονίκη.

Στις 12:00 ο πρωθυπουργός θα έχει συνάντηση με τον Μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Φιλόθεο.

Αμέσως μετά, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα μεταβεί στο Δημαρχείο, όπου θα συναντηθεί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης Στέλιο Αγγελούδη.

Στη συνέχεια, ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα επισκεφθεί το Πολεμικό Μουσείο και το Πλωτό Ναυτικό Μουσείο Α/Τ Βέλος.

Στις 19:00 ο πρωθυπουργός θα απευθύνει ομιλία στο πλαίσιο της 49ης τακτικής γενικής συνέλευσης του ΣΕΒΕ.

Όσον αφορά στις επισκέψεις υπουργών, σύμφωνα με πληροφορίες, τα επόμενα εικοσιτετράωρα θα έχουν ως επίκεντρο την Μακεδονία, τη Θράκη, τα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, την Ήπειρο, τη Στερεά Ελλάδα και την Πελοπόννησο.

Ψηφιακό σχολείο, νέα εφαρμογή της ΔΥΠΑ, πρόγραμμα πρόληψης του καρκίνου στην ανασκόπηση του Πρωθυπουργού

Στον στόχο της βελτίωσης της καθημερινότητας των πολιτών, μέσω της ευρύτερης ενίσχυση των εισοδημάτων, αναφέρθηκε στην ανάρτησή του ο πρωθυπουργός, κάνοντας αναφορές στην πορεία της οικονομίας.

Προτάσσοντας τις εαρινές προβλέψεις της Ευρωπαϊκής επιτροπής  αναφέρεται στη θέση της Ελλάδας και την βελτίωση της πορείας της οικονομίας.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην 5η υψηλότερη θέση σε ρυθμό ανάπτυξης ανάμεσα στις 20 χώρες τις Ευρωζώνης και στην 9η θέση ανάμεσα στις 27 χώρες της ΕΕ. Συγκεκριμένα, η χώρα μας αναμένεται να έχει τριπλάσιους ρυθμούς ανάπτυξης σε σχέση με την Ευρωζώνη (2,2% για το 2024 και 2,3% για το 2025 ενώ ο μ.ό. στην ΕΖ προβλέπεται 0,8% για το 2024 και 1,4% για το 2025). Γιατί είναι σημαντικό να αναπτυσσόμαστε ταχύτερα από την ευρωπαϊκή οικονομία και να γίνονται περισσότερες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις από τις άλλες οικονομίες; Διότι μόνον έτσι θα καλύψουμε το χαμένο έδαφος της δεκαετούς κρίσης. Έτσι μόνο θα καταφέρουμε να συγκλίνουν τα ελληνικά εισοδήματα με τα ευρωπαϊκά», επισημαίνεται στην ανάρτηση.
 
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε ειδική αναφορά και στο σχέδιο ανάταξης του ΕΣΥ, δίνοντας ιδιαίτερη σημασία στις προληπτικές εξετάσεις.

«Η πρόληψη είναι ένα βήμα με τεράστια σημασία για την προστασία της δημόσιας υγείας. Όμως δεν είναι πανάκεια για να μεταμορφώσουμε το ΕΣΥ. Το γνωρίζουμε, πρώτος εγώ έχω αναγνωρίσει τις μεγάλες δυσκολίες, τις δομικές παθογένειες του ΕΣΥ και την πολυετή υποχρηματοδότηση του Εθνικού Συστήματος Υγείας. Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να καλύψουμε τα κενά, μια καθημερινή μάχη που αποτελεί για μας ύψιστη προτεραιότητα. Το σχέδιο ανάταξης του ΕΣΥ που έχουμε δρομολογήσει με πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης δίνει έμφαση σε βασικές υποδομές (κέντρα υγείας, τμήματα επειγόντων περιστατικών, αναβάθμιση νοσοκομειακών κτηρίων) καθώς και σε κάλυψη των ελλείψεων προσωπικού».
 
Ο πρωθυπουργός χαρακτήρισε ακόμη ως “θεαματική” την βελτίωση της ποιότητας της διακυβέρνησης.

«Η Ελλάδα κατάφερε να βελτιώσει την κατάταξή της κατά εννέα θέσεις σε βάθος τετραετίας. Η συνοδευτική έκθεση σημειώνει πως «η Ελλάδα κερδίζει το έπαθλο για τη μεγαλύτερη συνολική βελτίωση στη βαθμολογία της κατά την τετραετή περίοδο», καθώς κατέγραψε πρόοδο σε 6 από τους 7 πυλώνες κριτηρίων που έχουν να κάνουν με πτυχές της διακυβέρνησης και της οικονομίας. Η έκθεση αναφέρει επίσης πως οι πιο εντυπωσιακές επιδόσεις, σημειωθήκαν σε πεδία όπως είναι η ηθική διακυβέρνηση, το μακροπρόθεσμο όραμα, η προσαρμοστικότητα και η ικανότητα προτεραιοποίησης, η ισχύς των Θεσμών και η ελκυστικότητα της Αγοράς». (Πηγή: Facebook)
 
Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Μακεδονία», ο πρωθυπουργός έστειλε νέο αυστηρό μήνυμα στα Σκόπια καλώντας την επικεφαλής της χώρας να τηρήσει τα συμφωνηθέντα.
  
«Από την πλευρά μας, καλούμε τη νέα πρόεδρο να αποφύγει παρόμοιες παράνομες και προκλητικές επιλογές, τις οποίες δηλώνουμε κατηγορηματικά ότι δεν θα δεχτούμε. Είναι αυτονόητο ότι η ευρωπαϊκή πορεία των Σκοπίων εξαρτάται από την ειλικρινή τήρηση των συμφωνηθέντων. Η ηγεσία λοιπόν της Βόρειας Μακεδονίας οφείλει να αντιληφθεί ότι μόνο να κερδίσει έχει από τη φιλία της με την Ελλάδα. Όσον αφορά, τώρα, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που ζητούν να επισπεύσουμε την κύρωση των Μνημονίων της Συμφωνίας των Πρεσπών, δεν χρειάζονται πολλά λόγια. Είναι απαράδεκτο ελληνικές δυνάμεις, να εισηγούνται κάτι που δεν προτείνει, καν, η άλλη πλευρά», τόνισε.

Ρεπορτάζ: Δημήτρης Γκάτσιος

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More