Τρίτη, 7 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Μεγάλη η συμμετοχή των καλλιτεχνών στην απεργία

Μουσικά σχήματα ακυρώνουν τις προγραμματισμένες εμφανίσεις τους, θέατρα απεργούν και μεγάλη καταγράφεται η συμμετοχή στις απεργίες σήμερα και αύριο δασκάλων σε ωδεία και σχολές σε Λάρισα αλλά και σε όλη τη Θεσσαλία.

Σύμφωνα με ενημέρωση από το Παράρτημα του Πανελλήνιου Μουσικού Συλλόγου στη Λάρισα “Στην Λάρισα με την παρέμβαση του ΠΜΣ έχουν ακυρωθεί, μέχρι στιγμής, 2 live και ένα DJ set σε μαγαζιά της πόλης. Έχουν γίνει επίσης παρεμβάσεις ενημέρωσης σε διάφορα μουσικά σχήματα, σε μια ερασιτεχνική θεατρική ομάδα, στο Μουσικό Σχολείο, στο ΔΩΛ, στο Θεσσαλικό Θέατρο. Μουσικοί σε ωδεία δηλώνουν την πρόθεσή τους να απεργήσουν, ενώ ολόκληρα ωδεία, όπως το Δημοτικό Ωδείο της Λάρισας από τα μεγαλύτερα της χώρας πήραν αποφάσεις συμμετοχής στην απεργία. Επίσης το Εργαστήρι Παραδοσιακής – Λαϊκής Μουσικής “Μελωδία”, τμήματα μουσικής στο Σύγχρονο Ωδείο και στις Λέσχες Πολιτισμού του Δήμου Λάρισας, τα Εργαστήρια από το Συνεργείο Μουσικού Θεάτρου, η μουσική σχολή Νίκαιας του Δήμου Κιλελέρ, Μουσική Σχολή Δήμου Τυρνάβου η Φιλαρμονική καθώς και ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών της Φιλαρμονικής Τυρνάβου ενώ ο Σύλλογος Μουσικών Εκτελεστών Φιλαρμονικής του Δήμου Λάρισας έχει δηλώσει εξ αρχής την στήριξή του στις κινητοποιήσεις. Επίσης κλείνουν τμήματα στο Δημοτικό Ωδείο Βόλου καθώς και στο Δημοτικό Ωδείο Τρικάλων. Από τον χώρο του χορού: Το Σωματείο Εργαζομένων και η ομάδα ανεξάρτητων καθηγητών στο χώρο του χορού από τη Θεσσαλία καλούν στην 48ωρη Απεργία. Απόφαση για απεργία έχουν πάρει οι καθηγητές χορού και μουσικής της Ανώτερης Σχολής Χορού του Δήμου Λαρισαίων και οι καθηγητές χορού στη Δημοτική Σχολή Μπαλέτου Λάρισας. Επίσης έχουν πάρει απόφαση οι σχολές: «Σχοινοβάτης – Έκφραση», η Σχολή Μπαλέτου Μαρίας Δαλαμάγκα, το MSBalletSchool, Τμήματα χορού της Βασιλικής Σαγόνα και της Ρούλας Καραφέρη. Στην υπόλοιπη Ελλάδα γνωρίζουμε για την ερασιτεχνική και ανώτερη σχολή του Δήμου Θεσσαλονίκης, στην Βέροια την σχολή της Σοφίας Αντωνιάδου όπως και το Διεθνές Κέντρο χορού και θεάτρου Μήλου. Όλοι οι καθηγητές των δραματικών σχολών απεργούν, ενώ οι σπουδαστές των καλλιτεχνικών σχολών προγραμματίζουν πολύμορφες δράσεις. Στην Λάρισα έχουν πάρει αποφάσεις οι ηθοποιοί του Θεσσαλικού Θεάτρου για ακύρωση της παράστασης την Πέμπτη. Επίσης οι ηθοποιοί του Θεάτρου Τεχνών, όπως και το ίδιο το θέατρο συμμετέχουν και στηρίζουν την Απεργία.

Σε μαζική συμμετοχή στην απεργία και στην απεργιακή κινητοποίηση καλούν δεκάδες καλλιτεχνικά Σωματεία σε όλη τη χώρα, μεταξύ των οποίων η Πανελλήνια Ομοσπονδία Θεάματος – Ακροάματος, το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών, ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος, το Σωματείο Εργαζομένων της Εθνικής Λυρικής Σκηνής (τα οποία καλούν και σήμερα Τετάρτη 1 Φλεβάρη σε κινητοποίηση στις 18.30 έξω από το φουαγιέ του Θεάτρου στο Κέντρο Πολιτισμού, Ίδρυμα Στ. Νιάρχος), το Σωματείο Εργαζομένων στο Θέαμα – Ακρόαμα (ΣΕΘΕΑ), η Ένωση Σκηνοθετών Δημιουργών, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Καλλιτεχνικού Προσωπικού – ΟΤΑ, η ΠΟΕ – ΟΤΑ κ.α., ενώ η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ πήρε απόφαση για 3ωρη διευκολυντικη στάση εργασίας την Πέμπτη 2 Φλεβάρη από τις 11 π.μ. έως τις 2 μ.μ., για να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι καλλιτεχνικών ειδικοτήτων να συμμετάσχουν στη συγκέντρωση. Και το ΔΣ της ΟΛΜΕ προκηρύσσει 3ωρες στάσεις εργασίας (11 π.μ. – 2 μ.μ.) για τις 1 και 2 Φλεβάρη και καλεί τις ΕΛΜΕ να προκηρύξουν τρίωρες συμπληρωματικές στάσεις εργασίας (8 π.μ. – 11 π.μ.) για όσους εκπαιδευτικούς καλλιτεχνικών μαθημάτων επιθυμούν να συμμετάσχουν στην κινητοποίηση. Την στήριξη και την συμμετοχή της στις διήμερες παγκαλλιτεχνικές κινητοποιήσεις δηλώνει και η Πανελλήνια Ένωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More