Κυριακή, 5 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Μείωση 20% στις αμοιβές των καλλιτεχνών έφερε η ακρίβεια

Η ακρίβεια και ο πληθωρισμός έχουν μειώσει την πραγματική αξία των αμοιβών μας σε ποσοστό που ξεπερνά το 20%. Το επάγγελμα μας συνεχίζει να λειτουργεί με μειωμένα μεροκάματα, με δεδουλευμένά που δεν αποδίδονται. Κάθε μέρα που περνά και για εμάς τους μουσικούς, η αξία της δουλειάς μας, των δικαιωμάτων μας, αλλά και της ίδιας της ζωής μας, πέφτει πιο χαμηλά. Φρένο σε αυτή την πορεία μπορεί να βάλει μόνο η συσπείρωση γύρω από το Σωματείο μας“, δήλωσαν σήμερα στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου τα μέλη του παραρτήματος Λάρισας του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα σε όλους τους καλλιτέχνες να συμμετέχουν στο μεγάλο γλέντι για την οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου που θα γίνει την ερχόμενη Τετάρτη 12 Ιουλίου στις 21:00 στο κτήμα Δριστέλλα.

Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει ομιλία του Λευτέρη Γάλλου, προέδρου του Παραρτήματος Λάρισας του ΠΜΣ και λαϊκό παραδοσιακό μουσικό πρόγραμμα από μέλη του Συλλόγου. Ο γραμματέας του παραρτήματος Λάρισας κ. Λ. Σίμος απηύθυνε κάλεσμα σε όλους τους καλλιτέχνες της πόλης, τους εργαζόμενους από άλλους κλάδους, τη νεολαία, να πλαισιώσουν την εκδήλωσή και να στηρίξουν το Σωματείο.

Οσον αφορά την κατάσταση που επικρατεί στον καλλιτεχνικό κλάδο, όπως εξήγησε ο κ. Σίμος “δεν είναι λίγες οι φορές που συνάδελφοί μας από όλο τον καλλιτεχνικό χώρο έχουν κινδυνεύσει μέσα στα θέατρα και στα πλατό ακριβώς επειδή βρέθηκαν αντιμέτωποι με την ίδια κρατική και εργοδοτική αδιαφορία, που θυσιάζει την ασφάλεια των εργαζομένων και του κοινού, στο όνομα του κέρδους ( Δημοτικό Θέατρο Πειραιά, Ηρώδειο, στο θέατρο της εθνικής λυρικής σκηνής).

Συζητάμε σε κάθε χώρο τις αμοιβές και τους όρους που διασφαλίζουν ότι θα ζούμε από τη δουλειά μας. Διεκδικούμε αυξήσεις σε μισθούς και συντάξεις που να καλύπτουν τις ανατιμήσεις.

Μέτρα ασφαλείας σε όλους τους χώρους πολιτισμού για το κοινό και τους εργαζόμενους. Ασφαλείς και φθηνές μεταφορές, άμεσα μέτρα για τον εκσυγχρονισμό των υποδομών, των μέσων και των συστημάτων ασφάλειας.

Αντιπαλεύουμε την δημιουργία εργαζομένων πολλών ταχυτήτων με ανύπαρκτα δικαιώματα, την καταχρηστική απαίτηση μεγάλων εργοδοτών (Λυρική, ξενοδοχεία, δημοτικά ωδεία κλπ) για διεύρυνση της εργασίας μέσω Δελτίου Παροχής Υπηρεσιών, σε βάρος των εργασιακών και ασφαλιστικών μας δικαιωμάτων. Ειδικά μπροστά στην νέα θερινή σεζόν απαιτούμε : Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας σε παραγωγές Δήμων και Περιφερειών, σε θέατρα και περιοδείες (συναυλίες, παραστάσεις), γυρίσματα, κόντρα στην εντατικοποίηση και εργασιακή εξουθένωση που οδηγεί και αυτή σε σοβαρά ατυχήματα“.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More