Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάνθιμος και Στόουν… σαν να λέμε Κάρλο Πόντι και Σοφία Λόρεν – Η μυστική ταινία στην Ελλάδα

Δεν υπάρχει μεγαλύτερο δώρο για έναν σκηνοθέτη [ή παραγωγό στο δεύτερο παράδειγμα του τίτλου] από μια ηθοποιό πρώτης τάξης που να τον εμπιστεύεται τυφλά· που δεν αμφισβητεί τον λόγο ή τις αιτίες του· που της λέει «εδώ γκρεμός» και εκείνη απαντάει «πότε πέφτω;». Αυτή τη σχέση φαίνεται να έχουν δημιουργήσει ο Γιώργος Λάνθιμος με την Έμμα Στόουν.

Τον εμπιστεύτηκε για την περιβόητη σκηνή υποβοηθούμενου αυνανισμού της βασίλισσας Άννας [Ολίβια Κόλμαν] στην «Ευνοούμενη».

Εν συνεχεία δέχτηκε να τη ρίξει σε ένα λαγούμι και να καλύψει το σώμα και το πρόσωπό της με χώμα στη «Βληχή» [ταινία που θα κάνει την πρώτη της προβολή εκτός εδάφους στο Φεστιβάλ της Νέας Υόρκης].

Στο «Poor Things» [πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Βενετίας και Τελουράιντ] έβαψε τα μαλλιά της μαύρα, έκανε κάθε τί παλαβό για να υποστηρίξει την ηρωίδα της και… έφερε και χρήματα υπογράφοντας ως παραγωγός.

Ακολουθεί το «And» [συμπρωταγωνιστεί με τους Jesse Plemons, Willem Dafoe, Margaret Qualley, Hong Chau και Joe Alwyn], η ταινία της οποίας τα γυρίσματα ολοκληρώθηκαν στη Νέα Ορλεάνη, όπου η Έμμα Στόουν πιάστηκε από κάμερα παπαράτσι να δίνει έναν τρελό χορό όταν ειπώθηκε το τελευταίο cut πριν το It’s a wrap.

Emma Stone on the set of her upcoming movie AND. pic.twitter.com/9aZX4nkc00

— Not Emma Stone (@emmastoneposts) December 14, 2022

Και τώρα… αυτό! Μιλώντας στην Cineuropa, ο Γιώργος Λάνθιμος αποκάλυψε ότι σκηνοθέτησε σε απόλυτη μυστικότητα μια νέα ταινία επιστρέφοντας στην πατρίδα του την Ελλάδα [από ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες σε σενάριο του παλιού φίλου και συνεργάτη Ευθύμη Φιλίππου]. Επιβεβαιωμένα στην ταινία πρωταγωνιστικό ρόλο έχει η Έμμα Στόουν και διευθυντής φωτογραφίας είναι ο Ρόμπι Ράιαν, που έχει υπογράψει μεταξύ άλλων το «American Honey», «Η Ζωή Συνεχίζεται» και φυσικά την «Ευνοούμενη», το «Poor Things» και το πολυαναμενόμενο «Και».

«Ήταν πολύ απλούστερο και πολύ διαφορετικό σε σύγκριση με το “Poor Things”, επειδή αυτή η ιστορία χρειαζόταν αυτό το συγκεκριμένο στυλ» θα πει στο Cineuropa και στη συνέχεια θα αναπαραχθεί από τα περισσότερα ηλεκτρονικά μέσα αυτοστιγμεί.

Η ταινία φημολογείται πως προσομοιάζει στο ύφος και στυλ των ταινιών «Κινέττα», «Κυνόδοντας» και «Άλπεις», γνωστά και ως η ελληνική τριλογία.

Σχετικά όμως με την ταινία του, που ήδη έχει ξεκινήσει την επιτυχημένη φεστιβαλική της πορεία, γνωρίζουμε από τα λεγόμενα του Luke Hicks πως το «Poor Things», [αλλιώς «Χαρούμενοι Αλήτες»] φέρει αρκετά στοιχεία από το σύμπαν του «Κυνόδοντα»:

«(…) Οι πρώτες φάσεις του γλωσσικού χάους (…) επιδεικνύουν μια κυριαρχία πάνω στην ακριβή γλώσσα ή στην έλλειψή της. Η κατασκευή προτάσεων είναι παντού, αλλά η ορολογία είναι πιο καθορισμένη κατά καιρούς. Για παράδειγμα (η Μπέλλα) αποκαλεί όλη την ώρα το σεξ «εξαγριωμένο άλμα», μια επανάκληση στην εσφαλμένη ονομασία των πραγμάτων στους πρωταγωνιστές του Λάνθιμου».

H Έμμα Στόουν στο Poor Things του Γιώργου Λάνθιμου

Για να τα βάλουμε σε σειρά και να συνοψίσουμε:

Ο Γιώργος Λάνθιμος έχει ήδη γυρίσει με την Έμμα Στόουν 5 ταινίες (μικρού και μεγάλου μήκους), την «Ευνοούμενη», τη «Βληχή», τους «Χαρούμενους Αλήτες» [ΑΚΑ «Poor Things»], το «Αnd» [βρίσκεται σε διαδικασία μοντάζ] και το νέο πρότζεκτ που γυρίστηκε μυστικά στην Ελλάδα και ο τίτλος του δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα.

Η Στόουν ήταν υποψήφια για Όσκαρ για την ερμηνεία της στην «Ευνοούμενη» του Γιώργου Λάνθιμου και ανέλαβε το ρόλο της παραγωγού στο «Χαρούμενοι Αλήτες». Ο διεθνής τύπος εκθειάζει την ερμηνεία της δε στην ταινία και πιθανολογείται ότι θα φτάσει [Ίσως και να τερματίσει] στην οσκαρική κούρσα με μια ή δύο ιδιότητες.

Οι «Χαρούμενοι Αλήτες» θα διανεμηθούν στην Ελλάδα στις 4 Ιανουαρίου, πιο κοντά στην ανακοίνωση των βραβεύσεων των Χρυσών Σφαιρών αλλά και την ανακοίνωση των υποψηφιοτήτων για Όσκαρ.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More