Τρίτη, 14 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λάρισα: Στην τελική ευθεία το Μουσείο των Φαρσάλων

Στην τελική ευθεία βρίσκεται το έργο του Μουσείου των Φαρσάλων που θα στεγαστεί στο ιστορικό κτήριο του πρώην 1ου Δημοτικού Σχολείου επί της οδού Καναδά, καθώς ολοκληρώθηκε και η μουσειογραφική μελέτη.

H Αρχαιολογική Συλλογή θα αναπτυχθεί σε τέσσερις αίθουσες και δυο διαδρόμους, συνολικά στην αριστερή πτέρυγα του κτiρίου από την κεντρική είσοδο. Το συνολικό εμβαδόν του εκθεσιακού χώρου με τις τοιχοποιίες είναι
321,61 τ.μ.

Η διαμόρφωση των χώρων του παλαιού Σχολείου σε εκθεσιακό χώρο, έχει ως σκοπό την παρουσίαση του αρχαιολογικού υλικού της Συλλογής του Δήμου, αλλά κυρίως την ανάδειξη και την κοινοποίηση στο ευρύ κοινό, της μακραίωνης ιστορίας του τόπου, καθιστώντας την Συλλογή το νέο πολιτιστικό – ιστορικό τοπόσημο της περιοχής, ως πόλος έλξης των κατοίκων της περιοχής, αλλά κυρίως ως πόλο έλξης των επισκεπτών της πόλης.

Η παρουσίαση των εκθεμάτων στηρίζεται στην σύγχρονη μουσειολογική – μουσειογραφική προσέγγιση τέτοιων θεμάτων, με σύγχρονες προθήκες, πλούσιο εποπτικό και διαδραστικό υλικό και συγκεντρικό φωτισμό.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Φαρσάλων Μάκης Εσκίογλου τόνισε πως «με την ολοκλήρωση της μουσειογραφικής μελέτης βρισκόμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην λειτουργία του δικού μας μουσείου, του χώρου που θα στεγάσει σπουδαία
εκθέματα από την μακραίωνη και πλούσια ιστορία του τόπου μας. Επιδίωξή μας είναι η αδιάκοπη λειτουργία του, μαζί με το Κέντρο Ψηφιακής Φωτογραφίας Νεότερης Τοπικής Ιστορίας, στον Πύργο Καραμίχου”
.

Οι μελετητές είναι ο Ηλίας Παπαγεωργίου και ο Παντελής Φελέρης, οι οποίοι διαθέτουν εμπειρία στην αποκατάσταση και επανάχρηση μνημείων όπως το Μουσείο του Προσφυγικού Ελληνισμού της Αγίας Σοφίας στο γήπεδο της ΑΕΚ, το
Μνημείο των Αθανάτων του Έθνους στο ΓΕΕΘΕΑ, το Μουσείο της Μητρόπολης Αθηνών, καθώς και το Μουσείο Πατριάρχη Αλεξανδρείας στην Κρήτη. Η μελέτη εκπονήθηκε με πόρους του Δήμου Φαρσάλων.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More