Τετάρτη, 8 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λέσβος: Την Τρίτη το τελευταίο αντίο στην εμβληματική αρχαιολόγο Αγλαΐα Αρχοντίδου

Στο κοιμητήριο Ζωγράφου αύριο στις 11:00 το πρωί συγγενείς και φίλοι θα πουν το τελευταίο αντίο στην εμβληματική αρχαιολόγο Αγλαΐα Αρχοντίδου που άφησε το στίγμα της στο Βόρειο Αιγαίο, αφού δημιούργησε νέα Μουσεία σε Λήμνο, Μυτιλήνη και Χίο και ανέδειξε τους σημαντικότερους αρχαιολογικούς χώρους.

Ο βίος της Αρχαιολόγου

Η Αγλαΐα Αρχοντίδου γεννήθηκε στη Μόρια της Λέσβου.  Διετέλεσε επί 22 χρόνια  έφορος αρχαιοτήτων για τους νομούς Λέσβου και Χίου. Είχε δημοσιεύσει πολλά επιστημονικά άρθρα και επιμελήθηκε πολλών αρχαιολογικών εκδόσεων. Χρημάτισε Πρόεδρος του Συλλόγου Ελλήνων Αρχαιολόγων επί πολύ. Ήταν μέλος του Γερμανικού Αρχαιολογικού Ινστιτούτου, της Ενώσεως Aρχαιολόγων της Ευρώπης και του European Museum Awards. Η Προεδρεία της Ιταλικής Δημοκρατίας τίμησε το έργο της με την απονομή σ’εκείνην του τίτλου «Grande Ufficiale (Prima Classe) Dell’ Ordine Della Stella Solidarieta Italiana». Διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, του οποίου, υπήρξε έως το τέλος της ζωής της Επίτιμη Διευθύντρια.

Η Υπουργός Πολιτισμού για την απώλεια της Αρχαιολόγου

Για την απώλεια της Αγλαΐας Αρχοντίδου η υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Λίνα Μενδώνη δήλωσε μεταξύ άλλων «με απεριόριστο σεβασμό στο έργο, στην προσωπικότητα και στο ήθος της, αποχαιρετούμε την Αγλαΐα Αρχοντίδου, μια εξαίρετη επιστήμονα, έναν υπέροχο άνθρωπο… Με σεβασμό στις προσωπικές της αξίες, αλλά και στις αρχές της επιστήμης της Αρχαιολογίας, επιδεικνύοντας απεριόριστο και ανυπόκριτο σεβασμό στη δεοντολογία και τους θεσμούς, λειτούργησε υπέρ της ουσιαστικής προστασίας των μνημείων, μακριά από προσωπικές ατζέντες και κομματικές εξυπηρετήσεις. Διεκδικούσε πάντα με σθένος και ήθος τα αιτήματα του κλάδου της και έχαιρε της ιδιαίτερης εκτίμησης των συναδέλφων και των πολιτικών της προϊσταμένων… Η απώλειά της είναι δυσαναπλήρωτη. Στην οικογένειά της, στη μοναχοκόρη της Άννα και στις εγγονές της, εκφράζω την αγάπη και τα ειλικρινή μου συλλυπητήρια».

Θλίψη στην Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Λέσβου αποχαιρετά με βαθιά οδύνη την μεγάλη αρχαιολόγο, Έφορο Αρχαιοτήτων, ε.τ., Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη, μια εμβληματική μορφή που στιγμάτισε με τα έργα της και τον αγώνα της την πολιτιστική κληρονομιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου.

Όπως σημειώνει η εφορία αρχαιοτήτων Λέσβου «οι μουσειολογικές της αναζητήσεις και οι τακτικές της επισκέψεις σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους του εξωτερικού, την οδήγησαν στο να δημιουργήσει για την εποχή της πρωτοποριακά μουσεία, όπως το Νέο Κτίριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Μυτιλήνης, το Αρχαιολογικό Μουσείου Λήμνου και το Αρχαιολογικό Μουσείο Χίου, από τα οποία τα δύο τελευταία βραβεύτηκαν το 1996 και 2001 αντίστοιχα από την EuropaNostra”.

Μετά την συνταξιοδότησή της από την ενεργό Υπηρεσία, η Αγλαΐα Αρχοντίδου-Αργύρη διετέλεσε Διευθύντρια του Μουσείου της Πόλεως των Αθηνών – Ιδρύματος Βούρου-Ευταξία, καθώς και πρόεδρος της πολιτιστικής εταιρείας CultureforAll, συνεχίζοντας αμείωτα και ενεργά την διοργάνωση εκδηλώσεων, συνεδρίων και σεμιναρίων σε τοπικό, πανελλήνιο και διεθνές επίπεδο. Στην αγαπημένη γενέτειρά της, τη Μόρια και στη ρωμαϊκή υδατογέφυρα αυτής, πραγματοποίησε υψηλού επιπέδου πολιτιστικές εκδηλώσεις σε συνεργασία με όλους τους φορείς της Λέσβου, προσπαθώντας να αποδείξει ότι ο πολιτισμός είναι αναφαίρετο δικαίωμα όχι τον ολίγων, αλλά όλων.

Από το επιστημονικό της έργο ξεχωρίζουν οι μελέτες της για την αρχαϊκή κεραμική της Ρόδου, το μοναδικής σημασίας εργαστήριο κεραμικής εφυαλωμένων, ανάγλυφων αγγείων των ύστερων ελληνιστικών χρόνων από τη Μυτιλήνη, καθώς και οι μελέτες της για την ελληνιστική κεραμική της Λήμνου και της Λέσβου, την τοπογραφία της Λέσβου που τόσο αγάπησε και υπηρέτησε με πάθος.

«Ο Πολιτισμός αποτελεί βασικό δικαίωμα κάθε ανθρώπου» έλεγε και εκείνη τον πρόσφερε απλόχερα με όλες τις δυνάμεις και την αμείωτη θέληση που είχε. Αγαπημένη μας Αγλαΐα σε χαιρετούμε με βαθιά συγκίνηση και σεβασμό για όσα έκανες για τα αγαπημένα σου νησιά του ΒΑ Αιγαίου. Καλό σου ταξίδι στον δρόμο χωρίς επιστροφή για τον κόσμο της σιωπηλής Νέκυιας….“, σημειώνει με ανακοίνωσή του ο προϊστάμενος και το προσωπικό της εφορίας αρχαιοτήτων Λέσβου.

Ο Περιφερειάρχης

Συλλυπητήρια και από τον Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου Κωνσταντίνο Μουτζούρη “Με βαθύτατη θλίψη αποχαιρετούμε  έναν σπουδαίο άνθρωπο του πολιτισμού που  υπηρέτησε πιστά σε όλη της την ζωή την Αρχαιολογική Υπηρεσία. Η Αγλαία  Αρχοντίδου άφησε το πολιτιστικό της αποτύπωμα στα νησιά του Βορείου Αιγαίου και όλοι οι νησιώτες είμαστε υπερήφανοι και ευγνώμονες για το έργο που αφήνει ως παρακαταθήκη. Εκφράζω τα θέρμα μου συλλυπητήρια στους οικείους της”.  

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More