Παρασκευή, 3 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Πλημμύρισε από κόσμο η Αγιάσος στη γιορτή του κάστανου (βίντεο)

Ήταν μια Κυριακή γεμάτη γεύση, μουσική και παράδοση. Βγήκαν τα κάστανα από την φωτιά και χιλιάδες κόσμου ξεχύθηκε στα σοκάκια της Αγιάσου για να γιορτάσει την 19η Γιορτή του Κάστανου που πραγματοποιήθηκε και φέτος με μεγάλη επιτυχία.

Η παραδοσιακή και πολυαγαπημένη Γιορτή Κάστανου τράβηξε, την πρώτη Κυριακή του Νοέμβρη, το ενδιαφέρον των επισκεπτών με την πληθώρα των εκδηλώσεων. Η φουφούδες άναψαν από νωρίς το πρωί και οι επισκέπτες απόλαυσαν ζεστά κάστανα αλλά και παραδοσιακά ποτά που προσέφερε η Δημοτική Κοινότητα Αγιάσου σε συνεργασία με τον φορέα Visit Agiasos, οι οποίοι διοργάνωσαν όλες τις δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Παραδοσιακή μουσική από τα σχήματα του Αναγνωστήριου καλωσόριζε στην είσοδο του χωριού τους επισκέπτες. Χίλιοι περίπου Τούρκοι πραγματοποίησαν ταξίδι το Σαββατοκύριακο στη Λέσβο για να συμμετέχουν στην γιορτή του κάστανου, ενώ επισκέπτες από την Κρήτη, την Κω, τη Χίο και τις Κυκλάδες ενθουσιάστηκαν από τον παραδοσιακό οικισμό αλλά και την περιήγηση στον πανέμορφο Καστανιώνα.

Η εκπομπή της ΕΡΤ1 “ΣΚ από τις 6΄” βρέθηκε από νωρίς στην Αγιάσο όπου και παρουσίασε την γιορτή του κάστανου.

Μέσα στις δραστηριότητες ξεχώρισαν, η έκθεση του εικαστικού εργαστηρίου των μικρών  ζωγράφων στο φουαγιέ του Αναγνωστηρίου Αγιάσου, η δωρεάν περιπατητική διαδρομή από το Ηρώων μέχρι τον Καστανιώνα, αλλά και το χορευτικό συγκρότημα «Ακρίτες του Αιγαίου», που ξεσήκωσε τον κόσμο με τα χορευτικά του αλλά και την μπάντα της 98 ΑΔΤΕ.

Στο χώρο της Visit Agiasos (πρώην Δημοτικό Πάρκο) «μεταμορφώθηκαν» οι καρέκλες με την καθοδήγηση της κ. Γιούλας Κουτσούμπου, ενώ παράλληλα υπήρχε έκθεση με φωτογραφίες του καστανιώνα από την ΕΤΑΛ.  Οι επισκέπτες έμαθαν πολλές «καστανοαλήθειες»… καθώς και τις επερχόμενες δράσεις του  «Ζωντανού Μουσείου Καστανιώνα» που βρίσκονται σε εξέλιξη  υπό την αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού.

Για τους μικρούς μας φίλους το ΚΔΑΠ  Oxygen Academy  πραγματοποίησε κυνήγι θησαυρού – κάστανο, αφηγηματική πεζοπορία,  ψυχαγώγησε τα παιδιά με παιχνίδια σχετικά με το δάσος και τους διάβασε  παραμύθια.

Στον Άγιο Δημήτριο, στο Καμπούδι, στο Σταυρί υπήρχαν φουφούδες με ψητά κάστανα, ενώ η γιορτή συνεχίστηκε στο επισκεπτόμενο αγρόκτημα της Visit Agiasos στην Πενθίλη από τις 10 μέχρι αργά το μεσημέρι με τοπικά κεράσματα για το πλήθος των περιπατητών που ανέβηκε να απολαύσει την διαδρομή στον Καστανιώνα.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More