Δευτέρα, 20 Μαΐου, 2024

Κεντρική Ελλάδα

ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΕΓΚΥΡΗ ΚΑΙ ΕΓΚΑΙΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Λίβανος: Ο υπουργός Εσωτερικών  ξεκαθαρίζει ότι δεν θα επιτραπεί η «ανοργάνωτη» παρουσία Σύριων στη χώρα

Ο υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικών του Λιβάνου, Bassam Mawlawi, τόνισε χτες Τετάρτη ότι η χώρα του δεν θα επιτρέψει την «ανοργάνωτη παρουσία Σύριων» και ότι ο αριθμός τους σε κατοικημένες περιοχές  θα καθοριστεί.

Ο Mawlawi είπε ότι έχει εντολή να μην υπογραφεί καμία σύμβαση για Σύριους που δεν έχουν νομικά έγγραφα, σύμφωνα με τοπικά μέσα ενημέρωσης. Πρόσθεσε επίσης ότι ο Λίβανος δεν θα επιτρέψει τη  συριακή «ανομία» στη χώρα.

Τόνισε ακόμη ότι η βαριά και τυχαία συριακή παρουσία αποτελεί κίνδυνο για την ασφάλεια και πολλοί από αυτούς διαπράττουν διάφορα εγκλήματα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το θέμα των Σύριων προσφύγων, που ανέρχονται σε περίπου δύο εκατομμύρια, έχει γίνει αντικείμενο πολιτικής και κοινωνικής συζήτησης στον Λίβανο.

 Η χώρα αντιμετωπίζει από το 2019 μια από τις χειρότερες οικονομικές κρίσεις στον κόσμο. Το τοπικό νόμισμα έχασε σχεδόν το 100% της αξίας του έναντι του δολαρίου.

Τα ποσοστά της φτώχειας, της ανεργίας και της μετανάστευσης στο εξωτερικό αυξήθηκαν επίσης.

 Ο υφέρπων ρατσισμός επηρέασε επίσης τις αποφάσεις που έλαβαν οι δήμοι του Λιβάνου που απαγόρευαν, για παράδειγμα, στους Σύριους να κυκλοφορούν το βράδυ ή να νοικιάζουν σπίτια.

Αυτός ο ρατσισμός εξαπλώθηκε επίσης στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπου διαδίδονται εκκλήσεις για απέλαση των εκτοπισμένων, ειδικά επειδή ορισμένοι θεωρούν αυτό το άσυλο πιο «οικονομικό» παρά για λόγους ασφαλείας ή ανθρωπιστικούς λόγους.

Μετάφραση: Ουαλίντ Ελίας

www.ertnews.gr

Διαβάστε περισσότερα… Read More