Δευτέρα, 29 Απριλίου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Μητσοτάκης στον πρόεδρο της JP Morgan: «Γκάζι στις μεταρρυθμίσεις αλλά με δημοσιονομική πειθαρχία»

Το στίγμα του μεταρρυθμιστικού προγράμματος, με άξονα την συνέχιση της θετικής πορείας της ελληνικής οικονομίας, παρουσίασε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στην συζήτηση που είχε, μέσω τηλεδιάσκεψης, με τον ισχυρό άνδρα της JP Morgan, Τζέιμι Ντίμον.

Στο πλαίσιο του επενδυτικού roadshow για την Ελλάδα που πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, ο πρωθυπουργός τόνισε χαρακτηριστικά ότι δέσμευσή του είναι «γκάζι» στις μεταρρυθμίσεις, πάντα με έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία.

Με ειδική μνεία σε δύο εξώφυλλα του Economist, που απέχουν χρονικά 13 χρόνια, ο πρωθυπουργός ανέδειξε τη νέα σελίδα που έχει ανοίξει για τη χώρα, με σημείο αιχμής τη συμπόρευση της βιώσιμης ανάπτυξης με τη δημοσιονομική ισορροπία.

«Τηρήσαμε τις υποσχέσεις μας, με το να εστιάζουμε πάντα στα προβλήματα των πολιτών. Και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο όλες οι κοινωνικές μας πολιτικές και κάθε πλεόνασμα που καταφέρνουμε να παράγουμε διοχετεύεται στοχευμένα σε εκείνους που έχουν τη μεγαλύτερη ανάγκη […] Έχουμε μπροστά μας ένα καθαρό πεδίο, με την έννοια ότι δεν έχουμε εκλογές -έχουμε τις ευρωεκλογές, αλλά δεν πρόκειται να αλλάξουν τη θεμελιώδη δυναμική. Ταυτόχρονα, παραμένω το ίδιο προσηλωμένος στις μεταρρυθμίσεις όπως ήμουν και το 2019» τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Προχωρώ όλες τις δύσκολες μεταρρυθμίσεις τώρα», σημειώνει ο πρωθυπουργός, στη συζήτηση με τον Τζέιμι Ντίμον. Πρωταγωνιστική θέση στον κατάλογο των κυβερνητικών πρωτοβουλιών καταλαμβάνουν η επιτάχυνση απονομής στη Δικαιοσύνη, η προσέλκυση νέων επενδύσεων και η αύξηση των πραγματικών μισθών.

«Γνωρίζουμε πως το κόστος ζωής εξακολουθεί να είναι αυξημένο. Καθώς η ανεργία μειώνεται, οι μισθοί αυξάνονται, αυτό είναι καλό, είναι καλό και για τις επιχειρήσεις. Θα πρέπει να πληρώνουν περισσότερα για να προσελκύουν εργαζόμενους υψηλών προσόντων και μπορούν να το κάνουν επειδή μειώσαμε τους φορολογικούς συντελεστές. Η στάση μας όσον αφορά τις επιχειρήσεις ήταν από την αρχή πολύ ξεκάθαρη: μειώνουμε τη φορολογία στα νομικά πρόσωπα και στα μερίσματα, απλοποιούμε το ρυθμιστικό πλαίσιο. Οι επιχειρήσεις επωφελούνται από την γενικότερη καλή πορεία της χώρας» ανέφερε.

Μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον για την Ελλάδα

«Το έντονο ενδιαφέρον της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας για ελληνικές επιχειρήσεις, που βλέπουμε πλέον, αποτελεί απόδειξη της δυναμικής του ιδιωτικού τομέα στη χώρα και ένα σημαντικό βήμα για τη διατήρηση της ανάπτυξης στο μέλλον» τόνισε ο πρωθυπουργός στον κ. Ντίμον.

«Υπάρχει πολύ μεγαλύτερο ενδιαφέρον από ξένους επενδυτές, σε όλους τους τομείς, για να επενδύσουν στην Ελλάδα», ήταν το μήνυμα του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Από τον κατάλογο των συμμετεχόντων στο roadshow που διοργάνωσε η JP Morgan στην Νέα Υόρκη, καθίσταται σαφές ότι ο βασικός στόχος ήταν η προσέλκυση επενδυτικών κεφαλαίων.

Υπενθυμίζεται πως οι επόμενες αξιολογήσεις της ελληνικής οικονομίας είναι εκείνες της Scope Ratings (26/01), της DBRS (08/03) και της Moody’s (15/03).

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More