Παρασκευή, 17 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Τσίγκας, πρ. Πυροσβεστών: Όλοι μας περιμένουμε τα εναέρια μέσα – Tα δεδομένα στα μέτωπα της φωτιάς αλλάζουν συνεχώς

Για όλες τις εξελίξεις στα πύρινα μέτωπα σε Κέρκυρα, Ρόδο, Αίγιο και Κάρυστο μίλησε στην ΕΡΤ ο Κώστας Τσίγκας, Πρόεδρος της Ένωσης Αξιωματικών Πυροσβεστικής αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμούς ή αμέλεια σε αρκετές περιπτώσεις.

«Από την περασμένη Δευτέρα ξεκίνησε μια σειρά πυρκαγιών περίπου 60 – 70 καθημερινά, δηλαδή 420 για όλη αυτή την εβδομάδα. Από αυτές πέντε με έξι πυρκαγιές πήραν διαστάσεις», είπε σχετικά.

Εξηγώντας τα αίτια που για δεύτερη εβδομάδα η χώρα φλέγεται σε πολλαπλά μέτωπα που δείχνουν ανεξέλεγκτα ο κ. Τσίγκας δήλωσε ότι αιτία είναι οι ισχυροί άνεμοι, η χαμηλή υγρασία και το υψηλό επίπεδο ξηρασίας.

«Μια πυρκαγιά που αναπτύσσεται δημιουργεί το δικό της μικροκλίμα και δεδομένα που εξελίσσονται αλλάζουν συνεχώς», ανέφερε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Οι επίγειες δυνάμεις εισβάλλουν στις πυρκαγιές

«Κατά τη διάρκεια της νύχτας έχουν πέσει οι άνεμοι και το έργο των πεζοπόρων τμημάτων βοήθησε κάπως να μειώσουν οι δασικές πυρκαγιές τη δυναμική τους. Παρόλα αυτά όλοι μας περιμένουμε τα εναέρια μέσα. Έχουν παραταχθεί τα οχήματα σε σημείο τέτοιο ώστε εκεί που πέφτει το νερό να εισβάλλουν στα μέτωπα ώστε να μην επεκταθεί σε οικισμούς και να μην καταστραφεί άλλος δασικός πλούτος της χώρας»,

Μιλώντας για την πυρκαγιά στην Κάρυστο αναφέρθηκε στα πολλά μέτωπα μετέφερε την απογοήτευση των συναδέλφων του στο πεδίο που δεν πρόλαβαν την πέμπτη (!) φωτιά στο αρχικό της στάδιο.

«Η φωτιά μπήκε σε δύσβατο σημείο όπου δεν υπήρχε πρόσβαση» είπε χαρακτηριστικά αφήνοντας υπόνοιες για εμπρησμό» ανέφερε ο κ. Τσίγκας.

«Οι πέντε πυρκαγιές (στην Κέρκυρα) μπήκαν σε σημείο που δεν υπήρχε πρόσβαση από επίγειες δυνάμεις. Πέντε πυρκαγιές συγχρόνως προκαλεί μεγάλη εντύπωση. Το ίδιο έχει γίνει και στην Εύβοια και στην Κρήτη έχει γίνει και σε άλλες περιοχές», σημείωσε.

Αναφερόμενος στα πολλαπλά μέτωπα σε δάση που γιγαντώνονται από τους ισχυρούς ανέμους και τη μορφολογία του εδάφους επισήμανε ότι είναι πάρα πολλά και οι πυροσβέστες καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια υπό ακραίες συνθήκες.

Ζητούμενο η πρόληψη

Μιλώντας για τα προβλήματα που αντιμετώπισαν οι πιλότοι των πυροσβεστικών αεροσκαφών και των ελικοπτέρων τόνισε ότι την περασμένη εβδομάδα υπήρχαν πάρα πολλοί πλευρικοί άνεμοι που δυσχαίρεναν τη διαδικασία υδροληψίας για τον ανεφοδιασμό τους.

«Κάθε περιοχή είναι ιδιαιτερότητες που δυσκολεύει κάθε φορά την κατάσβεση των πυρκαγιών», σημείωσε ο κ. Τσίγκας, ο οποίος αναφέρθηκε και στο έργο των ιδιωτών και του στρατού που ανοίγουν δρόμους για να περάσουν τα πεζοπόρα τμήματα.

«Εάν η πρόληψη στη χώρα μας είχε άλλο επίπεδο και άλλη έκταση δεν θα είχαμε αυτά τα προβλήματα» κατέληξε ο αξιωματικός της πυροσβεστικής.

Πηγή: Συνδέσεις

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More