Πέμπτη, 2 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος: Επτά σφαίρες έπληξαν όχημα της UNIFIL-Σκοτώθηκε ο οδηγός

Επτά σφαίρες από στρατιωτικό πολυβόλο έπληξαν όχημα του ιρλανδικού τάγματος ενταγμένου στην Ενδιάμεση Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στο νότιο Λίβανο (UNIFIL). Μία από αυτές χτύπησε τον οδηγό από πίσω στο κεφάλι. Σε κρίσιμη κατάσταση νοσηλεύεται ένας από τους τρείς τραυματίες επιβάτες.

Σύμφωνα με δικαστική πηγή που μίλησε την Πέμπτη 15/12,  στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων  οι σφαίρες που χτύπησαν τον οδηγό στρατιώτη  «τρύπησαν το κάθισμα του από πίσω και ένα από τα βλήματα  τον χτύπησε στο κεφάλι», με αποτέλεσμα τον «ακαριαίο θάνατο του».

Μετά τον πυροβολισμό, το όχημα χτύπησε σε σιδερένιο στύλο και στη συνέχεια ανατράπηκε, τραυματίζοντας  άλλους τρείς επιβάτες, εκ των οποίων ο ένας νοσηλεύεται σε κρίσιμη κατάσταση.

Ο κυβερνητικός επίτροπος στο στρατοδικείο, δικαστής Fadi Akiki, ανέθεσε στις υπηρεσίες πληροφοριών του στρατού και στις αρμόδιες υπηρεσίες ασφαλείας να λάβουν τα απαραίτητα μέτρα, να συλλέξουν πληροφορίες και να αναζητήσουν στοιχεία.

Η UNIFIL είχε ανακοινώσει νωρίτερα την ίδια μέρα ότι ένα μέλος της δύναμής της σκοτώθηκε και άλλοι τρεις τραυματίστηκαν σε «επεισόδιο» που σημειώθηκε στα νότια της χώρας, χωρίς να διευκρινίσει επίσημα τις λεπτομέρειες του τι συνέβη.

Το αιματηρό επεισόδιο συνέβη στο Al-Aqibiya, έξω από την περιοχή επιχειρήσεων της UNIFIL στο νότιο Λίβανο

Ο Ιρλανδικός Στρατός ανέφερε στο Twitter ότι μια συνοδεία δύο τεθωρακισμένων οχημάτων με οκτώ άτομα, ενώ κατευθυνόταν προς τη Βηρυτό, δέχθηκε «πυρά από μικρού βεληνεκούς όπλα».

Αυτή είναι η πρώτη φορά που στρατιώτης της UNIFIL σκοτώνεται στο νότιο Λίβανο από τον Ιανουάριο του 2015, όταν ένας Ισπανός στρατιώτης σκοτώθηκε από ισραηλινά πυρά μετά από επιχείρηση της λιβανικής Χεζμπολάχ σε συνοριακή περιοχή εντός ισραηλινού εδάφους, ακολουθούμενη από ισραηλινό βομβαρδισμό του Λιβάνου.

 Λιβανέζοι αξιωματούχοι καταδίκασαν το γεγονός. Ο υπηρεσιακός πρωθυπουργός Νατζίμπ Μικάτι εξέφρασε τη λύπη του για όσα συνέβησαν. Το υπουργείο Εξωτερικών του Λιβάνου καταδίκασε το «με τον πιο έντονο τρόπο το ατυχές περιστατικό».

Αξιωματούχος της Μονάδας Συντονισμού και Συνδέσμου της Χεζμπολάχ, είπε στο τοπικό κανάλι “LBC“, επικαλούμενος τους κατοίκους της πόλης, ότι ένα αυτοκίνητο της ιρλανδικής δύναμης μπήκε σε έναν άγνωστο δρόμο, ενώ το δεύτερο αυτοκίνητο πήρε τον συνηθισμένο διεθνή δρόμο και δεν αντιμετώπισε κανένα πρόβλημα.

Η δύναμη της UNIFIL είναι παρούσα στον Λίβανο από το 1978 και περιλαμβάνει περίπου δέκα χιλιάδες στρατιώτες και έχει αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο για να χωρίσει τον Λίβανο και το Ισραήλ μετά από αρκετές συγκρούσεις.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More