Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Κ. Υφαντής στο Πρώτο για ελληνοτουρκικές σχέσεις: Ανοιχτά τα σενάρια για περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης (audio)

«Δεν θυμάμαι ποτέ, ακόμη και στις χειρότερες στιγμές κρίσεων που πέρασαν στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, τέτοιου είδους ένταση να εκπέμπεται από την Άγκυρα ούτε το 1974 ούτε το 1995 στα Ίμια ούτε στην περίοδο Οτσαλάν» τόνισε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα 91,6 και 105,8 και την εκπομπή «Πρωινές Διαδρομές στο Πρώτο» με την Μαρία Γεωργίου και τον Βασίλη Αδαμόπουλο, ο καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Κώστας Υφαντής.

Τα πράγματα κρατιόντουσαν σε υψηλούς τόνους, όμως εντός ενός διπλωματικού πλαισίου που επέτρεπε την συζήτηση, προσέθεσε. «Οι εσωτερικές ανάγκες του Προέδρου

Ερντογάν, η προσπάθειά του να επιβιώσει πολιτικά, να κρατήσει συσπειρωμένη μια εκλογική πελατεία η οποία προφανώς έχει αποσυσπειρωθεί λόγω της οικονομίας και έτσι ερεθίζει τα εθνικιστικά αντανακλαστικά μιας μερίδας της τουρκικής κοινής γνώμης και ιδιαίτερα αυτής που ψηφίζει παραδοσιακά τον συνεταίρο του χωρίς τον οποίο δεν έχει καμία ελπίδα να επικρατήσει. Αλλά αυτό δεν αρκεί να ερμηνεύσει τις απειλές στρατιωτικής επέμβασης, τις προσωπικές επιθέσεις εναντίον του Έλληνα Πρωθυπουργού» ανέφερε.

Ερωτηθείς πόσο πιθανό είναι να μεταφερθεί η ένταση στο πεδίο, ο κ. Υφαντής απάντησε πως θα εξαρτηθεί από τις εξελίξεις. «Αν δεν υπάρχει μια διπλωματική διέξοδος για την οποία όλοι βλέπουν στην Άγκυρα και να υπάρξει μια εκτόνωση, τότε όλα τα σενάρια είναι ανοιχτά. Δεν θέλω να μιλάω για μιας μεγάλης κλίμακας σύγκρουση, αλλά από την ένταση που ζούμε σήμερα το ότι θα περάσουμε εύκολα σε μια φάση κρίσης σαν αυτή που ζήσαμε το 2020 ή ένα ατύχημα στον αέρα στο Αιγαίο και περαιτέρω κλιμάκωση της έντασης, νομίζω ότι αυτά είναι σενάρια που και τα ξέρουν στην Αθήνα και το κυριότερο είναι ότι ίσως είναι εντός των σχεδιασμών της Άγκυρας» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Υφαντής.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More