Δευτέρα, 6 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Η υλοτόμηση των ξερών και ημίξερων πεύκων θα βάλει “φρένο” στα φλοιοφάγα έντομα

Η  υλοτόμηση των ξερών και ημίξερων πεύκων, που έχουν προσβληθεί από ομάδα φλοιοφάγων εντόμων μεταξύ των οποίων είναι και το φλοιοφάγο έντομο «Tomicus piniperda» προτείνεται ως λύση για την αντιμετώπιση της επέκτασης των νεκρώσεων στα πευκοδάση της Λέσβου.

Οι αυξημένες νεκρώσεις παρατηρούνται, τα τελευταία έτη και εντονότερα φέτος, στα πεύκα της Λέσβου και ειδικότερα της Αγιάσου και του Αμπελικού προκαλώντας μια γενικότερη ανησυχία.

Στο πλαίσιο αυτό η Δασική Υπηρεσία Λέσβου έχοντας αποκομίσει μία γενική εικόνα από τις αυξημένες νεκρώσεις των πεύκων που παρατηρούνται τους τελευταίους μήνες και αφουγκραζόμενη τις ανησυχίες συμπολιτών μας κυρίως από την Κοινότητα του Αμπελικού προέβη  σε αυτοψίες  στο πλαίσιο του προγράμματος επιτήρησης των δασικών οικοσυστημάτων και του προγράμματος επισκοπήσεων στον τομέα της φυτοϋγείας.

Κατά τις αυτοψίες διαπιστώθηκαν αυτές οι αυξήσεις νεκρώσεις, ενώ δείγματα από τα προσβεβλημένα πεύκα, απεστάλησαν στο Ινστιτούτο δασικών ερευνών Θεσσαλονίκης και στο Ινστιτούτο μεσογειακών δασικών οικοσυστημάτων στην Αθήνα στα τμήματα της παθολογίας.

Επίσης προσκλήθηκαν  στη Λέσβο,  από το Ινστιτούτο Δασικών Ερευνών ο  Δρ. Αβτζής Δημήτριος και η  Νικολέτα Σουλιώτη, Δασοπόνος MSc.

Ως λύση προτάθηκε η υλοτόμηση των νεκρωμένων δέντρων και κατάλληλη περίοδος για να γίνει αυτό είναι το φθινόπωρο και ο χειμώνας.

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More